PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z raw z D600

sławeczekm
02-04-2013, 18:39
Witam wszystkich Nikoniarzy. Zapisałem się tutaj, bo szukam pomocy. Może ktoś coś doradzi. Kupiłem kilka dni temu w salonie FJ w Bydgoszczy Nikona D600. I nie jestem zadowolony. Aparat jak aparat. Przyniosłem do domu i po pierwszych testach zobaczyłem że, aparat ma nabite przeszło 7000 kliknięć. Kupiłem w salonie jako nowy, używany aparat. Przestrzegam przed tymi salonami, bo innym też może się to zdarzyć. Nie ufajcie byle komu. FJ handluje używkami. Byłoby to jeszcze do przełknięcia, bo to zacny aparat, ale aparat ma problem z rawami. Nie wiem, czy to wina moja czy aparatu? ściągnąłem najnowsze wersje Captura2.4.1, DXO , ViewNX2 i Lightroom'a i w każdym programie to samo. Cannot Open. Napisałem do pomocy Nikona i też nie bardzo pomogli. W jakich programach, drodzy posiadacze D600 otwieracie swoje rawy?

Gippo
02-04-2013, 18:41
ja DNG Converterem przerabiam na format ACR 6 z PSa 5tki i lata.

Fraglesso
02-04-2013, 18:43
We wszystkich które wymieniłeś RAWy się otwierają z D600, może brakuje Ci w systemie jakieś biblioteki, albo aktualizacji systemu.
Co do przebiegu... czyżby egzemplarz "odkurzany"?

sławeczekm
02-04-2013, 18:48
DNG najnowszy dostępny konwerter nie widzi tych zdjęć nawet. Tak też myślę, że jednak nie do końca sprawny jest ten aparat w kwestii raw. Jpg robi dobre i co dziwne raw w aparacie wywołje też. Co do systemu, to nie wiem, ale raw z D90 śmiga aż miło. Kurzu jak na lekarstwo:D nie widać w D600

MstrG
02-04-2013, 18:50
Wrzuć tutaj jakiegoś swojego rawa.
Odkurzany, czyli taki trochę "refurbished"

Zen
02-04-2013, 18:56
DNG najnowszy dostępny konwerter nie widzi tych zdjęć nawet. Tak też myślę, że jednak nie do końca sprawny jest ten aparat w kwestii raw. Jpg robi dobre i co dziwne raw w aparacie wywołje też. Co do systemu, to nie wiem, ale raw z D90 śmiga aż miło. Kurzu jak na lekarstwo:D nie widać w D600

Wstaw jakiegoś NEF-a ( możesz wysłać na [email protected])

sławeczekm
02-04-2013, 18:59
dobrze wyślę na zenon:) nawet ruszyć nie chce na poczcie. Jak sie tutaj wstawia takie pliki? 27 mega to sporo jednak

Gippo
02-04-2013, 19:17
wrzuć na np. www.wyslijto.pl i wklej link

sławeczekm
02-04-2013, 19:36
ok założyłem konto, czekam na maila żeby potwierdzić rejestrację

bck1007
02-04-2013, 19:41
najnowszy lightroom i ma dzialac ;)

Gippo
02-04-2013, 19:44
a po co konto zakładać? można puścić plik bez zakładania konta..

sławeczekm
02-04-2013, 20:06
ok już się robi:) już wszystko wiem:)
http://wyslijto.pl/upload_success/3cngzfa1t0

najnowszy lightroom i ma dzialac ;)

najnowsza ruska wersja też nie działała:]

kkokosz
02-04-2013, 20:14
No to coś masz z kompem/systemem niestety. Ściągnąłęm RAWa i Lightroom 4.3 (Camera RAW 7.3) go czyta bez problemu. Widać na zdjeciu fotografa i butelkę pepsi - gdybyś miał wątpliwości ;)

sławeczekm
02-04-2013, 20:17
ok dzieki Ci bardzo serdecznie, będę już działał w tym kierunku jak zrobię to napiszę co się dzieje. Sam jestem głupi przy tym co sie dzieje:)

może ktoś się pochwali jeszcze z CapturemNX 2 ? czy działa? i jaki to jest numer dokładnie?

kkokosz
02-04-2013, 20:20
ViewNX 2 (a dokładnie 2.7.1 64bit) też otwiera bez zająknięcia.

sławeczekm
02-04-2013, 20:23
ViewNX 2 (a dokładnie 2.7.1 64bit) też otwiera bez zająknięcia.
a to jest interesujące, bo przy pomocy płytki którą dostałem, wgrałem tą przeglądarkę i przy jej pomocy zaktualizowałem do najnowszej wersjii i jednak nie działało:)
mam Vstę 32 bitową, ciekawe jaki to ma wpływ?

