PDA

Zobacz pełną wersję : Tamron 17-50 2.8 XR DiII SP autofokus problem

dziurol
04-04-2013, 19:29
Witam, kupiłem w/w obiektyw i mam pytanie:
1. W trybie LV nie działa autofocus ( tzn zaskoczy tylko raz po przełączeniu na LV i później nic) , co może byc przyczyną?
2. Czy normalnym jest,że AF pod koniec ostrzenia tak jakby "doostrzał"? wykonuje milimetrowe obroty i po 1-2 sek potweirdza ostrość ( nie zawsze i najczęściej przy sztucznym oświetleniu)
Dodam,że z moją d90 ma FF.
Czy kalibracja coś pomoże? jak juz to moge ustawić sam czy w gre wchodzi serwis fototechnika?

GonzoG
04-04-2013, 19:43
Witam, kupiłem w/w obiektyw i mam pytanie:
1. W trybie LV nie działa autofocus ( tzn zaskoczy tylko raz po przełączeniu na LV i później nic) , co może byc przyczyną?
2. Czy normalnym jest,że AF pod koniec ostrzenia tak jakby "doostrzał"? wykonuje milimetrowe obroty i po 1-2 sek potweirdza ostrość ( nie zawsze i najczęściej przy sztucznym oświetleniu)
Dodam,że z moją d90 ma FF.
Czy kalibracja coś pomoże? jak juz to moge ustawić sam czy w gre wchodzi serwis fototechnika?

ad 1. Teoretycznie powinno działać zawsze po naciśnięciu spustu.

ad 2. Tak, to normalne, że w trudnych warunkach AF "doostrza".

Kalibrację obiektywu może przeprowadzić tylko serwis. Nie masz najmniejszych szans tego zrobić samemu - wymagane odpowiednie oprogramowanie i sprzęt, aby podpiąć obiektyw pod komputer.

dziurol
04-04-2013, 19:49
dzięki, czyli coś nie tak jest z LV bo AF nie reaguje na spust migawki, normalnie działa OK.

GonzoG
04-04-2013, 19:54
dzięki, czyli coś nie tak jest z LV bo AF nie reaguje na spust migawki, normalnie działa OK.

Już dawno nie robiłem zdjęć D90 przy pomocy LV, ale nie pamiętam takiego zachowania.
Jedyne, co mi przychodzi do głowy, to sprawdzenie w różnych trybach AF. Możliwe, że przy ustawianiu na twarz może nie działać, jak nie rozpozna twarzy.

misiek01-88
15-04-2013, 00:22
Witam Kolegów, mam takie pytanie.. czy jest sens wysyłać na kalibrację T17-50VC bez body - koszt ok 215 brutto? Wysyłałem kiedyś na gwarancji z d90 to skalibrowali, natomiast teraz mam d300s i jest problem bo na 50mm f2/8 jest super ostry i takie obrazek by mi bardzo odpowiadał, natomiast na 17mm mydło że hej, po wprowadzeniu mikrokalibracji w okilice -17, poprawia mi się 17mm ale znowu psuje 50mm, poza tym problem z ostrzeniem na nieskończoność. Dzięki z góry za sugestie.

arwic
15-04-2013, 01:14
Jak wyślesz bez body, to do czego mają ten obiektyw kalibrować?

misiek01-88
15-04-2013, 08:37
Najlepiej żeby go skalibrowali neutralnie. Nie da się tak ? Bo jak będę chciał do dwóch body podpinać to przecież nie ma szansy skalibrowania tego.

kolas
15-04-2013, 08:44
Najlepiej żeby go skalibrowali neutralnie. Nie da się tak ? Bo jak będę chciał do dwóch body podpinać to przecież nie ma szansy skalibrowania tego.

Pewnie się da, z tym że jak twój aparat nie jest idealnie skalibrowany to dalej będzie źle.
W przypadku gdy body jest skalibrowane idealnie to i obiektyw skalibrują ci "neutralnie".

misiek01-88
15-04-2013, 10:09
Pewnie się da, z tym że jak twój aparat nie jest idealnie skalibrowany to dalej będzie źle.

Tutaj się zgadzam jak najbardziej. Spróbować go wysłać warto, bo teraz mi ten obiektyw leży bezużyteczny. Dzięki za podpowiedzi. Pozdrawiam.

misiek01-88
24-04-2013, 08:27
Tutaj się zgadzam jak najbardziej. Spróbować go wysłać warto, bo teraz mi ten obiektyw leży bezużyteczny. Dzięki za podpowiedzi. Pozdrawiam.

Obiektyw wrócił z kalibracji i jest OK :) pozdrawiam