PDA

Zobacz pełną wersję : Aktualizacja D7000 – typu A do wersji 1.03 i typu B do wersji 1.04

darkojad
02-04-2013, 17:28
Czy ktos juz aktualizowal? Czy sa jakies widoczne zmiany, oczywiscie na plus, oprocz dodania obsługi obiektywu AF-S NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR? Czy tylko i wylacznie to tego dotyczy? Bo ja cos nie wierze juz tej firmie!

zgera
02-04-2013, 20:42
Koledze pepe2k po aktualizacji wyrósł grip:smile:

mihow
02-04-2013, 22:25
Też jestem ciekaw - mam nadzieję, że AF naprawili :)

radius_bo
02-04-2013, 23:58
Ja bym się nie zdziwił jakby po cichu próbowali coś poprawić.

Konsumenci też nie są święci. Jakby napisali, że poprawili pracę AF to na pewno ten wątek rozwinąłby się do gigantycznych rozmiarów. Jedni by dostrzegli poprawę, inni nie (nie u wszystkich soft jest problemem). Rozpoczęłoby się kolejne biadolenie i narzekanie.

Wgrałem sobie nowe oprogramowanie i mam wrażenie, że praca AF w świetle żarowym się poprawiła. Nie twierdzę też, że nie jest to efekt placebo, ponieważ w tej dziedzinie oczekuję największej poprawy i możliwe, że uroiłem sobie poprawę:)

Jak mnie D7000 zacznie mocno irytować to kupię D300s (pewnie już bym dawno to zrobił gdyby nie kolory i zakres dynamiczny matrycy D7000).

Zbyszek_Dęblin
03-04-2013, 11:49
Jeżeli Nikon nie przyznawał się do wadliwego AF w puszkach, to może po cichaczu będzie chciał uporać się z problemem. Ja nowe oprogramowanie też wgrałem, pomimo tego że po akcji serwisowej problem z AF ustąpił.

StiVen
03-04-2013, 11:56
Nie napisali, ale AF jest poprawiony, ciekawe dlaczego to ukrywają ?

cezet
03-04-2013, 12:07
Nie napisali, bo było by to oficjalne przyznanie się do błędnego działania milionów puszek....kiepskie dla PR.

Dajcie znać czy nowy soft coś pomógł w tym temacie

soja
03-04-2013, 12:27
podobny moduł AF jest w D600, jeżeli tam soft się sprawdził, to może bez rozgłosu wstawili do D7000
też czekam na info czy jest różnica w działaniu.

frank996
03-04-2013, 13:14
Ja też nie chce siać propagandy ale tak jakby mi się AF poprawiło( szybkość, celność) :).

Zbyszek_Dęblin
03-04-2013, 13:27
Dobrze by było gdyby Fatman rzucił swoim fachowym okiem, czy faktycznie widać poprawę. :)

frank996
03-04-2013, 13:43
No to czekamy na wypowiedź Fatmana w tej sprawie :)

galaza
03-04-2013, 15:19
Chyba się skuszę i będę miał zajęcie na dzisiejszy wieczór :)

radius_bo
03-04-2013, 15:36
Jak korektę wprowadzałem tak wprowadzam nadal, ale mam wrażenie, że AF jest pewniejszy przy słabym oświetleniu dziennym oraz przy świetle żarowym.

JED
03-04-2013, 15:38
To skoro jest nadal korekta, to chyba nic sie nie zmienilo?

button
03-04-2013, 15:44
Może ktoś podesłać link do aktualizacji i jakiegoś howto ?

doczytałem - https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/56059 :-)

radius_bo
03-04-2013, 15:53
Wprowadzanie korekty AF, a jego pewność działania to chyba nieco inne sprawy. Przynajmniej tak mi się wydaje.

Jestem na 90% pewien, że u mnie winny jest mój egzemplarz 35ki. Kupiłem go do D90 i robiłem zdjęcia, nie rzucił mi się w oczy FF/BF. Z d90 nie bawiłem się w tablice testowe (bez mikroregulacji lepiej tego nie robić jeśli AF nie odwala rażących baboli).

Z d7000 musiałem wprowadzić korektę -16 (to już widać bez tablicy). Zwalam to na niepoprawną współpracę tego konkretnego tandemu. Mój przypadek nie jest odosobniony, słyszałem wiele przypadków, że komuś 35ka nie dogaduje się z jego body.

Zakładałem ostatnio inne obiektywy w FJ celem wykluczenia bądź potwierdzenia złej pracy AF w body (50 1.8 AF-S, 85 1.8 AF, inna 35 1.8) i nie musiałem wprowadzać korekty dla żadnego z nich. Dla własnego Nikkora 18-105 wprowadziłem -3. Takiego BF mogłem na ciemnym zoomie w codziennym użytkowaniu nie zauważyć na D90 (nie robiłem nigdy portretów linijkom tekstu pod kątem 170 stopni).
Posiadanie D7000 jednak do czegoś zobowiązuje, więc i on wylądował przed tablicą do badania AF.

JED
03-04-2013, 15:59
Dla mnie pewnosc dzialania AF, to wlasnie...brak korekt.

radius_bo
03-04-2013, 16:09
Brak korekt = dobrze skalibrowane body + dobrze skalibrowany obiektyw.

Ja kupowałem N 35 1.8 z drugiej ręki z allegro do D90. Nie miałem pewności, że z następnym body będzie współpracował idealnie. Jest to bardzo dobre szkło w swojej cenie. Sprzedaje się świetnie, ale nie moża kupować go w ciemno, bo jest to chyba największa masówka Nikona spośród stałek.

Wygląda to tak jakbym bronił D7000, ale fakt jest taki, że nie zawsze body powoduje problem. Nikkor 35 1.8 jest kapryśnym szkłem. Z drugiej strony nie powinno być sytuacji, że szkło Nikona gryzie się z body Nikona.

GonzoG
03-04-2013, 16:11
To skoro jest nadal korekta, to chyba nic sie nie zmienilo?
A co ma wspólnego przesunięcie AF, z jego niestabilną pracą ??

Dla mnie pewnosc dzialania AF, to wlasnie...brak korekt.
Czyli zapomnij zupełnie o AF - D4 ma idealny AF, a i tak trzeba wprowadzać korekty, więc wg. Ciebie jest niepewny ??

