PDA

Zobacz pełną wersję : prosba o pomoc... nocny portret

hanibal
02-04-2013, 00:28
Witam

czy moglby mi ktos doradzic jak ustawic lampy podczas robienia zdjec w nocy ?

bede robil modelke na oswietlonej ulicy
2x bowens 500r dwa sofboxy
batery pack
sb900

jakie sa techniki do takiej fotografii ??

militarius
02-04-2013, 00:40
hmm, nie znam się za bardzo, ale jakby pomyśleć to najlepiej wydłużyć czas, żeby złapać więcej zastanego (statyw lub podbić iso) i oświetlić głównym + skontrować. Zależy co planujesz osiągnąć...

JaroPienza
02-04-2013, 01:55
Hani prima aprilis już się skończył ;)

hanibal
02-04-2013, 02:21
Ale ja nie żartuje ;))

Chce zrobić polpostac i pełna postać cos jakby fashion tylko w nocy
Chodzi mi o ustawienie lamp oraz czasu/przeslony. Zależy mi na czymś innym

!AGresT
02-04-2013, 08:10
Ale to brzmi jak żart.

Jakiej odpowiedzi oczekujesz? Ustaw lampę z lewej pod kątem, ustaw 1/30 f2.8 ISO 400 i naciśnij spust?
Zestawem, który podajesz, można wykonać setkę różnych ustawień i przy każdym z nich naświetlić na pińcet sposobów.

fumio
02-04-2013, 10:09
http://foto.jasiu.pl/01.html

pozdr.

militarius
02-04-2013, 10:23
przykładowo - daj iso 400-1600 <dla FX to żaden problem>, czas dopasuj do sytuacji (jak za długi to ze statywu albo podbić iso), przysłona 1.4 albo 2.8 (zależy czy stałka czy zoom).
lampy ustaw z przodu po lewej albo prawej i z drugiej strony skontruj.
dla otwartej przysłony Bowensy mogą być za mocne, na pewno skręciłbym je na minimum mocy od razu.
poza tym przygotuj sobie filtry żelowe do wyrównania temperatury barwowej z zastanym, jeśli bierzesz to pod uwagę.
tak jak koledzy wyżej napisali - może być setki sposobów ustawienia światła i parametrów.

hanibal
02-04-2013, 16:13
no i o to mi chodziło mniejwiecej

zelowych filtrow nie mam niestety

dziekuje za odpowiedz

adrian9627
02-04-2013, 17:47
Dziwne że ludzie z takim sprzętem w stopce jeszcze się pytają jak robić zdjęcia...

hanibal
02-04-2013, 19:06
Dziwne że ludzie z takim sprzętem w stopce jeszcze się pytają jak robić zdjęcia...

nie jest zbrodnia zapytac
zwłaszcza ze nie robie zdjec z lampami

tym bardziej outdoor

ale jesli chcesz to mozemy sie na portreciki z ambientem zmierzyc
:))

zart

morzon
02-04-2013, 19:35
Nie brałbym na nocne foty bowensów, będą za mocne. Dwie sabiny, jedna na parasolce, druga jako kontra może być goła i heja. Złap dużo zastanego, bo inaczej będziesz miał dziewczyne na czarnym tle... Przy łapaniu zastanego i błyskaniu uważaj żeby na nią nie świeciło nic jasnego ciągłego (lampa, wystawa sklepowa) - chyba, że jako kontra, ale balansowanie tego będzie trudniejsze niż jak ją dasz w cień (i oświetlisz lampami) na tle oświetlonej ulicy np.

Kurtz
03-04-2013, 00:58

Tylko czemu licytujemy się na sprzęt, a nie na zdjęcia? Tak mi to zabrzmiało. Może zamiast patrzeć na jego sprzęt w stopce, spójrz na jego zdjęcia na tym forum. dla mnie to trochę lepszy wyznacznik.

hanibal
03-04-2013, 12:00
Tylko czemu licytujemy się na sprzęt, a nie na zdjęcia? Tak mi to zabrzmiało. Może zamiast patrzeć na jego sprzęt w stopce, spójrz na jego zdjęcia na tym forum. dla mnie to trochę lepszy wyznacznik.

amen

saint dzieki.... o taka odpowiedz mi chodziło

Mazzi
07-04-2013, 10:23

Wyjdź! Bo przez pisanie takich postów odechciewa się tu wchodzić!

Hanibal, jedyne co przychodzi mi na myśl to umiejętne ustawienie modelki w taki sposób aby możliwie była równo oświetlona przez to co ją otacza (jakieś latarnie itd). Jeśli modelka będzie z jednej strony oświetlona to tak jak kolega wyżej napisał - będziesz kombinował, kontra itd. Jeśli modelka nie ma epilepsji to staraj się wpuszczać jak najwięcej światła zastanego.

Czekam na wyniki bo Twoje zdjęcia są w moim mniemaniu na bardzo, bardzo wysokim poziomie! :) Jakiś backstage będziesz kręcił?

malwinka
08-04-2013, 00:21
chyba po to jest forum, żeby się pytać. Najważniejsza według mnie rada to dać modelkę w najmniej oświetlone miejsce fotografowanej scenerii. A za nią wybrać te najlepiej oświetlone obszary, można próbować dłuższy czas, żeby np był fajny efekt rozmazanych świateł samochodów, Nie szalałabym z ISO 1600, bo to jednak bądź co bądź szumy. Ze światłem przestawisz kilka razy i zobaczysz co dla Ciebie jest najładniejsze, który efekt odpowiada oczekiwaniom. Przy okazji zmotywowało mnie to do zrobienia sesji nocnej :) Powodzenia!