kkokosz
02-04-2013, 20:24
Podobnie Machinery Effects 2.5.6 (build 2) - otwiera bez żadnego problemu. Także SNS-HDR Home 1.4.22. Chyba więcej programów do otwierania RAWów aktualnie nie posiadam ;)

a to jest interesujące, bo przy pomocy płytki którą dostałem, wgrałem tą przeglądarkę i przy jej pomocy zaktualizowałem do najnowszej wersjii i jednak nie działało:)
No nie wiem, co masz za system, co na nim instalowałeś i kiedy - faktem jest, że w każdym programie do obsługi RAWów u mnie Twój plik daje się bezproblemowo wczytywać. To chyba jednak świadczy, że coś masz u siebie nagrzebane - ale co, to już kompletnie nie wiem. A jak się dokładnie objawia to, że się nie daje odczytać RAWa? Wszystkie programy pokazują zły format? Czy jednak coś wczytują? Może masz zbyt restrykcyjnego antywirusa?

Zen
02-04-2013, 20:31
Capture NX wersja 2.4.1 otwiera i Camera Raw 7.3 również.

sławeczekm
02-04-2013, 20:33
nie wiem co jest? kazdy program wyświetlał cannot open. system mam nówka nierdzewka, przy tej akcji z rawem wgrywałem Vistę kilka razy od nowa. nie wygląda mi to na infekcje.

dobrze dzięki, a możecie jeszcze zobaczyć to zdjcie?
http://wyslijto.pl/upload_success/4hf74rqj5d

normalnie jaja :D to drugie nie będzie działać, wiem już co zrobić żeby działało:D
nie uwierzycie

zdjęcia skopiowane z karty przez autozgrywanie jak zmieniają nazwę zdjcia to nie otwierają się. jak skopiuję je z karty przez explorera z orginalnymi nazwami z aparatu otwierają się bez problemu:) taki bug
dzięki za dobre chęci , fajnie że można liczyć na waszą pomoc

kkokosz
02-04-2013, 21:24
Tylko że problemem nie są tylko nazwy - kiedy ten drugi plik, wrzucony przez Ciebie doprowadzi się do "normy", czyli nada mu "odpowiednią" nazwę, i tak nie daje się go otworzyć ani w View NX2, ani w Lightroomie. Czyli przy "autozgrywaniu" pliki prawdopodobnie są uszkadzane.

Borat1979
02-04-2013, 21:40
Witam wszystkich Nikoniarzy. Zapisałem się tutaj, bo szukam pomocy. Może ktoś coś doradzi. Kupiłem kilka dni temu w salonie FJ w Bydgoszczy Nikona D600. I nie jestem zadowolony. Aparat jak aparat. Przyniosłem do domu i po pierwszych testach zobaczyłem że, aparat ma nabite przeszło 7000 kliknięć. Kupiłem w salonie jako nowy, używany aparat. Przestrzegam przed tymi salonami, bo innym też może się to zdarzyć. Nie ufajcie byle komu. FJ handluje używkami. Byłoby to jeszcze do przełknięcia, bo to zacny aparat, ale aparat ma problem z rawami.

Do przełknięcia? No bez jaj zapłaciłeś za nówkę i dostałeś używkę z wyklepanymi 7 tysiącami zdjęć i to jest do przełknięcia?
Swoim D80 przez 4 lata zrobiłem z 15 tyś a ty mówisz, że 7 tyś w nowym aparacie prosto ze sklepu jest do przełknięcia :)

Gippo
02-04-2013, 21:49
zapewne ktoś kupił.. zrobił jakieś wesele na kilka kart pamięci.. przy zgrywaniu zobaczył, że są jaja z odpalaniem plików i oddał w ramach rękojmi :) FJ zamiast wysłać na serwis, przeresetował ustawienia i sprzedał dalej...

sławeczekm
02-04-2013, 21:51
kkokosz - tak jest , ale raduje mnie to że mogę obejść ten problem i jednak działa:)
Borat1979 - też byłem oburzony, ale niestety za póżno na bicie piany, nie udowodnię, że nie zrobiłem 8000 zdjć przez weekend, bo .... mogłem je zrobić.
Tutaj piszę to co mnie spotkało, ku przestrodze innym. żyjemy w kraju podwyższonego ryzyka, kto o tym zapomni lub zaufa zbyt mocno, wychodzi na kiepa.
i buja się z problemem sam. Tak jest w każdej dziedzinie. samochody, żywność, leki ubiory. trzeba znać się na wszystkim samemu i nikomu nie ufać, jak widać.
Ale:) aparat robi zdjcia i to się liczy najmocniej:)

josephebeloki
02-04-2013, 22:49
Windows 7 (64 bit) + NX2 version 2.4.1 (45 days remaining ;) ) => butelka z Pepsi , miodzio, zaje... ta 600, co za żyleta, jaki bokeh :) na taką fotkę polowałem.
Tego drugiego pliku nie ściągnę bo mi 4h wyskoczyło.