Pewność AF, to pewność, że zawsze trafi tak tak samo. Co mi po AF, który 50% trafia celnie, a 50% z d**y. Już wolę taki, który zawsze ma stały BF/FF.

Poza tym, odgórnie, programowo nie naprawisz AF. Niemal każdy egzemplarz D7k miał inne przesunięcie AF.

JED
03-04-2013, 16:13
Chyba nie rozumiem.
Szczegolnie tego, co dla kogo znaczy "pewny AF" oraz na czym polega pewnosc AF, jesli nadal trzeba kalibrowac.
Bo DLA MNIE, pewny to taki, ktory trafia tam, GDZIE TRZEBA, a nie wiecznie zle.

radius_bo
03-04-2013, 16:16
No właśnie mylisz te rzeczy. Co ma przesunięcie AF do jego skuteczności i pewności? Jeśli masz dobrze skalibrowany AF w body, a BF w obiektywie to powiesz, że body ma niepewny AF?

kamisz
03-04-2013, 16:19
Sprecyzujcie, bo się robi misz masz i dziwne teorie.

Co innego powtarzalność AF, czyli to o czym piszą koledzy jako o pewności, a co innego BF/FF.

Jak napisał GonzoG BF/FF nie skorygujesz softem, ale za to, programowo można poprawić pracę AF, tak by na każdym zdjęciu, w każdych warunkach AF strzelał jednakowo, czyli właśnie powtarzalność, jeśli już jest BF/FF to na każdym zdjęciu i warunkach jednakowo, a nie, że przy różnych formach oświetlenia żarowe/dzienne ludzie wprowadzają różne korekty dla tego samego szkła.

I tak właśnie ja bym to rozumiał ;)

JED
03-04-2013, 16:26
OK, panial.

GonzoG
03-04-2013, 16:26
Chyba nie rozumiem.
Szczegolnie tego, co dla kogo znaczy "pewny AF" oraz na czym polega pewnosc AF, jesli nadal trzeba kalibrowac.
To żyj dalej w idealnym, wyimaginowanym świecie, w którym wszystko działa idealnie i nie istnieje pojęcie jak "tolerancja wymiarów"...

Gdyby była możliwość stworzenia AF, który nie wymagałby opcji korekty, to puszki jak Dx czy EOS 1D by taki miały....

JED
03-04-2013, 16:33
Nie przezywaj tak, kolego.

Nikkifor
03-04-2013, 18:08
Przed chwilą zrobiłem aktualizację. Potwierdzam co ktoś już napisał że poprawka w D7000 nie ma nic wspólnego ze szwankującym AF. Ostrzenie jak było wcześniej tak dalej nieobliczalne.

JED
03-04-2013, 18:14
To ja wkleje, jako ciekawostke, co wlasnie przeczytalem na dpreview nt. D800:
D800 Firmware Update Focus Improvement!

I had my D800 at the office today because my friend claimed his Sigma 50mm 1.4 was not focusing on his D5100. I did some lens swapping, corrected some dirty contacts and all was well.

Then I grabbed a few quick shots with the D800 and the Nikon 50mm 1.8G wide open, targeted the eye and WHAMO half of the shots were front/back focused. This was under a mix of office/fluorescent lights. Of course this is the sort of issue many have reported, especially at 1.4 or 1.8.

Then I logged into these forums and spotted the FW update. I had no expectation for an improvement, but I updated the camera anyway.

Under the exact same lighting I shot again and WHAMO, focus was NAILED every time. I'm going to do more tests, but I really tried to get the AF to miss and it did not.

I'm CAUTIOUSLY optimistic! The 85mm 1.4 and 1.8 will be tried next...two lenses that really gave me fits on this camera. I'll report back.

I'm going to test more lenses under weak window light/tungsten in an hour. That lighting made the AF on the D800 very dodgy. 50-60% hit rate was the best I could hope for using eyes as a target.
Jak wiec widac, nawet D800 mialo takie same problemy, jak chocby D7000...

Jarkod
03-04-2013, 18:27
Chyba nie rozumiem.

Niestety nie. Pewny AF to taki, który w takich samych warunkach, ostrzy w to samo miejsce, czyli jesteś pewien jego działania. Co nie znaczy, że ostrzy tam, gdzie chcesz. Jeśli AF zawsze ustawia ostrość np. za obiektem, to poprzez korektę masz możliwość wprowadzenia poprawki, o której wiesz, że ZAWSZE będzie działać, bo AF działa w powtarzalny sposób (pewnie). Gdyby zaś nie działał pewnie, to nigdy byś nie wiedział ani jaką poprawkę wprowadzić, ani czy ta, którą już zrobiłeś będzie działać.
Tak naprawdę trzeba by mówić o dokładności i precyzji AF. Ideałem byłby AF dokładny i precyzyjny. Z dwóch przypadków - dokładny ale nieprecyzyjny i niedokładny ale precyzyjny - lepszy jest ten drugi, bo umożliwia wprowadzenie stałej poprawki. Najgorszy przypadek, to niedokładny i nieprecyzyjny, bo wtedy masz już całkowicie losowe rezultaty.

Często przedstawia się to w następujący sposób http://www.humanwareonline.com/project-management/wp-content/uploads/2012/08/accuracy-precision1.jpg. LG: niedokładny i nieprecyzyjny; PG: dokładny ale nieprecyzyjny; LD: niedokładny ale precyzyjny; PD: precyzyjny i dokładny.

JED
03-04-2013, 18:34
Ale ja juz 2h temu napisalem, ze rozumiem... ;)

Zbyszek_Dęblin
03-04-2013, 18:34
Przed chwilą zrobiłem aktualizację. Potwierdzam co ktoś już napisał że poprawka w D7000 nie ma nic wspólnego ze szwankującym AF. Ostrzenie jak było wcześniej tak dalej nieobliczalne.

A można wiedzieć na jakiej podstawie to stwierdzasz? Robiłeś testy ?

button
03-04-2013, 18:58
ja również potwierdzam co napisał Nikkifor - w świetle żarowym nadal loteria - sprawdzone na Nikkorze 35 1.8, Tamronie 17-50, Tokinie 50-135

N-kon
03-04-2013, 19:50
Dodano tylko obsługę obiektywu AF-S NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR ... i tyle w temacie!
Nie doszukujcie się ukrytych poprawek do AF, nic takiego nie było i nie będzie - teraz jest D7100 z Multi-CAM 3500DX.

