Zobacz pełną wersję : Blokada lustra
Jestem totalną amatorką jeśli chodzi o robienie zdjęć. Kupiłam D5100 i jestem na etapie nauki i poznawania aparatu. Mam pytanie odnośnie blokady lustra. Po podniesieniu lustra i zablokowaniu go, po kolejnym naciśnięciu spustu nie ma reakcji, zdjęcie się nie robi. Co może być przyczyną tego?
Podniesienie lustra w menu jest przeznaczone do jego czyszcznie... Tzn. matrycy a właściwie filtra dolnoprzepustowego ;)
Lustro opadnie przy wyłączeniu aparatu.
Poczytaj w instrukcji o wstępnym podniesieniu lustra MUP.
Po ustawieniu MUP pierwsze naciśnięcie spustu migawki do końca podnosi lustro, drugie naciśnięcie wyzwala migawkę.
Właśnie przyczytałam w książce że podniesienie lustra i zablokowanie go powoduje polepszenie ostrości wykonywanego zdjęcia. Napisane jest dokładnie zacytuje: "po włączeniu tej opcji spust migawki należy wcisnąć dwukrotnie: pierwsze wciśnięcie spowoduje podniesienie lustra i zablokowanie go w tej pozycji, dopiero drugie zaś - rzeczywiste wykonanie zdjęcia." no i problem w tym, że po zablokowaniu lustra po drugim wciśnięciu spustu nie ma reakcji.
Gdzie podnosisz lustro, w menu czy pokrętłem (MUP)?
Dobra, widzę, że pokrętła z mup nie ma ten model :(
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=2505475
Wynika z tego, że funkcja wstępnego podnoszenia lustra działa troszkę inaczej niż w wyższych modelach. Tu ustawiasz sobie czas od podniesienia lustra do wyzwolenia migawki.
Chyba jest tylko "tryb opóźnienia ekspozycji"
Czyli utawiasz sobie ile sekund po podniesieniu lustra ma wyzwolić się migawka.
Podnoszenie lustra w menu służy do czyszczenia.
nie znalazłam takiego trybu niestety ale dziękuje za odpowiedź :)
W menu ustawień osobistych pozycja d4