Zobacz pełną wersję : Ustawienia Nikon D90
Witam, na wstępie dodam, że zostałem wydelegowany przez szefa do wykonywania zdjęć materiałów i na temat fotografii pojęcie mam dosyć blade :).
Znam za to w miarę dobrze Photoshopa.
Dostałem aparat Nikon D90 + lampy oświetleniowe x 4 + statyw. + obiektyw Nikkor 18-105 mm 1:3.5-5.6G ED
W jaki sposób dobrać najlepsze ustawienia aparatu - zdjęcia będą wykonywane na jedno kopyto tylko będzie zmiana tkaniny.
Tkaniny są przeróżne - od wzorków kolorowych po gładkie tła przez przezroczyste tkaniny.
Kolor rolety na której są fotografowane tkaniny to niebieski.
Nie chcę ustawiać trybu automatycznego bo zdjęcia wychodzą tragicznie.
W dalszej kolejności zdjęcie będzie skalowane i poprawione w Photoshopie CS 2 - dodawany kontrast + wyostrzenie poszczególnych elementów.
Czy jest ktoś w stanie doradzić w tej kwestii?
Powiedz szefowi, że na temat fotografii masz niewiele do powiedzenia i żeby wynajął fotografa. Sorki, ale praca z lampami wymaga naprawdę trochę nauki i czasu... Masz odwagę, jeśli zgadzasz się na propozycję szefa...
Chyba nie oczekujesz, że zadasz pytanie "jak?" i dostaniesz złotą receptę "tak"
Opanowanie i świadome używanie światła studyjnego to wyższy poziom a jeśli pojęcie masz "blade" to wybacz, ... Chyba, że to usatysfakcjonuje Twojego szefa...
Niestety fotograf nie wchodzi w grę z racji kosztów :).
Dlatego z całej załogi szef zaproponował to właśnie mnie bo zajmuję się stroną internetową i znam photoshopa.
Powiedziałem, że spróbuję, ale nie ukrywam, że chętnie bym się zagłębił w sztukę fotografii.
Zdjęcie naprawdę nie są wymagające bo jest to tkanina 100 cm x 100 cm.
Resztę jestem wstanie wyciągnąć sobie w photoshopie.
Obecnie pstrykam zdjęcia w trybie makro jestem z nich w miarę zadowolony jednakże jeśli posiada się takie możliwości chciało by się robić lepsze.
Szef nie jest osobą czepliwą i nie ma problemu ze zdjęciami, które wykonuję.
Borat1979
04-04-2013, 16:25
Niestety fotograf nie wchodzi w grę z racji kosztów :).
Dlatego z całej załogi szef zaproponował to właśnie mnie
Czyli znalazł przysłowiowego "jelenia" żeby przyoszczędzić.
Zawsze to więcej kasy na nowe auto czy luksusowa wycieczkę :)
Uwielbiam takich "szefów" ... :mrgreen:
Nie do końca tak jest. To mój wujek :).
Jeśli nie ma "optymalnych" ustawień to może ktoś poleci książkę na dobry początek ?
burza1979
04-04-2013, 16:49
Sekrety Mistrza Fotografii Cyfrowej Scotta Kelby
Wujek, nie wujek... Chodziło mi o podejście :)
Na początek (nie znam Twojego poziomu, ale z tego co piszesz wnoszę) każda o podstawach fotografii, sprzęcie, technikach, kadrowaniu, świetle... Ale to nie działa tak, że przeczytasz magiczną książkę i wujkowi będziesz robił świetne fotki. Proponuję po przeczytaniu i zapoznaniu się z podstawami zapisać się na jakieś warsztaty studyjne gdzie liźniesz teorię i praktykę. Wtedy ćwiczenie na sprzęcie wujka i może po jakimś roku... A kluczowe pytanie, ile masz czasu na "przygotowanie się"?
trixiglk
04-04-2013, 16:56
W sumie pewnie każda książka, która powie jak pracować ze światłem. Temat wydaje się o tyle trudny, że zdjęcia powinny pokazać specyfikę danej tkaniny. Dlatego jedne, jedyne ustawienia nie wchodzą w grę. Sam piszesz "Tkaniny są przeróżne - od wzorków kolorowych po gładkie tła przez przezroczyste tkaniny..." dorzuć do tego różne faktury tkanin i robi niezły pasztet jeśli nie zapanujesz nad światłem. Na dodatek klienci mogą być rozczarowani gdy zdjęcie będzie się istotnie różnić w kolorystyce w porównaniu z fizyczną tkaniną.
Ustaw pokrętło aparatu na zielony aparacik z napisem auto i rób zdjęcia. Resztę obrobisz w PS'ie.
Borat1979
04-04-2013, 17:27
Nie do końca tak jest. To mój wujek :).
Mówią, że z rodziną to się najlepiej wychodzi... na zdjęciach :mrgreen:
Co do czasu to mam go nieograniczony. Dlatego chciałem coś pokombinować z ustawieniami manualnymi, ale chyba pozostanę przy robieniu w makro lub w trybie auto. Tylko do tego wystarczył by zwykły kompakt :).
Zobaczę tą książkę i gdy wykonam zdjęcia podzielę się Nimi na forum.
A w jaki sposób ustawić, żeby nie prześwietlało zdjęć w trybie manualnym? W czym tkwi problem?
A te lampy to błyskowe, czy światła stałego?
Co do czasu to mam go nieograniczony. Dlatego chciałem coś pokombinować z ustawieniami manualnymi, ale chyba pozostanę przy robieniu w makro lub w trybie auto. Tylko do tego wystarczył by zwykły kompakt :).
Zobaczę tą książkę i gdy wykonam zdjęcia podzielę się Nimi na forum.
A w jaki sposób ustawić, żeby nie prześwietlało zdjęć w trybie manualnym? W czym tkwi problem?
Jaja sobie robisz, prawda?
Ja proponuję zacząć od przeczytania instrukcji obsługi aparatu, później kup książkę np. Petersona "ekspozycja bez tajemnic", następnie (koledzy zapewne coś polecą) książkę która wytłumaczy Ci jak pracować ze światłem w studiu.