Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Zonka - Tylko zdjecie do oceny ;)
gdariusz
04-04-2013, 14:18
Ania pozowala mi w parku.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.greniuk.pl/DSC_0663-1small.jpg)
Nikon D800 + 24-70mm f/2.8
Moze jakas konstruktywna krytyka ?
Nie będę pisał o tym co dobrze, bo tego nie będziesz poprawiał :)
Co do konstruktywnej krytyki, to chyba zbyt mocno poświecone, bo dość mocno widać cienie na dekolcie. Troszkę też krzywo skadrowane, leci w prawo. Przy okazji kadru, to wg mnie zbyt dużo góry, lub zbyt mało dołu... przy takim ułożeniu głowy (wzroku) modelki.
trixiglk
04-04-2013, 14:35
Przychylę się do przedmówcy co do światła i cienia. Niestety teraz ten kadr jakiś taki niezdecydowany jest. Ja bym spróbował trochę więcej po lewej i na dole pokazać. Wtedy te bazgroły na ławce fajnie by się wkomponowały. Swoją drogą jakby było ich więcej to mogłoby wyjść ciekawie w B&W.
Nie przemawia do mnie ten kadr. Ławka leci w prawo, a ułożenie nóg modelki wygląda, jakby się zapierała, żeby z tej ławki nie zjechać. Nie rozumien też tego spojżenia w dół. Buty ogląda, czy sprawdza, czy jej oczko w rajstopach nie poleciało? Tła jest za dużo. Nic ono do zdjęcia nie wnosi, więc zrobiłbym zdecydowanie ciaśniej.
Moje pierwsze skojarzenie - zamiast ławki podsunąłbym muszlę klozetową. Przepraszam, ale nie mogłem się powstrzymać:)
Moje pierwsze skojarzenie - zamiast ławki podsunąłbym muszlę klozetową. Przepraszam, ale nie mogłem się powstrzymać:)
Nie tylko Twoje :). Nie chciałem być taki dosadny, ale skoro juz zostało powiedziane.
gdariusz
06-04-2013, 00:33
Dziekuje za uwage ... Dziekuje za wyrozumialosc ...
To powiem Panu profesjonaliscie ... Ze to byl moj pierwszy portret w zyciu.
I dziekuje, pozostalym kolegom za prawdziwie konstruktywne slowa krytyki.
Popracuje nad tym ... Skadruje inaczej ...
Dziekuje za uwage ... Dziekuje za wyrozumialosc ...
To powiem Panu profesjonaliscie ... Ze to byl moj pierwszy portret w zyciu.
I dziekuje, pozostalym kolegom za prawdziwie konstruktywne slowa krytyki.
Popracuje nad tym ... Skadruje inaczej ...
a po czym stwierdzasz ze on jest profesjonalistą ?
hipcio_stg
06-04-2013, 10:47
Więcej sprzętu niż... dużo pracy jeszcze przed Tobą ;) Takie zdjęcia kasuje się jeszcze w puszce. O błędach pisali poprzednicy. Dla mnie za agresywna lampa. Modelka niestety też nie zagrała (może to taki pstryk międzysesyjny?).