Pozdrawiam.

darkojad
03-04-2013, 21:16
Przykro to pisac, ale firma spod znaku N schodzi a wlasciwie to juz zeszla na psy. Taka polityka strusia jest niedopuszczalna. Nic sie nie stalo Nikon, nic sie nie stalo?!? Ano stalo sie i dzieje sie nadal zle a Nikon ma to, nie ma sie co oszukiwac, w dup.e! Sentyment sentymentem, ale zdrowie psychiczne wazniejsze:) i chyba czas zajrzec do obozu firmy spod znaku C. Dla zdrowotnosci jak to niezapomniany Pawlak mowil.

Nikkifor
03-04-2013, 21:27
A można wiedzieć na jakiej podstawie to stwierdzasz? Robiłeś testy ?
Wielkich testów robić nie musiałem, najzwyczajniej chciałem zrobić ostre zdjęcie krajobrazu na krótkiej ogniskowej i wyszło jak zwykle BF (gdzieś w kosmosie), Przy żarówce (obrazek na ścianie) też BF. D3100 (podobno "najgorszy") ostrzy bez zająknięcia.

Jacol
03-04-2013, 21:33
Ale, która firma nie zeszła na psy ? Bo Canon od lat też leci w kulki ze swoimi produktami i trafiaja sie naprawde niezle jaja u nich. Chociazby 3rd party developerzy musza sami sobie pisac lepsze firmware do filmowania bo wielka fajna firma z Japonii nie raczy im wydac aktualizacji i dodac kilku funkcji. Nie wiem jak w Pentaxie, ktory robi fajny i dobry sprzet no ale jest chyba nawet za Sony Alpha jeśli chodzi o popularność i ilość sprzedanych sztuk więc i odsetek też psioczenia jest znacznie mniejszy a sprzęt jest chyba bardziej ogarniętey w fabryce już i stosunkowo mało w nim psikusów i innych wad. Żadna firma produkujaca aparaty to nie fundacja charytatywna. Robią produkt aby zarabiać a nie spełniać czyjeś marzenia i zadowalać wszystkich.

GonzoG
03-04-2013, 21:52
Wielkich testów robić nie musiałem, najzwyczajniej chciałem zrobić ostre zdjęcie krajobrazu na krótkiej ogniskowej i wyszło jak zwykle BF (gdzieś w kosmosie), Przy żarówce (obrazek na ścianie) też BF. D3100 (podobno "najgorszy") ostrzy bez zająknięcia.

Czyli z tego co piszesz, to masz BF, a nie nieobliczalny AF.
No chyba, że uważasz, że jedno oprogramowanie do wszystkich aparatów idealnie skalibruje AF...

Nikkifor
03-04-2013, 22:37
Czyli z tego co piszesz, to masz BF, a nie nieobliczalny AF.
No chyba, że uważasz, że jedno oprogramowanie do wszystkich aparatów idealnie skalibruje AF...

Gdzieś na forum pisałem (postów niewiele więc łatwo znaleźć) raz FF raz BF kalibrowanie nic nie daje, teraz (przy wyłączonej kalibracji) mam BF i tyle.
Fakt jest faktem, nawet kiepski kompakt ostrzy w zadanych mu warunkach a D7K ma problem.
Dla mnie obliczalny AF to taki który ostrzy tam gdzie ma ostrzyć i to wykona a sprawa wtórna to czy przestrzeli czy niedoleci z ostrością. Zresztą jaka mam pewność że BF jest ciągle taki sam i co mi z tej wiedzy liczy się efekt końcowy czyli ostrość tam gdzie ma być.
AF używam sporadycznie tak więc mogę z tym żyć.
Połowicznym rozwiązaniem i w niektórych przypadkach jest też zmniejszenie dziury na krótkich ogniskowych i olanie AF.
Czy ja napisałem iż uważam że firmware coś tam zrobi czy naprawi z AF?
Wgrałem i tyle jedni pisali że teraz mają poprawę inni że nie, ja napisałem że też nie widzę róźnicy z przed i po upgrade.
Pozdro.

puciek
04-04-2013, 07:36
Fakt jest faktem, nawet kiepski kompakt ostrzy w zadanych mu warunkach a D7K ma problem.
A kto Ci broni ustawić D7k w taki sam tryb ostrzenia jak w kiepskich kompaktach? Włącz LV i będziesz miał zawsze ostre fotki.

JED
04-04-2013, 09:12
Smieszne jest to, ze niektorzy (nie bede cytowal) nie potrafia pojac, ze to nie dziala tak, jak powinno, tak jak oczekuja tego uzytkownicy - co wiecej, wrecz staraja sie wmowic, ze to przeciez normalne!

A kto Ci broni ustawić D7k w taki sam tryb ostrzenia jak w kiepskich kompaktach? Włącz LV i będziesz miał zawsze ostre fotki.
Wszystkie kompakty ostrza na LV?

JED
04-04-2013, 09:17
Żadna firma produkujaca aparaty to nie fundacja charytatywna. Robią produkt aby zarabiać a nie spełniać czyjeś marzenia i zadowalać wszystkich.
Ciezko sie z Toba nie zgodzic. Ale czy to oznacza, ze mozna wypuszczac buble, kasowac za to gruba kase i udawac, ze nie ma problemu?
Bo wg tego, co napisales, to aparat za grube tysiace, ktory dziala tak, jak powinien, to marzenie?
Tak, na chwile obecna, marzenie. :lol:

radius_bo
04-04-2013, 09:45
Właśnie. Aparat taki jak D7000 kosztuje sporo kasy i powinien ostrzyć jak trzeba. Nawet jakby D7000 miał taki AF jak D700 to i tak zawodowcy kupiliby tą drugą puszkę, bo to pełna klatka oraz inna ergonomia.

Nikon trochę namieszał z pozycjonowaniem puszek i teraz, żeby je różnicować kombinuje także z AF. Nie mam nic przeciwko, ale jeśli z tego wychodzi, że jedni mają loterię, a inni całkiem przyzwoity AF to coś jest nie tak.

