PDA

Zobacz pełną wersję : D5100 i zewnętrzna lampa błyskowa

szymon189
04-04-2013, 10:30
Posiadam obecnie D5100 + 18-105mm VR. Zastanawiam się nad zakupem jakieś lampy błyskowej zewnętrznej. Czasem, gdy robię zdjęcia w pomieszczeniu (głównie zabawy z małymi dziećmi) to czasem brakuje światła. Może ktoś pokazać różnicę zdjęć z lampą i bez? Jaką lampę polecacie?

p_smok
04-04-2013, 10:38
Sporo już o tym było, ogólnie mogę powiedzieć że wiele osób poleca Nissin Di622 II - cena/jakość, a wyżej to już SB 700 i w górę. Sam się przymierzam do tej drugiej.

szymon189
04-04-2013, 10:48
Czyli rozumiem, że różnica jest wielka mając lampę?

siwyozzman
04-04-2013, 11:09
Sprawa nie jest taka prosta – żeby mieć lepsze zdjęcia w pomieszczeniach z Twoim obiektywem lampa wydaje się nieodzowna... oprócz lampy błyskowej pasuje się trochę dokształcić – pisze to bez złośliwości… Dobra lampa z automatyką to minimum Nikon SB-700 – na Twoje potrzeby wydaje się idealna. Ma w zestawie filtry kolorowe, jest nieduża. Koszt jest spory ale wygoda również .
Możesz kupić lampę manualną Yongnuo np. model YN-560. W erze aparatów cyfrowych – możliwość sprawdzenia efektów na monitorze pozwala na szybkie dobranie odpowiedniej mocy błysku. To koszt około 270PLN. Do tego jako uzupełnienie zestawu obiektyw Nikkor 35/1.8G – pozwala na robienie zdjęć w znacznie trudniejszych oświetleniowo warunkach niż obiektyw który posiadasz – Twój aparat jest bardzo dobry na wysokich czułościach dlatego może się okazać że zdjęcia które wcześniej bez lampy błyskowej zrobić się nie dało porządnie, wyjdą Ci bez trudu tym obiektywem….
Pytanie jest konkretne więc odpowiem – lampa jak najbardziej – różnica będzie duża na plus ale bez chęci poznania dokładniej tematu nie ma to dużego sensu …

Andrzej1974
04-04-2013, 11:55
Popieram siwyozzman-a odnośnie obiektywu 35 f/1.8G. Ja też się zastanawiałem, czy do kitowego obiektywu dokupić najpierw lampę czy ten obiektyw. Wybór padł na obiektyw i... jestem z niego bardzo zadowolony. Zdjęcia robione 35-tką w pomieszczeniach nie wymagają lampy wbudowanej i są wystarczająco jasne :-) Co nie zmienia faktu, że następną rzeczą jaką dokupię do swojego zestawu będzie właśnie lampa zewnętrzna. Po głowie mi chodzi właśnie SB-700...

GWS
04-04-2013, 12:13
Nie przecinacie możliwości 35mm/1,8 w połączeniu z D5100? Może i naświetlić się da, tak żeby było to akceptowalne ale już ustawienie ostrości będzie problemem, a do tego jeszcze dzieci - nie widzę tego. W takim przypadku, tylko lampa i nauczyć się pracować ze światłem odbitym i są piękne fotki.

siwyozzman
04-04-2013, 12:29
Kwestia co się da do zabawy dzieciom...jakieś zagadki logiczne, szachy :) A tak poważnie to spokojnie można nim zrobić tego typu zdjęcia dzieciom tym obiektywem... to co kolega ma dokupić sobie D4? Wiadomo że nie jest to demon szybkości a D5100 nie ma najlepszego na rynku AF-u to jednak można zrobić tym zestawem fantastyczne zdjęcia... Z tym światłem odbitym to tak nie do końca - Nikkor 18-105 też nie grzeszy szybkością szczególnie jak światła mało - jak będziesz chciał "zamrozić" ruch flashem to zdjęcia wcale nie są takie ładne i przestrzenne nawet jak odbijesz światło... Przy wyższej czułości i błysku który ma tylko uzupełnić zastane efekt "zamrożenia" nie działa... Za to jak zrobisz zdjęcie bez lampy 35 tką - dobrze dobierzesz WB to zdjęcie jest po prostu naturalne w odbiorze...wieloplanowe... Wiadomo że dawniej była szkoła mocny błysk - naświetlony pierwszy plan a z tyłu ciemno...teraz odchodzi się od tego... Jak masz nowoczesne body a D5100 takie jest to problem szumu jest marginalny... Pracując np D200 delikatnie błyskam nawet jak "wychodzi" mi prawidłowa ekspozycja zastanego...to poprawia cienie... W nowszych body nie jest to takie niezbędne...