sławeczekm
03-04-2013, 17:53
co do aparatu - jest więcej niż "udany". zdjecia robi nieprzeciętne sam od siebie, ma taką funkcję, tylko trzeba ją aktywować:D nadaje się do robienia zdjęć każdego rodzaju. w moim, sprawdziłem fokus dokładnie i w każdym punkcie z każdym szkłem daje radę. 39 punktów aż nadto. robiłem zdjęcia na mistrzostwach świata w biegach przełajowych w Bydgoszczy i przy tej ilości punktów ledwo wyrabiał z ostrością. mi osobiście brakuje tylko takiej poziomicy w wizjerze jaka jest w większym module. ta która jest w D600 to nieporozumienie:)

Jacek_Z
04-04-2013, 09:38
zdjęcia skopiowane z karty przez autozgrywanie jak zmieniają nazwę zdjcia to nie otwierają się. jak skopiuję je z karty przez explorera z orginalnymi nazwami z aparatu otwierają się bez problemu:) taki bug
To znany i częsty problem. Winny jest Windows, jakas jego konfiguracja robi takie jaja. I to nie dotyczy tylko D600, ale pisano to i przy starszych modelach body.
Metoda - zgrywanie kart poprzez czytnik (a nie w body), albo zgrywanie kart uzywając Nikon ViewNX2.

Alcove
05-04-2013, 14:54
Na Twoim miejscu zgłosił bym to do salonu FJ i poprosił o kontakt z menadżerem regionu. Jest to do zrobienia tzn. jest duża szansa na wymiane sztuki. Pod warunkiem, że nie opłynęło za dużo czasu od zakupu.
Pozdrawiam
A.

wymiatacz00
05-04-2013, 16:20
Kolego, w jaki sposób "wytestowałeś" sprzęt i stweirdziłeś w/w przebieg? Opadna Exif czy inne oprogramowanie??
Jeżeli sugerowałeś się nazwami plików czyli DSC7xxx to może być to niewspółmierne do przebiegu

afterall
05-04-2013, 17:22
dobrze dzięki, a możecie jeszcze zobaczyć to zdjcie?
http://wyslijto.pl/upload_success/4hf74rqj5d

Co prawda trochę źle mi odczytało miniaturę z tego rawa więc pewności 100% nie mam - ale program Iview pokazał w info w exif :
Total pictures = 3

Możliwe że zdjecie pluszaka było Twoim trzecim i aparat nie był utłuczony wcześniej :D

zgera
05-04-2013, 17:36
Zdjęcie o numerze 8155 to przebieg migawki 1041, nie kupiłeś aparatu z przebiegiem 7 tys. ktoś wcześniej użył karty na której numer pliku wynosił 7 tys.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img96.imageshack.us/img96/5301/licznikg.jpg)

sławeczekm
05-04-2013, 18:02
:)

dzięki za dobre wieści, że jednak nie miałem racji. odszczekuję wszystko co napisałem o aparacie i FJ. jednak człowiek nie zna się na wszystkim. nie testowałem ilości klapnięć ani nie sprawdzałem zadnym programem przebiegu, sugerowałem się tylko numerami zdjęć, które przydzielał aparat zrobionym zdjęciom i tym, ze nie działały rawy. muszę więc przyznać się do wtopy i braku wiedzy - niestety. moja wina

Na Twoim miejscu zgłosił bym to do salonu FJ i poprosił o kontakt z menadżerem regionu. Jest to do zrobienia tzn. jest duża szansa na wymiane sztuki. Pod warunkiem, że nie opłynęło za dużo czasu od zakupu.
Pozdrawiam
A.

nie zrobiłbym tego, aparat jednak jest sprawny i całkiem dobrze sobie radzi, nie wiem czy zdecydowałbym się na zamianę na inny, lepsze jest wrogiem dobrego:D

Alcove
06-04-2013, 12:34
No proszę, ja nawet nie pomyślałem, że Twoje stanowisko nt. przebiegu było w oparciu o kolejność numeracji nazw plików ;-)
Gratuluję wyboru bo puszka zacna.
Pozdrawiam
A