JED
04-04-2013, 09:48
Wklejalem gdzies cytat z innego forum - D800 rowniez ma problemy.

radius_bo
04-04-2013, 09:54
No to przepraszam. Zmieniam model w poprzednim poście na D700. :smile:

grzesj
04-04-2013, 18:15
A u mnie (na razie) widoczna poprawa. Wcześniej miałem korektę na -10, teraz mam na 0 i nie ma BF/FF - na 35/1.8G. Na 30 zdjęć trafione wszytko. No ale testuję dalej, to może być efekt placebo :) Sprawdzę w żarowym i napiszę jeszcze.

puciek
04-04-2013, 18:33

Tak. Wszystkie korzystają z matrycy aparatu, bo nie mają lustra, które tą matrycę zasłania. Wszystkie kompakty przy ostrzeniu korzystają z detekcji kontrastu, a nie z przesunięcia fazowego stosowanego normalnie przez lustrzanki.

http://alphacorner.eu/index.php/co-to-jest/detekcja-fazy-autofokus
http://alphacorner.eu/index.php/co-to-jest/detekcja-kontrastu-autofokus

JED
04-04-2013, 18:37
Dzieki.

grzesj
04-04-2013, 18:42
I d.... W żarowym nadal losowość - widoczny BF.

GonzoG
04-04-2013, 18:58
Smieszne jest to, ze niektorzy (nie bede cytowal) nie potrafia pojac, ze to nie dziala tak, jak powinno, tak jak oczekuja tego uzytkownicy - co wiecej, wrecz staraja sie wmowic, ze to przeciez normalne!

Kompakty nie ostrzą na LV, bo nie mają LV.
Ostrzą detekcją kontrastu - czyli jak lustrzanki przy LV.

Ciezko sie z Toba nie zgodzic. Ale czy to oznacza, ze mozna wypuszczac buble, kasowac za to gruba kase i udawac, ze nie ma problemu?
Bo wg tego, co napisales, to aparat za grube tysiace, ktory dziala tak, jak powinien, to marzenie?
Tak, na chwile obecna, marzenie. :lol:

Aparat działa jak należy. Tylko ludzie nie potrafią pojąć, że D7k, to nie D3/D4 i nie będzie działa jak aparaty za 7x tyle.

Kupując Fiata 500 Abarth, też oczekujesz, że będzie jeździł jak Ferrari 430 ??
w końcu też sportowy samochód za grube pieniądze... i też tego samego producenta.

W żarowym sporo tańszych lustrzanek ma BF. Inna długość fali - inne załamanie światła. Spróbuj czy AF działa Ci poprawnie przy tylko świetle barwy czerwonej lub fioletowej.

puciek
04-04-2013, 19:33
Kompakty nie ostrzą na LV, bo nie mają LV.
Ja bym to określił inaczej. Kompakty ostrzą tylko w trybie LV, bo tylko tak potrafią, ale w sama nazwa tego trybu została użyta dopiero w lustrzankach.

JED
04-04-2013, 21:33
GonzoG, jesli dla Ciebie Fiat 500, to sportowy samochod za grube pieniadze, to ja nie mam wiecej pytan.
Tylko jedna uwage: porownanie z du.y.

radius_bo
04-04-2013, 23:27

Losowość czy każda fotka jest z BF?

GonzoG
04-04-2013, 23:42
Tylko jedna uwage: porownanie z du.y.
Tak samo jak wymaganie od D7000 takiej samej skuteczności AF, co od D4.

grzesj
05-04-2013, 08:59
Nie każda, czasem trafia w punkt, ale jeśli już nie trafi to jest BF. I mikroregulacja nie pomaga. Natomiast w świetle dziennym jest lepiej.

JED
05-04-2013, 09:05
Tak samo jak wymaganie od D7000 takiej samej skuteczności AF, co od D4.
Jesli chcesz mnie cytowac, to rob to dokladnie, a przynajmniej nie przypisuj mi tego, czego nie powiedzialem.
A najlepiej dodaj mnie do ignorowanych, bo mam problem z czytaniem bzdur, pisanych przez ludzi, ktorzy nie rozumieja podstawowych rzeczy i uciekaja sie do idiotycznych porownan, a pozniej odwracaja kota ogonem.

Aparat działa jak należy. Tylko ludzie nie potrafią pojąć, że D7k, to nie D3/D4 i nie będzie działa jak aparaty za 7x tyle.
JA to napisalem?!

Rozumiesz W OGOLE, co to znaczy dzialac "jak nalezy"?
Czegokolwiek to dotyczy.
Bo mam wrazenie, ze nie - ba, wrecz jestem tego pewien!

nyny1
05-04-2013, 09:33
Przykro to pisac, ale firma spod znaku N schodzi a wlasciwie to juz zeszla na psy. Taka polityka strusia jest niedopuszczalna. Nic sie nie stalo Nikon, nic sie nie stalo?!? Ano stalo sie i dzieje sie nadal zle a Nikon ma to, nie ma sie co oszukiwac, w dup.e! Sentyment sentymentem, ale zdrowie psychiczne wazniejsze:) i chyba czas zajrzec do obozu firmy spod znaku C. Dla zdrowotnosci jak to niezapomniany Pawlak mowil.
Jaka polityka, co sie dzieje zle, dwa posty na koncie i taki bunczuczny post, nieco zalatuje mi to czyms znajomym;)
Jak Tobie powiem, iz nie mialem z zadna puszka od N problemow, a bylo tego troche to nadal bedziesz probowal mi poprawic zdrowie psychiczne?

pozdro

JED
05-04-2013, 09:44
nyny1, jedna jaskolka wiosny nie czyni ;)
A tak zupelnie na powaznie - to PL nie jest wyznacznikiem w zadnej prawie dziedzinie (o ile w jakiejs w ogole) - poczytaj troche o USA i problemach trapiacych uzytkownikow D7000, D7100, D600 ba, nawet D800.
Wystarczy zajrzec chocby na oficjalna strone Nikona - tam sa opinie.
Jak ktos, gdzies napisal w opiniach - gdy w Canonie swiatlo dostawalo sie gdzies bokiem, to sie do tego przyznali i poprawili blad - a Nikon twierdzi, ze problemu nie ma.
I jeden MISZCZ na tym forum, rowniez. :lol:

nyny1
05-04-2013, 09:59
nyny1, jedna jaskolka wiosny nie czyni ;)
A tak zupelnie na powaznie - to PL nie jest wyznacznikiem w zadnej prawie dziedzinie (o ile w jakiejs w ogole) - poczytaj troche o USA i problemach trapiacych uzytkownikow D7000, D7100, D600 ba, nawet D800.
Wystarczy zajrzec chocby na oficjalna strone Nikona - tam sa opinie.
Jak ktos, gdzies napisal w opiniach - gdy w Canonie swiatlo dostawalo sie gdzies bokiem, to sie do tego przyznali i poprawili blad - a Nikon twierdzi, ze problemu nie ma.
I jeden MISZCZ na tym forum, rowniez. :lol:

