Zobacz pełną wersję : Druk atramentowy - jaki papier do ulotek?
Potrzebuję wydrukować 120 ulotek formatu A4 - dwustronnie (poskładam je w C lub Z).
Ulotki drukowane będą na drukarce atramentowej Epson L800, zawierać będą zdjęcia i tekst.
Jaki niedrogi papier nadaje się do tego celu. Czy np. nadaje się do tego papier kredowy (stosowany raczej w druku offsetowym) np. 135g?
Może ktoś już drukował dwustronne ulotki na drukarce atramentowej i podzieli się wiedzą o papierach do tego celu.
kredowy odpada... proponuję zwykły o zwiększonej gramaturze.
Rozumiem więc, że papiery powlekane, typu kreda, nie nadają się do drukarek atramentowych?
Rozglądam się po sieci i wpadły mi w oko papiery NAVIGATOR w gramaturach 120 i 160g. Powinny być odpowiednie. A może coś innego?
Musisz sprawdzić do jakiej gramatury uciągnie Ci drukarka.
Musisz sprawdzić do jakiej gramatury uciągnie Ci drukarka.
Chyba żartujesz, myślisz, że może nie uciągnąć papieru 160g? Papier foto 255g ciągnie, więc zwykły papier 160g powinna uciągnąć bez łaski. :)
Nie znam tej drukarki a z fusów nie wróżę...
Witam.
Powlekany jest wskazany, ale do druku atramentowego. W twoim przypadku potrzebujesz powlekanego dwustronnie. np. taki:
Papier matowy powlekany CLASSIC 2788 Avery Zweckform, rozmiar A4, 100g/m2 (http://www.finpap.pl/p/pl/10517/papier+matowy+powlekany+classic+2788+avery+zweckfo rm-+rozmiar+a4-+100gm2-+200+arkuszy-+dwustronny.html)
Juriko, dzięki za konkretną podpowiedź. Ten papier nie jest jednak powlekany, a jedynie satynowany.
Ciekawe, czy istnieją papiery niefotograficzne powlekane i np. błyszczące do drukarek atramentowych. Wszystko powlekane, co spotkałem dedykowane jest do wydruków laserowych.
Chciałbym, aby moje ulotki były bardziej błyszczące, jak np. offset na papierze kredowym, ale słyszę, że ten papier nie nadaje się do atramentówek.
Wygląda na to, że jestem skazany na papier satynowany.
Z opisu wynika że jest powlekany, nie tylko satynowany, ale faktycznie biorąc pod uwagę cenę można mieć wątpliwości, do tego opis na okładce nie zgadza się z opisem w ofercie.
Drukowałem na papierze tej marki jednostronnym macie o numerze 2596 (110g/m2) wydruki nawet zdjęć wychodziły bardzo dobre, stąd poszukałem w ich ofercie.
Mają jeszcze dwa dwustronne. I znów opis na okładce jest inny jak w ofercie, na okładce piszą że jest to błyszczący
2789 - 40 Avery Zweckform, rozmiar A4, 180g/m2, 40 arkuszy (http://www.finpap.pl/p/pl/10653/papier+matowy+powlekany+2789+-+40+avery+zweckform-+rozmiar+a4-+180gm2-+40+arkuszy.html)
oraz:
matowy powlekany CLASSIC 2588 Avery Zweckform, rozmiar A4, 100g/m2, 50 arkuszy (http://www.finpap.pl/p/pl/zpie2588/papier+matowy+powlekany+classic+2588+avery+zweckfo rm-+rozmiar+a4-+100gm2-+50+arkuszy.html)
Papierów dwustronnych do druku atramentem barwnikowycm jest trochę, ale w sumie to nie wiem jakiego naprawdę poszukujesz ponieważ piszesz:
czy istnieją papiery niefotograficzne powlekane i np. błyszczące do drukarek atramentowych
Czemu mają być niefotograficzne, jeśli mogą być błyszczące, co to za cecha niefotograficzność? :)
Sporo tanich dwustronnych błyszczących o różnej gramaturze na podłoży papierowym i PE mają na portalu
papierdozdjec (http://www.papierdozdjec.pl/index.php/cat/c1334_Papier-Foto-Dwustronny.html)
Czemu mają być niefotograficzne, jeśli mogą być błyszczące, co to za cecha niefotograficzność? :)
Z dwóch powodów. Po pierwsze - papier fotograficzny źle znosi zaginanie/falcowanie (łamie się. albo nie trzyma zgięcia), po drugie - papier foto jest drogi, dużo droższy np. od kredy.