Andrzej1974
04-04-2013, 12:48
jak zrobisz zdjęcie bez lampy 35 tką - dobrze dobierzesz WB to zdjęcie jest po prostu naturalne w odbiorze

Dzisiaj się trochę pobawiłem 35-tką i różnymi ustawieniami D5100 (głównie robiąc zdjęcia bez wbudowanej lampy i w trybie M). IMO przy właściwym doborze WB faktycznie fotki wychodzą lepiej tj. są bardziej naturalne :-) Jak dla mnie to szkoło jest świetne. Choć muszę je jeszcze potestować z lampą ;-)

Archibald6803
07-04-2013, 15:25
Jeżeli miałbym wydać 1000 zł na sabinę 700 to ani bym się nie zastanawiał i bez smutku DOŁOŻYŁBYM 450 zł kupując 910. Jej zapas mocy będzie w sam raz na dłuższe ogniskowe.

Nirlog
12-05-2015, 22:48
Jeżeli miałbym wydać 1000 zł na sabinę 700 to ani bym się nie zastanawiał i bez smutku DOŁOŻYŁBYM 450 zł kupując 910. Jej zapas mocy będzie w sam raz na dłuższe ogniskowe.

Nawet teraz różnica pomiędzy 700 a 910 nie wynosi "tylko" 450 zł a wiecej. A zapas mocy wiekszy w 800.

Andrzej1974
13-05-2015, 05:44
Ale ześ temat wykopał... ponad 2 lata... ;-)
Obecnie różnice w cenie SB-700 a SB-910 są niemalże takie same jak dwa lata temu tj. "niecałe 500 zł". ;-)

MarcinL
14-11-2016, 21:44
A jak mogę jeszcze pokopać :) to używana SB-800 to koszt około 600-700 zł warto w taką uderzyć czy jednak lepiej nowy chińczyk YN?? Nie zgłębiałem jeszcze tematu lampy zewnętrznej dopiero analizuje dane a nie chciał bym wywalić pieniędzy. Chciałbym żeby mi dobrze pracowało z D5100 właśnie i pozwoliło wykorzystać możliwości jakie daje praca z lampą.

ksh
14-11-2016, 21:49
A ja polecę to co używam i mam sprawdzone czyli Triopo TR-982II lub ostatecznie ciut tańsze TR-586ex, dwa sprawdzone już od lat modele z pełna automatyką nikona, jak chcesz coś więcej info to pytaj tu albo na pm.

MarcinL
15-11-2016, 09:29
A ja polecę to co używam i mam sprawdzone czyli Triopo TR-982II lub ostatecznie ciut tańsze TR-586ex, dwa sprawdzone już od lat modele z pełna automatyką nikona, jak chcesz coś więcej info to pytaj tu albo na pm.

Dzięki za info. Poczytam sobie o niej :).

Nbogdan
15-11-2016, 09:59

U chinoli te lampy można zamówić w cenie 45-55 USD z przesyłką.
Przypuszczam, że żadnej "normalnej" SB Nikona nie znajdzie w takiej cenie.
Naprawdę kusząca propozycja, jeżeli to działa w miarę przyzwoicie to tylko brać.
Może podrzucicie więcej info jak się sprawują te lampy, myślę że wielu amatorskich błyskaczy chętnie się skusi - za cenę w granicach 200 PLN ? Inne propozycje ?

ramire
16-11-2016, 00:26
Niedawno też zastanawiałem się nad zakupem lampy do D5100. Chciałem kupić SB700, jednak cena około 1100 zł wydawała mi się za wysoka jak dla amatora. Kupiłem yongnuo YN685 za około 580 zł plus radiowy wyzwalacz YN622N-TX za 200 zł. Jestem z tego zestawu super zadowolony obsługuje i-TTL, zooma, auto FP (D5100 tego nie obsłuży, ale jak wymienię body będzie jak znalazł). No i można pobawić się w zdalne wyzwalanie, bo YN685 ma wbudowany odbiornik radiowy. D5100 nie ma trybu komandera, a z tym chińczykiem mamy wyzwalanie radiowe. Wcześniej korzystałem z samego nikkora 35 1.8 bez lampy i zdjęcia wydawały mi się dobre. Teraz z tą lampą są rewelacyjne.

Bany151
16-11-2016, 20:03
Calkiem nie tak dawno mialem przyjemnosc fotografowac slub, jako 2 fotograf oczywiscie. Sprzet ktory mi posluzyl to d3200 + n35 1.8G oraz cudowna SB-800. Bylem zadowolony ze swojej pracy oraz mozliwosci obiektywu a jeszcze bardziej lampy ktora pokazala jaki ma potencjal. Ogolnie polecam obiektyw jak i lampe do tego typu fotografi w pomieszczeniach.