Po co mam czytac, jak dwa z przytoczonych przez Ciebie mniej lub bardziej intensywnie uzytkuje, i mam rowniez chrapke wymienic jeden na D7100, ale nie sieje paniki i nie doszukuje sie wszedzie jakis niestworzonych rzeczy.
Mnie interesuja zdjecia, a nie powielanie zaslyszanych w necie opini, byc moze mam szczescie, byc moze magia jakas, nie uprawiam fotografii kotletowej, wiec pewnie mniej stresow mam przez to i oddaje sie temu co najwazniejsze, czyli robieniu zdjec mnie interesujacych :)
Co do nowego softu, to poczekam chwile i pewnie przy najblizszej okazji zaktualizuje go, gdyz zwyklem to czynic w kazdej puszce... ...no chyba ze wczesniej wpadnie d7100 to juz nie bede sobie d7k tylka zawracal :)

pozdro

darkojad
05-04-2013, 17:14
Jaka polityka, co sie dzieje zle, dwa posty na koncie i taki bunczuczny post, nieco zalatuje mi to czyms znajomym;)
Jak Tobie powiem, iz nie mialem z zadna puszka od N problemow, a bylo tego troche to nadal bedziesz probowal mi poprawic zdrowie psychiczne?

pozdro

Zawsze mnie uczono, ze nie ilosc a jakosc, przyjacielu. Jezeli masz klopoty z powonieniem proponuje laryngologa. Ty z tych, co to wszystko mieli i wszystko wiedza a inni "ruki po szwam" i podziwiac guru?! Zalosny jestes.

nyny1
05-04-2013, 18:07
Zawsze mnie uczono, ze nie ilosc a jakosc, przyjacielu. Jezeli masz klopoty z powonieniem proponuje laryngologa. Ty z tych, co to wszystko mieli i wszystko wiedza a inni "ruki po szwam" i podziwiac guru?! Zalosny jestes.

Tyle, ze akurat jestes przypadkiem zupelnie innym...
Ani ilosc, ani jakosc, po prostu jakos :)

Druga czesc wypowiedzi nie kwalifikuje sie w moich kanonach do podjecia z Toba dyskusjii.

pozdro

darkojad
05-04-2013, 18:44
Dyskutowac mozna z kims, kto zna znaczenie tego pojecia. A o to raczej definicja obca dla Ciebie. Daruj sobie ta pseudoelokwencje i masz racje, zegnaj.

pozdrawiam

grzesj
05-04-2013, 22:59
Panowie, proszę Was...

pepe2k
06-04-2013, 11:57
Po aktualizacji żadnych zauważalnych zmian. No, poza tym gripem, który nagle wyrósł z body ;)

Moje D7000 jest po kalibracji w serwisie, ostrzy prawie na wszystkich obiektywach w punkt bez mikrokalibracji. Zresztą, IMHO, mikrokalibracja to jakieś nieporozumienie. Jeżeli producent nie jest w stanie wyprodukować sprzętu (mówię tylko o Nikonie, a nie o sprzęcie firm trzecich), który będzie trzymał wewnętrzne normy, to może powinien zacząć produkować żelki, a nie sprzęt fotograficzny. Jeżeli układ fazowy daje różne rezultaty w różnym typie oświetlenia, to powinien zostać dawno wyp... z puszek i zamieniony na jakiś mikroukład detekcji kontrastu lub chociaż doposażony w dodatkowy czujnik korygujący przesunięcie wynikające z długości fali. Jeżeli ktoś chce mi napisać, że to normalne i wszyscy producenci mają ten sam problem, to niech lepiej się ugryzie w język. Jako klient oczekuję rozwiązania problemu, a nie wciskania sprzętu z instrukcją "rób zdjęcia w oświetleniu naturalnym, bo inaczej AF nie będzie działać prawidłowo, a jak masz problem to wydrukuj tablicę testową i kombinuj z opcją mikrokalibracji".

Na pewno wielu się ze mną nie zgodzi, ale moim zdaniem mikrokalibracja to nie jest ukłon w stronę użytkowników tylko półśrodek, którym w dodatku wszyscy się podniecają. W D80 nie miałem mikrokalibracji i nigdy jej nie potrzebowałem, a kupiłem ten aparat ponad 6 lat temu! Nie wiem co się stało przez te 6 lat, że nagle w puszkach musiała pojawić się opcja mikrokalibracji. Czyżby normy poszybowały w dół i kalibrację zrzucono na użytkowników, a nie maszyny na linii produkcyjnej... bo taniej? A głupi użytkownicy jeszcze skaczą z radości "hurra, mam puszkę z mikrokalibracją! Mogę spróbować poprawić to, co Nikonowi/Sigmie/Tamronowi/Canonowi/etc. się nie udało!" :)

Ostatnio zauważyłem tylko, że z 50/1,8 D zwiększyła się liczba kadrów przestrzelonych - dlaczego - nie mam zielonego pojęcia. Za to z 35/1,8 G jest zawsze miód i maliny.

Nadal niestety AF zachowuje się losowo tak jak poprzednio, jedyne co się zmieniło po kalibracji w serwisie to brak ustawionej mikrokalibracji w body. Zresztą, ta funkcja i tak sprawdzała się u mnie tylko ze stałoogniskowymi obiektywami i to najlepiej w krótkim zakresie odległości od obiektu (np. w pomieszczeniach). Dla obiektywów zmiennoogniskowych wszystko się rozjeżdżało, bo nie dało się ustawić takiej wartości, która byłaby prawidłowa dla każdej odległości od obiektu i każdej ogniskowej. Nie i basta.

Ten model tak ma i nikt nigdy już tego nie zmieni! Jak to się mówi... deal with it!

