PDA

Zobacz pełną wersję : Tumax 386AFZ - baterie AA a akomulatorki

kIEP25
31-03-2007, 01:29
Witam
mam nikona d70s
jakos na poczatku lutego stalem sie (nie)szczesliwym posiadaczem lampy Tumax 386AFZ do nikona.
po pewnym krotkim czasie uzytkowania bo kolo tygodniu lampa przestala blyskac.
robila pomiary, szczytywala info z aparatu, gdy robilem zdjecie nie blyskala... ale wyswietlam sie na niej komunikat ze byl blysk.

oddalem na gwarancje... naprawili/dali nowa...

po kolejnych 2 tygodniach powtorzyla sie identyczna sytuacja... oddalem na gwarancje przyjeli mi ja... ale babka w sklepie powiedziala mi ze to wina tego i uwaga:
ze stosuje do lampy akomulatorki 1,2 V zamiast bateri 1,5V typu AA.
na moje pytanie... jaki to moze miec wplyw na lampe ze teoretycznie mniejsze napiecie ale w granicach normy (no bo pokazcie mi urzadzenie na baterie AA ktore nie mozecie zasilic akomulatorkami) zabija urzadzenie zasilane bateriami AA.
odpowiedz:

akomulatorki 1,2V przy wlanczaniu generuja wiekszy impuls napieciowy niz baterie 1,5V

pierwszy raz slyszac o czyms takim (skonczylem 5 letnie technikum o specializacji technik elektronik oraz po 2 latach studiow na ktorych mam elektronike) wyszedlem ze sklepu z bananem na twarzy. oczywiscie... takie cos moze miec miejsce ale wydaje mi sie to byc niemozliwe... i wbrew logice i tego co sie ucze bez przerwy od 7 lat.

MOJE PYTANIE:
jesli ktos jest posiadaczem tej lampy czym ja zasila?? bateriami AA czy odpowiadajacym tym bateria akomulatorkami??
czy ktos juz spotkal sie z czyms takim??
jest wogole to mozliwe?? niekoniecznie w tej lampie tylko??

bede wdzieczny za kazde info.
jesli ktos chce poznac szerzej moja opinie o tej lampie... zapraszam i tutaj i na meila [email protected]

pawl_s
31-03-2007, 08:52
Zasilam akumulatorami Ansmann NiMH roznej pojemnosci i jak dotad nie mialem zadnych problemow. Lampa dziala w porzadku, tak jak miala dzialac.

aries.mehehe
31-03-2007, 09:02
Mam Tumaxa "o jeden model niższego" - zasilam akumulatorkami 4 x GP 2300 (też 1,2V) - żadnych problemów (od strony zasilania - te z automatyką i pomiarami przemilczę, hehe).

kIEP25
31-03-2007, 09:49
ok wielkie dzieki za szybkie odpowiedzi:)

wel
11-04-2007, 20:20
Witam,

Do 3 razy sztuka chciałoby się powiedzieć.
Sam też miałem podobne problemy, dopiero przy trzeciej wymianie (ukłony dla Fototip za szybką wymianę), działa w miarę jak należy, co nie znaczy że jestem z niej zadowolony.
Bucy i cescy jak żadna :D.

Używam aku 4 x 1.2V Energizer, jak narazie nie zdziwiają.

ps. Niniejszym witam wszystkich na Forum, nieco zajęło mi zanim do tego doszedłem, ale jestem zadowolony :)

Radosso
11-04-2007, 20:44
Ta lampa jest tak do dupy że aż strach mnie oblatuje jak sobie o niej wspomnę. Jak kupowałem sprzęt to kolega mnie namówił właśnie na tumaxa. Opowiem Ci jej historie.
Zawsze mnie zawodziła, nie chciała błyskać, coś jakby się zawieszała. Siebie i cały aparat. Wyglądała na moim nikonie jak jakiś strach na wróble. Piszczała, trzeszczała, w końcu kiedyś, urwałem jej stopke, okazała się nie do naprawienia, bo przecież, w Polsce nie ma serwisu tej firmy (Znaczy jest, ale zaproponowali mi że mogą ją wysłać do Honk Kongu na mój koszt. hahahaha potem dałem ją jakiemuś majsterkowiczowi żeby oblukał. Tak oblukał, że szukałem gościa w Sosnowcu. Ale lampę odzyskałem.
PS
Ale na akumulatorach chodziła normalnie. ;)

Aha, czasem, gdy nie chciała błyskać, pomagało przyciśnięcie jej głową