PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z N 24-70/2,8

pryzmatdp12
04-04-2013, 11:29
Witam wszystkich

Zacznę od początku. Po zakupieniu zestawu d700 i N24-70/2,8 była robota komunijna i na grupowym zdjęciu prawa część grupy była wyraźnie gorszej ostrości od reszty kadru. Wtedy podjęta była decyzja o zrobieniu testów bo grupa była robiona na 1/40 i mógł wystąpić błąd własny. Po zrobieniu testów problem się potwierdził. Występował w przedziale ogniskowych 24-28mm i nie był to tylko problem przysłony 2,8 bo na 4 i 5,6 problem też był widoczny. Obiektyw wysłaliśmy do serwisu. Odesłali jak się okazało nowy obiektyw (tak myślę) opisując problem cytuję: "Wymiana uszkodzonego podzespołu optycznego (obiektywu)." i pod spodem "Wymagane części JAA80251-AR LENS BARREL UNIT" koniec cytatu. No to od razu na d700 i testy, ku mojemu zdziwieniu problem nie został zlikwidowany. W moich testach stosowałem bardzo ciężki statyw i czas 1/250 z lampą bł. Po konsultacji z serwisem wysłałem komplet d700 + ob. Gdy sprzęt wrócił w informacji serwisowej było napisane, że wszystko było gruntownie sprawdzane i pomimo iż wada nie wystąpiła dokonano weryfikacji wszystkich funkcji. No to moja pierwsza myśl, że jestem jakiś nienormalny i szukam dziury w całym, albo sprzęt się naprawił po drodze do serwisu u kuriera. Więc znowu na statyw tak jak poprzednio i pare ujęć na zewnątrz chropowatej ściany i oczywiście rozmyta część kadru bez zmian dalej istniała. Trwało to od maja do lipca i musiałem na jakiś czas spasować bo mieliśmy robotę a pełnoklatkowca mamy jednego. Na początku marca tego roku znowu wysłałem komplet razem z przykładowymi zdjęciami na cd bo już niedługo koniec gwarancji. Przysłali z opisem że została wykonana regulacja AF w D700 i obiektywie. W opisie usterki o AF nic nie pisałem bo wyostrzając środkowym punktem ostrość na płaszczyźnie prostopadłej do osi ob kadr w strefie tego punktu był ostry.
Oczywiście będę walczył dalej ale proszę o podpowiedzi jak najbardziej skutecznie rozmawiać z serwisem, żeby w końcu dostrzegli problem. Z góry dziękuję za pomoc.

pgaik
04-04-2013, 11:35
Może wysłać do Niemiec?

pryzmatdp12
04-04-2013, 12:35
A jak się to robi gwarancyjnie ?

pgaik
04-04-2013, 12:43
Poszukaj, w kilku wątkach przewija się temat wysyłania do DE
Między innymi w wątku o D800.

pryzmatdp12
04-04-2013, 12:53
Dzięki

Szukać w dziale serwis czy z aparatami? Co do serwisu niemieckiego kiepsko u mnie z językami obcymi.

pryzmatdp12
05-04-2013, 09:26
Jak skutecznie opisać problem, aby serwis zechciał zauważyć wadę?

pgaik
05-04-2013, 09:36
Myślę, ze jak napiszesz po angielsku to zrozumieją ;)
Opisz to i w załączniku podeślij przykładowe zdjęcia.
Wyślij im to na maila.

klodzio
05-04-2013, 10:10
I informuj na bieżąco.
Miałem kiedyś identyczny problem z Tamronem, też wysyłałem do serwisu.
Wracał niby naprawiony i po kalibracjach, niestety usterka dalej była.
Szczególnie widoczne to było na 2.8 wraz z przymykaniem przysłony prawa strona kadru sie porawiała ale nawet na 5.6 było bardzo słabo.

pryzmatdp12
05-04-2013, 10:57
Jak się sprawa rozwiążę to na pewno opiszę. Teraz zastanawiam się jak do nich uderzyć. Z niemieckim serwisem, nie mam dużo czasu na wysyłki zagraniczne, bo chyba będzie to trwało jeszcze dłużej niż w polskim.

pgaik
05-04-2013, 11:07
Zdziwyłbyś się :mrgreen:

RUDZIELEC
07-09-2014, 09:54
Witam, nie wiem czy dobrze trafiłam. Szukam pomocy po ostatniej przygodzie z Nikorem 24-70 Obiektyw w trakcie robienia zdjęć zablokował się na jednej ogniskowej i nie da się go dalej przekręcić. Pierścień zooma pracuje tylko pomiędzy wartościami 24-26 :/ Nie jest to delikatny "przyblok". Mama wrażenie, że jeśli spróbuję przekręcić mocniej to po prostu coś urwę. Spotkał się ktoś wcześniej z takim problemem? Obiektyw nie został nigdy zalany ani nic z tych rzeczy.

TOP67
07-09-2014, 09:59
Na pewno nic na siłę. Zwykle blokuje się sam pierścień, ale nigdy tak gwałtownie. Sprawdź czy tak samo jest gdy umieścisz obiektyw pionowo lub do góry nogami.
Ale raczej i tak trzeba go wysłać do serwisu.

pgaik
07-09-2014, 10:26
Chyba, że płytka elektroniczna, która jest na jednej śrubce przykręcona się przekręciła i blokuje, dość częsta przypadłość.