JED
06-04-2013, 14:56
Dziwie sie, ze jeszcze nie zostales wysmiany przez jednego inteligenta-znawce, ze chcialbys, zebys wszystko dzialalo normalnie i poprawnie - nawet w takiej amatorskiej puszce...
Przeciez to nie D4 :lol:

darkojad
06-04-2013, 19:02
Kiedys przedmiot ktory nie spelnial swoich podstawowych zadan, pomimo zapewnien i zalozen producenta, to byl po prostu bubel a firma go produkujaca synonimem dziadostwa. Jest na tym forum kilka osob zdroworozsadkowych, ktorych taka polityka firmy wk...wia i nie godza sie z traktowaniem klienta jak barana, strzyc go bo po to jest! Ja tez sie nie godze placic za cos, co nie spelnia swojego zadania. I nie ma znaczenia czy to jest D4 czy D40!
Reszta moze sobie tlumaczyc ze to nie D4 wiec z gory zakladaja iz sa swiadomi, ze kupuja bubel od dziadowskiej firmy. Wolnemu wola, ale jest tak zwany obyczaj i norma handlowa ktora mowi, ze szacunek do klienta wyraza sie w niezawodnosci zgodnej z przeznaczeniem towaru. No chyba, ze firma jest dziadowska i ma klienta w du.ie.

Reasumujac watek; poprawka oprocz obslugi nowego obiektywu, nie wnosi nic aby rozwiazac problem uzytkownikow D7000. Szkoda. Ale przynajmniej wiem jakiej firmy bedzie moj nastepny aparat.

Proponuje zamknac temat bo nic nowego sie nie dowiemy, a wywody niektorych "guru" sa po prostu niedorzeczne. Po co sobie i innym podnosic cisnienie?

JED
06-04-2013, 19:09
A wystarczyloby, zeby w PL byla polityka zwrotow taka, jak w USA - wtedy bysmy zobaczyli, co owi "guru" maja do powiedzenia i jakie wady akceptuja. :lol:

GonzoG
06-04-2013, 19:21
A wystarczyloby, zeby w PL byla polityka zwrotow taka, jak w USA - wtedy bysmy zobaczyli, co owi "guru" maja do powiedzenia i jakie wady akceptuja. :lol:

Jest bardzo podobna:
Jeśli towar nie spełnia założeń ogólnie przyjętych dla danego typu towaru, możesz go reklamować u sprzedawcy z tytułu niezgodności towaru z umową.
Można żądać od sprzedawcy wymiany na nowy albo naprawy. Wybór należy do klienta.
Jeśli naprawa albo wymiana nie będą wystarczające, można odstąpić od umowy kupna.

Kto wam broni z tego skorzystać ??

pepe2k
06-04-2013, 19:26

Ustawa dotyczy wyłącznie sprzedaży konsumenckiej.

JED
06-04-2013, 19:30
"Jest bardzo podobna" - ja po raz kolejny nie mam pytan. :lol:

GonzoG
06-04-2013, 20:36
Ustawa dotyczy wyłącznie sprzedaży konsumenckiej.

To jaki problem zajrzeć do KC... tam są pozostałe przepisy - wcale nie mniej restrykcyjne.

radius_bo
06-04-2013, 20:41
Nie wiem jaka jest w Stanach, ale u nas nie ma mowy o zwrocie towaru jeśli został zakupiony w lokalu przedsiębiorstwa. Innymi słowy można zwrócić produkt w ciągu 10 dni tylko i wyłącznie jeśli umowa kupna została zawarta na odległość (poza lokalem przedsiębiorstwa, czyli np. zakup przez internet bądź drogą telefoniczną).

Trochę badałem tą sprawę. Nie ma u nas w Polsce rzeczoznawcy od aparatów cyfrowych z prawdziwego zdarzenia. Rozmawiałem z jednym z nich (o przypadku D7000). Powiedział, że serwis producenta jest w stanie podważyć jego każdą ekspertyzę. Jeśli rzeczoznawca jest z góry na przegranej pozycji w walce z serwisem to ja dziękuje za taką politykę ochrony konsumenta w Polsce.

Nieco lepszą pozycję ma konsument, który odkryje wadę w ciągu 6 miesięcy od daty zakupu. Wtedy to po stronie sprzedawcy istnieje obowiązek udowodnienia, że wada nie istnieje. Po pół roku sytuacja się odwraca.

darkojad
06-04-2013, 20:54
Jest bardzo podobna:
Jeśli towar nie spełnia założeń ogólnie przyjętych dla danego typu towaru, możesz go reklamować u sprzedawcy z tytułu niezgodności towaru z umową.
Można żądać od sprzedawcy wymiany na nowy albo naprawy. Wybór należy do klienta.
Jeśli naprawa albo wymiana nie będą wystarczające, można odstąpić od umowy kupna.

W dalszym ciagu niczego nie rozumiesz albo udajesz, ze nie rozumiesz. Tu chodzi o prolem globalny a nie jednostkowy. To nie pojedynczy Kowalski ma problem ktory moze go rozwiazac w podany przez Ciebie sposob. Tu chodzi o to jak postepuje firma N i jaki wniosek nasuwa sie uzytkownikom. Ano taki w/g Ciebie; kupiles se gosciu bubel to czego narzekasz! Trzeba se bylo "BMW" zapodac to bys byl Panisko ! A go.no, moj "Polonez" i tysiecy innych userow ma moze wszystko gorsze ale nie znaczy, ze co 50km ma stawac i pol dnia chlodzic silnik! Moge jechac wolniej i mniej komfortowo ale cel osiagam ten sam i basta. Czy to jest zrozumiale dla ciebie?

pozdrawiam

GonzoG
06-04-2013, 21:07
W dalszym ciagu niczego nie rozumiesz albo udajesz, ze nie rozumiesz. Tu chodzi o prolem globalny a nie jednostkowy. To nie pojedynczy Kowalski ma problem ktory moze go rozwiazac w podany przez Ciebie sposob. Tu chodzi o to jak postepuje firma N i jaki wniosek nasuwa sie uzytkownikom. Ano taki w/g Ciebie; kupiles se gosciu bubel to czego narzekasz! Trzeba se bylo "BMW" zapodac to bys byl Panisko ! A go.no, moj "Polonez" i tysiecy innych userow ma moze wszystko gorsze ale nie znaczy, ze co 50km ma stawac i pol dnia chlodzic silnik! Moge jechac wolniej i mniej komfortowo ale cel osiagam ten sam i basta. Czy to jest zrozumiale dla ciebie?

pozdrawiam

Gdyby problem D7k był taki wielki, jak piszesz, to już dawno by użytkownicy tego aparatu wymusili na Nikonie jego usunięcie. A szczególnie głośno byłoby o tym w USA, gdzie wystarczy że ktoś inaczej widzi kolory i już toczy się sprawa sądowa, bo to nie taki kolor, jaki chciał.

