PDA

Zobacz pełną wersję : Czy jest na sali prawnik? - użyczenie części mieszkania

ku6i
04-04-2013, 02:50
Były golarki, samochody, czas na pytanie prawne:
Chcę na kilka dni działalność gospodarczą w mieszkaniu należącym do moich rodziców (blok spółdzielczy, mieszkanie własnościowe, jestem w nim zameldowany na pobyt stały). Moja firma, to de facto mój komputer, nie będę przyjmował klientów w siedzibie firmy, więc spokojnie wystarczy mi 1 pokój. Z tego co wyczytałem najkorzystniej będzie podpisać z rodzicami umowę użyczenia. Mam następujące pytania:
- czy koniecznie muszę ponieść część opłat (media, czynsz) proporcjonalnie do metrażu użyczanego pokoju względem powierzchni całego mieszkania? Firma będzie istniała tylko na papierze, po max tygodniu przeniosę ją pod inny adres, ale z przyczyn formalnych 1. adresem "w historii firmy" będzie mój domowy. Ani litra wody, czy wata prądu nie zużyję przez ten czas, więc pytanie czy koniecznie muszę nękać księgową rachunkami...
- jak to jest z opłaceniem podatku dochodowego? Wiem, że od 1.01.2009 zmieniły się przepisy i na 100% nie muszą go płacić moi rodzice, pytanie czy musi go płacić moja firma? Różne opinie panują w sieci...

W ciągu najbliższych kilku miesięcy będę miał niemal pewną kontrolę skarbówki, więc wolę mieć wszystko załatwione na cacy i spać spokojnie...

miron19j
04-04-2013, 09:53
jeszcze się nie nauczyłeś, że na forum otrzymasz za chwilę kilka sprzecznych opinii :-)
Lepiej idź do jakiegoś prawnika po poradę.
Ja tylko w kwestii opłat. Nie musisz nic wrzucać w koszty, to jest twoje prawo, nie obowiązek. Prowadząc działalność możesz nic nie wpisywać po stronie kosztów.
Oczywiście nikt normalny tak nie robi. I kontrola skarbowa zaraz zacznie szukać, gdzie jest przekręt. :-)

Pawel.S
04-04-2013, 10:34
(...) więc wolę mieć wszystko załatwione na cacy i spać spokojnie...

I opinia z forum internetowego pozwoli Ci spać spokojnie ? W razie kontroli ze skarbówki powiesz że "przecież na nikoniarzach powiedzieli że tak można" ? Takie sprawy to nie golarka, jak masz wątpliwości działaj profesjonalnie.

strebor
04-04-2013, 11:27
Jeśli masz księgową to z nią to ustal, generalnie jeśli będziesz miał umowę użyczenia i będzie że świadczenie jest bezpłatne to powinieneś ustalić jego wartość i wykazać po stronie przychodów.
Powiem szczerze że ostatnio jakoś nikogo z moich znajomych którzy rejestrowali dg na adres który mają w dowodzie nikt nie pytał o prawo do lokalu, tak więc zarejestruj na ten adres później dokonaj zmiany i przy kontroli pokazuj już umowę na nowy lokal.
Jeśli nie będziesz miał wpisanych żadnych kosztów dot siedziby firmy w mieszkaniu nikt o ten lokal pytał nie będzie.

jackrabbit
04-04-2013, 18:28
oczywiste jest ze jak nie bedziesz chcial nic odliczac to nikt sie nie bedzie pytal kto placi rachunki

ku6i
05-04-2013, 01:06
Spokojnie, zasada ograniczonego zaufania jest mi znana. Wolę jednak przed rozmową z kimś ogarniętym w temacie samemu się nieco rozeznać i usłyszeć opinie innych. Dzisiaj rozmawiałem z radcą prawnym i 2 księgowymi i przyznam, że mam mieszane uczucia co do kompetencji "profesjonalistów" - jedna księgowa twierdziła, że _rodzice_ powinni zapłacić podatek dochodowy :D
W każdym razie dziękuję za odpowiedzi.
Strebor, jeśli użyczający należy do I lub II grupy podatkowej (rodzice łapią się do I), to wówczas jestem zwolniony z konieczności płacenia podatku dochodowego. Czy w związku z tym w KPiR nadal muszę wykazywać przychód?

freefly
05-04-2013, 01:41
Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 27 lipca 1999 r. w sprawie sposobu i metodologii prowadzenia i aktualizacji rejestru podmiotów gospodarki narodowej, w tym wzorów wniosków, ankiet i zaświadczeń, oraz szczegółowych warunków i trybu współdziałania służb statystyki publicznej z innymi organami prowadzącymi urzędowe rejestry i systemy informacyjne administracji publicznej.

§ 7 pkt 2
a adres siedziby osoby prawnej oraz jednostki organizacyjnej niemającej
osobowości prawnej przyjmuje się adres siedziby organu zarządzającego, a w przypadku
osoby fizycznej prowadzącej działalność gospodarczą – wskazany przez osobę
adres prowadzenia działalności gospodarczej, zaś w razie braku możliwości takiego
wskazania – miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej

Nic nie musisz spisywać z rodzicami. Wpisujesz adres zamieszkania i nikomu nic do tego.

sailor
10-04-2013, 17:07
I opinia z forum internetowego pozwoli Ci spać spokojnie ? W razie kontroli ze skarbówki powiesz że "przecież na nikoniarzach powiedzieli że tak można" ? Takie sprawy to nie golarka, jak masz wątpliwości działaj profesjonalnie.

problem z profesjonalnym dzialaniem polega na tym ze nawet jakby kolega zasiegnal porady prawnej izby skarbowej uiszczajac nalezna oplate to w przypadku kontroli taka porada moze sobie podetrzec 4 litery o ile byla wydrukowana na miekkim papierze, bo mniej wiecej tak bardzo jest wiazaca.

a freefly chyba wyczerpal caly temat odpowiednim cytatem