Moim zdaniem dwustronne maty były by ładne do ulotek, i tanie. Ciekawe jak by się spisał ten papier z pierwszej mojej propozycji, satyna, czyli nie 100% matowe, piszą że daje radę rozdzielczości druku 5700, tani jak barszcz, z pewnością da lepszy wydruk jak na zwykłym.
W następnym zamówieniu kupuję mat jednostronny na portalu papierdozdjec, 100szt, A4 za 26zł, też taniutko, ale na nim nie da się drukować dwustronnie w żadnym razie, gdyż jest na podłożu PE.
Jeżeli chodzi o papiery do atramentówki to jest jeszcze jedna opcja. Ja pracuje na atramentówce HP Officejet 8100. W tej drukarce zastosowano tusze pigmentowe. Drukuję na tej drukarce na zwyczajnym papierze kredowym - szczególnie polecam matowy. Taki sam papier jak stosuje się w druku offsetowym. Trzeba jednak zastosować mały myk. Jeżeli Twoja drukarka potrafi wydrukować obraz w tym samym miejscu (wydrukuj go dwa razy na tej samej stronie) to będzie dobrze. Myk polega na tym, że robisz projekt w Corelu a następnie na całej jego stronie robisz prostokąt z wypełnieniem białym tak aby zakrył obraz. Potem nadajesz wypełnieniu przezroczystość 50%. W ustawieniach drukarki wybierasz Papier do broszur matowy i drukujesz dwa razy na tej samej stronie. Jeśli drukarka drukuje krzywo i dubluje obraz to trzeba zwiększyć przezroczystość do 70 - 75 % i wydrukować tylko raz. Efekt murowany. Sam kiedyś zastanawiałem się jak ugryźć problem i pokombinowałem. Problem tkwił w ilości podawanego atramentu. Papiery broszurowe i fotograficzne są mikroporowane i mają zwiększoną chłonność. Papier kredowy zawiera dużo klejów i nie absorbuje takiej ilości atramentu więc trzeba ją ograniczyć zmniejszając nasycenie kolorów. Pozostaje jeszcze kwestia ścieralności - papier matowy jest idealny, gorzej na błyszczącym ale da się wytrzymać. Zachęcam do testów bo się opłaci. Zwykły papier kredowy jest dużo tańszy od fotograficznego czy broszurowego a przy tym zaoszczędzisz na tuszu bo zmniejszasz nasycenie w przypadku jednorazowego przelotu 70% przezroczystości maski.
karolinka
10-01-2015, 17:02
@Camel to co napisałeś brzmi bardzo interesująco.
Ja mam teraz krede glass 250g i na atramentówce brother dcp-j315w wszytko się dobrze drukuje. Około 100 stron już za mną.
Kupuje dokładnie ten http://allegro.pl/show_item.php?item=4970152783
Może powinnam mat?
Jedyny problem w tym że wydruk trochę blednie po kilku minutach. Nadal jest akceptowalny ale nie tak ładny jak po samym wydruku.
Wydruk na papierze foto jest o niebo lepszy, nawet na zwykłym lub wizytówkowym papierze także.
Ale niestety foto oraz wizytówkowy sztywny kosztuje dużo.
Ten kredowy kupuje 50 szt. za 6 PLN. No i 250g jest całkiem sztywna.
Potrzebuje drukować karty do gry. Może znacie inny sposób jak w tej cenie kupić lepszy papier do tej atramentówki.
Co do opisanego przez Camela sposobu to gdybyś trochę (lub ktoś) inny napisać o co chodzi. Bo jakoś nie mogę tego procesu zrozumieć.
Wydaje mi się że w 1 kroku robisz wydruk o przezroczystości 50%, a w drugim taki sam też 50%? Czy jak?
Bo jeśli jak pisałeś ograniczę w ten sposób zmniejszając nasycenie kolorów to czy wydruk nie będzie właśnie wtedy blady?
Wiele forum przeczytałam szukając rozwiązania i to wydaje mi się najsensowniejsze ale muszę to wypróbować.
Wszędzie ludzie pisali że na kredzie nie da się drukować ale ja i Camel jesteśmy przykładem że nic zupełnie się nie rozmazuje.
Nie wiem czy moja drukarka jest pigmentowa.
Z góry dziękuje za sposób.
doriankol
04-05-2017, 19:10
ja ostatnio ulotki kupowałem tutaj http://drukpolska.pl/project/ulotki-skladane-a6/