Jeśli potrafili tam od Danone wyciągnąć odszkodowanie, za to, że nie ma klinicznych dowodów, że Actimel wzmacnia organizm, to za niesprawny AF zrobili by to błyskawicznie.

A wieczne marudzenie o niesprawny sprzęt i to że musicie się z nim męczyć, świadczy tylko o tym, że nie potraficie zadbać o własne prawa.
Ale to też wina Tuska....

zgera
06-04-2013, 21:09
Wiedzieliście z jakim problemem boryka się D7000, dlaczego zdecydowaliście się na jego zakup, liczyliście na cud?.
A tak na poważnie Panowie, co według Was ma oznaczać że aparat ma zawsze trafiać w punkt, poczytajcie trochę o wadach af-u fazowego, oraz czynników wpływających na jego błędy.
Przeszedłem z C do N i w każdym systemie będą trafiać się buble, najlepszym sposobem jest nie kupować ich, a nie biadolić po zakupie.
Walka z taką korporacją, to jak walka z wiatrakami.
Jak myślicie? ile procent posiadaczy lustrzanek entry-level Nikona czyta to forum, oni nie zdają sobie sprawy z tego że aparat może mieć jakieś wady.
Miałem kiedyś Zenita, on zawsze trafiał w punkt, bez względu na rodzaj światła.

pepe2k
06-04-2013, 21:09
Jeśli potrafili tam od Danone wyciągnąć odszkodowanie, za to, że nie ma klinicznych dowodów, że Actimel wzmacnia organizm, to za niesprawny AF zrobili by to błyskawicznie.

To chyba nie ta skala liczby klientów...

Wiedzieliście z jakim problemem boryka się D7000, dlaczego zdecydowaliście się na jego zakup, liczyliście na cud?

Świadomie zakupiony i świadomie się go pozbywam :)

nyny1
06-04-2013, 21:18

Świadomie zakupiony i świadomie się go pozbywam :)

A jaka skala?
Przeciez wraz z kilkoma kolegami podkreslacie tutaj (nawet kilku jest takich co nie mieli sprzetu w rekach a szerza defetyzm) szeroki zakres tego problemu.
Jakby tak naprawde bylo to obawiam sie, iz konkurencja i poczytne periodyki rozdmuchalyby problem, tak samo szybko jak szybko zakladane bylyby sprawy, i nie mam tutaj na mysli naszego kraju.
Zreszta smiem twierdzic, iz taka Polska to raczej niszowy rynek dla N.
Przypomniec jaki byl odzew tego globalnego problemu w polsce jak @Fatman akcje serwisowa organizowal?

Takze rad bylbym by dyskusja (tutaj i w innych watkach rowniez, bo to plaga jakas sie zaczyna robic) toczyla sie o meritum tego co obejmuje temat.

pozdro

Władca Pixeli
06-04-2013, 21:20
Kupując Fiata 500 Abarth, też oczekujesz, że będzie jeździł jak Ferrari 430 ??
w końcu też sportowy samochód za grube pieniądze... i też tego samego producenta.
Nikt nie wymaga aby Fiat 500 Abarth jeździł jak Ferrari 430 ale należy wymagać aby Fiatem dało się w ogóle jeździć.
Jeżeli kilka lat temu aparaty typu D70 czy D50 ustawiały ostrość poprawnie to należy wymagać aby nowa aparaty również pracowały poprawnie.

pepe2k
06-04-2013, 21:20
A jaka skala?

Szczerze wątpię, żeby w USA sprzedało się tyle samo Nikonów co Danonów...

GonzoG
06-04-2013, 21:54

Nie wiem... wniosek o odszkodowanie złożyło coś koło 1000 osób... więc nie wiem czy nie ta skala...

Biorąc pod uwagę liczbę sprzedanych D7k - w 2012 w samej Japonii ok 70 000 szt, przy czym Japonia stanowi tylko 6-8% rynku lustrzanek...
To gdyby było to taki strasznie wadliwy model, to było by o tym znacznie głośniej, bo z szacunków wynika, że Nikon sprzedał coś koło 750 000 - 1 000 000 sztuk D7k w jednym roku (dokładnych liczby nie chciało mi się szukać).

pepe2k
06-04-2013, 22:03
To gdyby było to taki strasznie wadliwy model, to było by o tym znacznie głośniej, bo z szacunków wynika, że Nikon sprzedał coś koło 750 000 - 1 000 000 sztuk D7k w jednym roku (dokładnych liczby nie chciało mi się szukać).

Na zapytanie "D7000 back focus" wuj Google zwraca 680 tysięcy wyników.
Zapytanie "D700 back focus" to już "jedynie" 258 tysięcy wyników.
W przypadku D300 jest tego jeszcze dwa razy mniej...

D4 sam sobie sprawdź :)

Nie będę wyciągać daleko idących wniosków.

nyny1
06-04-2013, 22:13

To jeszcze mozesz wyguglowac aparaty konkurencji ;)

IMHO> malo miarodajny wyznacznik...

pozdro

JED
06-04-2013, 22:52
Nikt nie wymaga aby Fiat 500 Abarth jeździł jak Ferrari 430 ale należy wymagać aby Fiatem dało się w ogóle jeździć.
Jeżeli kilka lat temu aparaty typu D70 czy D50 ustawiały ostrość poprawnie to należy wymagać aby nowa aparaty również pracowały poprawnie.
Ejmen.

GonzoG
07-04-2013, 02:59

A na hasło "nikon d400" zwraca ponad milion wyników...
Jakie wnioski z tego wyciągniesz ??

MstrG
07-04-2013, 09:19
Jest jeszcze lepiej, na frazę nikon d90 bf problem zwraca 1,110,000 wyników
nikon d80 bf problem 412,000 wyników

frank996
07-04-2013, 12:22
Wcześniej mi się wydawało, że po tej aktualizacji było lepiej jednak po wczoraj jestem innego zdania. Dalej przy świetle żarowym kicha. Przy założonej 35 1.8 , korekcja -17, celność af 50/50. Przy świetle dziennym przy tym samym obiektywie, korekcja 0, celność af ok 80%. Ciekawe czy by sobie serwis z tym poradził?

