PDA

Zobacz pełną wersję : Blokada lustra

dar0
04-04-2013, 12:35
Jestem totalną amatorką jeśli chodzi o robienie zdjęć. Kupiłam D5100 i jestem na etapie nauki i poznawania aparatu. Mam pytanie odnośnie blokady lustra. Po podniesieniu lustra i zablokowaniu go, po kolejnym naciśnięciu spustu nie ma reakcji, zdjęcie się nie robi. Co może być przyczyną tego?

pgaik
04-04-2013, 12:54
Podniesienie lustra w menu jest przeznaczone do jego czyszcznie... Tzn. matrycy a właściwie filtra dolnoprzepustowego ;)

Lustro opadnie przy wyłączeniu aparatu.
Poczytaj w instrukcji o wstępnym podniesieniu lustra MUP.

Po ustawieniu MUP pierwsze naciśnięcie spustu migawki do końca podnosi lustro, drugie naciśnięcie wyzwala migawkę.

dar0
04-04-2013, 13:02
Właśnie przyczytałam w książce że podniesienie lustra i zablokowanie go powoduje polepszenie ostrości wykonywanego zdjęcia. Napisane jest dokładnie zacytuje: "po włączeniu tej opcji spust migawki należy wcisnąć dwukrotnie: pierwsze wciśnięcie spowoduje podniesienie lustra i zablokowanie go w tej pozycji, dopiero drugie zaś - rzeczywiste wykonanie zdjęcia." no i problem w tym, że po zablokowaniu lustra po drugim wciśnięciu spustu nie ma reakcji.

pgaik
04-04-2013, 13:06
Gdzie podnosisz lustro, w menu czy pokrętłem (MUP)?

Dobra, widzę, że pokrętła z mup nie ma ten model :(

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=2505475

Wynika z tego, że funkcja wstępnego podnoszenia lustra działa troszkę inaczej niż w wyższych modelach. Tu ustawiasz sobie czas od podniesienia lustra do wyzwolenia migawki.

dar0
04-04-2013, 13:07
w menu :)

pgaik
04-04-2013, 13:22
Chyba jest tylko "tryb opóźnienia ekspozycji"
Czyli utawiasz sobie ile sekund po podniesieniu lustra ma wyzwolić się migawka.
Podnoszenie lustra w menu służy do czyszczenia.

dar0
04-04-2013, 13:45
nie znalazłam takiego trybu niestety ale dziękuje za odpowiedź :)

pgaik
04-04-2013, 13:48
W menu ustawień osobistych pozycja d4