Zobacz pełną wersję : zamiennik EN-EL14
Witam serdecznie,
na dniach muszę kupić drugi akumulatorek do mojego d5100. Zastanawiam się nad zamiennikiem, np. Newell? Warto, czy nie?
Pozdrawiam!
Witaj,
Ja jestem zwolennikiem posiadania oryginałów (może drożej ale tym samym może unikniesz kłopotów).
Kupowałem w grudniu Newell'a i działa bezproblemowo w aparacie i battery pack-u. Trzyma tez podobnie jak oryginał.
nikkor83
05-04-2013, 07:43
Tylko pamiętaj, że jak kupujesz nie oryginalną baterie to musisz mieć dodatkowy grip żeby uruchomić aparat. Najpierw wkładasz oryginał a później podróbke.
Tylko pamiętaj, że jak kupujesz nie oryginalną baterie to musisz mieć dodatkowy grip żeby uruchomić aparat. Najpierw wkładasz oryginał a później podróbke.
Z tego co się orientuję, to tak było z pierwszymi zamiennikami jakie wyszły na rynek. Mam gripa Meike i w nim bez problemu zamiennik Newella działa samodzielnie jak tez w parze z oryginałem. Nie ma róznicy , ktory został włożony jako pierwszy i w którym slocie siedzi.
Też zastanawiałem się nad akumulatorem Newell. Na innych forach przeczytałem, że są ok.
nikkor83
05-04-2013, 13:09
Z tego co się orientuję, to tak było z pierwszymi zamiennikami jakie wyszły na rynek. Mam gripa Meike i w nim bez problemu zamiennik Newella działa samodzielnie jak tez w parze z oryginałem. Nie ma róznicy , ktory został włożony jako pierwszy i w którym slocie siedzi.
Masz rację te nowe mają chip i powinny działać. Jak ja kupowałem swoją to potrzebowałem grip aby uruchomić z oryginału. Nie zmienia to jednak faktu, że grip jest potrzebny do poprawy uchwytu.
Grip oczywiscie bardzo sie przydaje jako dodatkowe zródło zasilania, a w przypadku d5100 bardzo poprawia uchwyt w przypadku zalozenia np na body 70-300 lub zewnetrznej lampy. Wydaje mi sie , ze wtedy aparat jest lepiej wywazony i uchwyt jest pewniejszy. Natomiast bez gripa z samym np 18-105 aparat jest duzo lzejszy i w takiej wersji sprawdza sie doskonale jako spacerniak, ale to chyba dyskusja do innego tematu :)
Dziękuję bardzo za odpowiedzi. ;)
Do mojego d5100 owszem, mam gripa, też Newell'a. I zgadzam się w 100% - d5100 z tamronem 70-300 VC USD na prawdę jest dużo wygodniejszy niż bez gripa. Ale na spacer z reguł zabieram tylko aparat z 18-105. ;)
Czyli jeśli nie mam gripa i chcę kupić zamiennik baterii to muszę zwrócić uwagę żeby był chip, tak? I jak taki zamiennik kupię to wkładam do aparatu i normalnie powinien działać. A z ładowaniem też nie będzie problemu, z oryginalną ładowarką będzie współpracować?
Jak bedziesz kupował przez net, to powinien byc opis, ze działa samodzielnie Newell chyba innych juz nie wypuszcza. Nie ma problemu z ładowaniem w oryginalnej ładowarce. Przestrzegam tylko przed kupowaniem w jakis firmach krzak i z opisem, ze ma jakąś gigantyczną pojemność, kup najlepiej o takiej samej pojemności jak oryginał.
Ja zawsze dokupije zamienniki i póki co nie mialem żadnych problemów. Trzeba tylko stosować stary chwyt.
Chcę się podzielić spostrzeżeniami dotyczącymi akumulatora Enel14. Wg producenta oryginał do mojego aparatu p7100 powinien wytrzymać ok. 350 zdjęć. Niestety fabryczny z pudełka akumulator wytrzymuje 250 zdjęć. Myślę, że reklamacja nic by nie dała, dlatego zacząłem się rozglądać za zamiennikami. Pierwsza firma to fotoenergia. Może niektórym działa, ale ja nigdy nie więcej jej nie kupię. Dziwnie zachowywała się w ładowarce (raz świeciła się lampka raz migała). Po naładowaniu aparat nie włączył się. Drugie podejście to jakaś firma no name. Na opakowaniu jest napisane Digital Camera Battery High-Power. Ten akumulator już po pierwszym naładowaniu pozwolił mi na zrobienie 450 zdjęć!!! Z czego ok. 150 z lampą błyskową! I jak tu kupować oryginalne akumulatory? ;)
pszemson
14-05-2013, 22:04
Jest też opcja zhackowania softu D5100. :) NikonHacker (http://nikonhacker.com/) Patch 1.15. (http://simeonpilgrim.com/nikon-patch/nikon-patch.html) Korzystam ze względu na looseless raw oraz lepsze chociaz wieksze jpg.