GonzoG
07-04-2013, 14:37
Wczoraj miałem okazję porównać działanie AF w D60, D90 i D7000 w warunkach klubowych - ciemno i znikoma ilość światła żarowego, UV i "okna" z podświetlane kolorowymi LEDami.
Wnioski:
D60 - ~90% BF
D90 - ~85% BF
D7000 - ~50% BF

Ze wspomaganiem AF z lampy:
D60 i D90 niemal bez zmian
D7000 - ~75% trafionych

Tak więc, ja nie widzę to nic co by wskazywało, że D90 lepszy AF...
Nie wspominam już o tym, że D90 w połowie przypadków w ogóle nie mógł ustawić ostrości, a D7k gdzieś w 20%.

pepe2k
07-04-2013, 14:41
Wczoraj miałem okazję porównać działanie AF w D60, D90 i D7000 w warunkach klubowych - ciemno i znikoma ilość światła żarowego, UV i "okna" z podświetlane kolorowymi LEDami.
[...]
Ze wspomaganiem AF z lampy:
D60 i D90 niemal bez zmian
D7000 - ~75% trafionych

U mnie D7000 + SB910 ze wspomaganiem (zastane żarowe i mieszane) praktycznie 100% trafionych (35 i 50, 1,8 ). Z D80 rezultat taki sam.

frank996
07-04-2013, 19:54
U mnie D7000 + SB910 ze wspomaganiem (zastane żarowe i mieszane) praktycznie 100% trafionych (35 i 50, 1,8 ). Z D80 rezultat taki sam.

Bez żadnych mikro regulacji Af trafia Ci w punkt? Czy może już jesteś po serwisie puszki D7k

pepe2k
07-04-2013, 19:56
Bez żadnych mikro regulacji Af trafia Ci w punkt? Czy może już jesteś po serwisie puszki D7k

Bez mikroregulacji, często w punkt (czytaj: nadal AF bywa nieobliczalny, szczególnie w dziwnych warunkach oświetleniowych), ze wspomaganiem z lampy praktycznie bez problemów. Puszka jest po kalibracji w serwisie.

kolas
07-04-2013, 22:24

Jeżeli masz problem z BF i jeszcze nie wysyłałeś puszki do serwisu, to ją wyślij najszybciej jak możesz. Według mnie większość nowych puszek ma BF i kalibracja w serwisie przeważnie to rozwiązuje.

frank996
08-04-2013, 22:18
Tak będę musiał zrobić, puszkę kupiłem z zeszłym miesiącu z nr. seryjnym 648XXXX. Myślę, że dadzą rady i będę mógł w końcu będę mógł focić dobrym sprzętem :)

pepe2k
08-04-2013, 22:45
Tak będę musiał zrobić, puszkę kupiłem z zeszłym miesiącu z nr. seryjnym 648XXXX. Myślę, że dadzą rady i będę mógł w końcu będę mógł focić dobrym sprzętem :)

Nie gadaj o tym, że musisz to zrobić tylko jutro spakuj puszkę i zamów kuriera. Ja się kalibracją nie zawiodłem - jest lepiej.

Ale czeka mnie chyba kolejna wizyta, dzisiaj zaczęło mi wariować 1 gniazdo od SD (co jakiś czas nie widzi karty, albo jej braku)... to może i skrzypiący fragment obudowy pomiędzy bagnetem i uchwytem by przy okazji naprawili, kto wie?

nyny1
08-04-2013, 23:09
Sie dzisiaj nudzilem i zakutalizowalem soft.
W sumie zadnych zmian nie zauwazylem...
...jak trafial tak nadal to robi :)

pozdro

GrAn
09-04-2013, 19:31
Nie gadaj o tym, że musisz to zrobić tylko jutro spakuj puszkę i zamów kuriera. Ja się kalibracją nie zawiodłem - jest lepiej.

A napisali Ci że robili kalibrację? Czy to kolejny" Mit"
Może zadowoliłeś się taką informacją:

"Informujemy, że sprzęt został gruntownie sprawdzony przez technika zgodnie z reklamacją. Pomimo, iż wada nie wystąpiła, dokonano weryfikacji wszystkich funkcji.
Szanowna Pani/Szanowny Panie, zachęcamy do zapoznania się z multimedialnymi przewodnikami po sprzęcie Nikon, w celu najefektywniejszego wykorzystania możliwości swojego aparatu. Zapraszamy do odwiedzenia strony http://www.nikondigitutor.com/index_eng.html"

teraz trafia w punkt!!! ehh... snajperzy.......!!!

pepe2k
09-04-2013, 19:34
A napisali Ci że robili kalibrację? Czy to kolejny" Mit"
Może zadowoliłeś się taką informacją:

Zapłaciłem im za to (i nie tylko). Nie wiem jak u innych, u mnie coś zrobili, bo jest lepiej. Przez ramie przecież serwisantowi nie zaglądałem... dostałem od nich zdecydowanie innej treści pismo z kosztorysem :)
Zresztą, pisałem o tym w innym wątku - chcesz, to sobie znajdziesz.

Fludi
09-04-2013, 22:20
Mam takie pytanie z trochę innej beczki... Co prawda wciąż związany z update'm i D7000 ;)

Mam aparat dobrze działający po kalibracji ... czy teraz jak zaktualizuję firmware, to wszystko to co zostało ustawione w serwisie pójdzie się walić, czy też aktualizacja nie ma wpływu na dokonaną kalibrację?

pepe2k
09-04-2013, 22:23
Mam aparat dobrze działający po kalibracji ... czy teraz jak zaktualizuję firmware, to wszystko to co zostało ustawione w serwisie pójdzie się walić, czy też aktualizacja nie ma wpływu na dokonaną kalibrację?

Firmware jest bytem niezależnym od danych kalibracyjnych. Jedno i drugie znajduje się w ogóle w innym typie wewnętrznej pamięci i do danych kalibracyjnych normalnie użytkownik nie ma dostępu.

Fludi
09-04-2013, 22:41
No to dobrze :D
Czyli sobie mogę bezpiecznie zaaktualizować ^^