Zobacz pełną wersję : Micro NIKKOR 40 mm f/2,8- warto kupić?
Witam,
posiadam obiektywy Nikkor 18-105mm i 50mm, lecz ostatnio zaczęłam zastanawiać się nad obiektywem do makrofotografii.
Czy 40mm byłby rozsądnym zakupem?
Jak wyglądają zdjęcia nim robione?
Tutaj masz o nim temat:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=185216
Do czego dokładnie potrzebujesz obiektywu macro? 40mm to bardzo mało i będziesz musiała być blisko fotografowanego obiektu.
Najbardziej interesują mnie zdjęcia owadów. Chciałabym żeby było na nich widać ich szczegóły, typu oczy muchy, lecz szkło robiące takie zdjęcia jest raczej za drogie (szukam czegoś do 1500).
Owada wystraszysz podchodząc z obiektywem 40mm, wg mnie najtańsze minimum to Tamron 90 2.8 lub Sigma 100 2.8
cz4rnuch
02-04-2013, 13:51
Najbardziej interesują mnie zdjęcia owadów. Chciałabym żeby było na nich widać ich szczegóły, typu oczy muchy, lecz szkło robiące takie zdjęcia jest raczej za drogie (szukam czegoś do 1500). W tej cenie znajdziesz sporo obiektywów dedykowanych do makro o dłuższych ogniskowych niż 40 mm. Jeśli interesują Cię używki to wybór jest bardzo duży od 60tek począwszy na okolicach 105 kończąc. Do tego dochodzą obiektywy manualne. Jeśli chcesz coś nowego w pudełeczku i z gwarancją to za 1500 znajdziesz tamrony 60/2(mam i polecam) oraz 90/2.8(klasyk). Półtora koła to wcale nie tak mało.
Tamron 90 2.8 prezentuje się ciekawie.
Jakich akcesoriów potrzebowałabym do niego aby zrobić takie zdjęcie?
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/04/muchatapeta-2.jpg
źródło (http://3.bp.blogspot.com/_z2tmSvsHG8Y/SZBYm71d2ZI/AAAAAAAACcQ/DrZjQViWqoA/s320/mucha+tapeta.jpg)
cz4rnuch
02-04-2013, 14:52
Nie robiłem nigdy tak ekstremalnych zbliżeń, ale jak na moje oko to do zrobienia takiego zdjęcia potrzebujesz obiektywu na rewersie, photoshopa i martwej muchy. Zgaduję, że tamron 90 nawet z kompletem pierścieni pośrednich nie da Ci takiego odwzorowania. Jesteś pewny, że to zdjęcie zrobiono tamronem czy to tylko przykład jest?
Nie robiłem nigdy tak ekstremalnych zbliżeń, ale jak na moje oko to do zrobienia takiego zdjęcia potrzebujesz obiektywu na rewersie, photoshopa i martwej muchy. Zgaduję, że tamron 90 nawet z kompletem pierścieni pośrednich nie da Ci takiego odwzorowania. Jesteś pewny, że to zdjęcie zrobiono tamronem czy to tylko przykład jest?
Też powątpiewam, że to było zrobione tamronem 90
Tamron 90 2.8 prezentuje się ciekawie.
Jakich akcesoriów potrzebowałabym do niego aby zrobić takie zdjęcie?
Tutaj masz przykłady:
http://pl.pixel-peeper.com/lenses/?lens=45
Tak, to było robione tamronem, znalazłam je na jakimś forum.
krzysiozboj
02-04-2013, 20:24
Ten tamron ma skale odwzorowania 1:1 czyli obraz zarejestrowany na matrycy bedzie w skali 1:1, matryca ma rozmiary ok 16x23 mm więc by "obiekt" pokrył cały kadr musiałby mieć co najmniej takie wymiary, podane zdjęcie tego kryterium raczej nie spełnia (no chyba że jakiś ogromny mutant mucha). Do "większego powiększenia" można dojść na kilka sposobów:
1. kombinacje z manualnymi szkłami odwrotnie mocowanymi - nie robiłem ale o ile wiem zabawa do najprzyjemniejszych nie należy, o ile się nie mylę spore skale odwzorowań, nawet do 3-4:1
2. Dokładanie pierścieni dystansowych do szkła np makro, tu sporo nie poprawi, gdzieś okolice 1,5-2:1
3. Kadrowanie zdjęcia, metoda prosta ale jak to kadrowanie, tracimy rozdzielczość
4. nasadki np raynox250, tu nie będę strzelał, nie pamiętam co z tego można uzyskać.
5. Pewnie coś tam jeszcze
1500 to sporo, można owego używanego tamrona (nie mam ale same dobre opinie o nim są) i zostanie jeszcze na jakąś lampę czy raynoxa, można poszukać np sigmy 150/2.8, kiedyś widziałem chyba za 1600 a do robaków dłuższa ogniskowa będzie przyjemniejsza.
edit
masz tu na forum galerie makro-pstrykaczy, niektórzy piszą jak i czym dane zdjęcia robili, warto tam zaglądnąć, możliwe że tam też uzyskasz informacje z pierwszej ręki. A przy okazji pooglądasz nieco fotek, niektóre są rewelacyjne.
slawek061964
02-04-2013, 20:37
zacznijmy od tego że to jest z kilku zdjęć sklejone myślę że tamron z pierścieniami
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi :) Uznałam, że kupię obiektyw Tamron 90, a z biegiem czasu pierścień pośredni.
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi :) Uznałam, że kupię obiektyw Tamron 90, a z biegiem czasu pierścień pośredni.
I to jest bardzo dobry wybor :)
pozdro
krzysiozboj
02-04-2013, 23:34
Jeszcze jeden "drobiazg" - nie znam tego szkła i nie wiem czy ono ma napęd, czy są takie i takie oraz jakie body ma zakładająca temat, by nie było później jakiejś niemiłej niespodzianki z AF. Do samego macro AF konieczny może nie jest ale niektórzy (np ja swoim N105/2.8) lubią tym pstrykać portretowe ujęcia a wtedy AF akurat przydatny, więc może ktoś jeszcze tutaj uściśli jeśli potrzeba.
slawek061964
03-04-2013, 16:02
posiada tylko różnie z nim bywa ale do portretów da rade ale niestety to nie typowa portretówka
nokinnikon
03-04-2013, 16:32
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi :) Uznałam, że kupię obiektyw Tamron 90, a z biegiem czasu pierścień pośredni. Jest jeszcze stary N 105 2,8 D ale tak jak pisano wcześniej nic nie piszesz o body.