PDA

Zobacz pełną wersję : Nidkon D90 - błąd CHA mimo braku karty SD + zatrzask nie trzyma kart pamięci w slocie

pawelnikodem
01-04-2013, 16:46
Witam,

Chciałem dziś zrobić zdjęcie bałwano-zająca z racji Dyngusa i Prima Aprilis, więc zaglądam do szafy po aparat i ku mojemu zdziwieniu nie działa. Na górnym wyświetlaczu pomimo braku karty wyświetla się [CHA]

1. Na górnym wyświetlaczu [CHA] - szybka diagnoza - karta pamięci
2. Otwieram gniazdo - karta wyleciała
3. Próbuje wsunąć - zatrzask jej nie chwyta
4. Na górnym wyświetlaczu [ ]
4. Nauczony doświadczeniem z D40 podkładam kartkę papieru żeby karta została - udało się
5. Na górnym wyświetlaczu [CHA]
6. Wyciągam na chwile baterie - nie pomaga
7. Sprawdzam inną kartę pamięci - nadal nie pomaga
8. Wyciągam kartę pamięci, wyciągam baterię, wkładam baterię, NIE wkładam karty - na wyświetlaczu ponownie [CHA] (pomimo tego że karta leży obok aparatu :O )

Co robić?

Nikon D90 już 3 letni z przebiegiem 67 000 i nigdy nie było z nim najmniejszego problemu.
Ostatnio robiłem jakieś pojedyncze zdjęcia w domu i żadnych objawów nie było (tak jakby samo się zepsuło w szafie)

devilcape
01-04-2013, 16:48
Moze masz jakichś innych amatorów Twojego aparatu w domu/szafie? :)

pawelnikodem
01-04-2013, 17:00
Żona, ale ostatnie zdjęcie robiłem ja kilka dni temu a potem go odstawiłem i tyle. Nikt inny go nie używał - chyba, że chochliki :)

pawelnikodem
01-04-2013, 17:17
Przyjechał kuzyn ze swoim aparatem i okazuje się, że do mojego aparatu karta nie wchodzi do końca. do poziomu "0" (takiego w czasie robienia zdjęć) brakuje 2-3 mm.
Wygląda to tak jakby tamta karta się wyślizgnęła z zatrzasku i aparat nadal myśli, że ma kartę w środku. Na głównym wyświetlaczu po próbie zrobienia zdjęcia aparatem bez karty jest komunikat, o sprawdzenie przełącznika "Lock" na karcie.
Muszę spróbować zasymulować poprawne wyciągnięcie karty, żeby odblokować mechanizm. Ktoś ma pomysł jak to zrobić bez rozkręcania aparatu?

pawelnikodem
01-04-2013, 20:17
Głęboka analiza (dosłownie!) slotu na karty pamięci i samej karty pozwoliła rozwiązać problem.
Odpowiedź na załączonym obrazku:
http://nikodem.kalisz.pl/patriot.jpg
Karta Patriot 16GB SDHC Class 10 popękała leżąc sobie spokojnie w aparacie i trzeba było nożem wydłubać drobne kawałki karty..
Kupiona w maju 2012 więc jeszcze na gwarancji - ale pewnie uznają, że uszkodzenie mechaniczne w winy użytkownika.

Temat zamknięty - aparat działa (z inną kartą). Pozdrawiam

piwko2
01-04-2013, 21:32
Kolejny dowód na to, żeby byle jakich kart nie używać.

Jędrula
02-04-2013, 22:31
Kolejny dowód na to, żeby byle jakich kart nie używać.

A mnie właśnie nie byle jaka, lecz SDHC Extreme III, wycięła numer. Zablokowany spust migawki, na wyświetlaczu CHA. Po wznowieniu zasilania pyka jedno zdjęcie, które się nie zapisuje i znowu blokada. Całe szczęście, że dała się wyjąć i zgrać na komputer, jednak nie pozwala się sformatować ani skasować zdjęć. Aparat co pewien czas wyświetla na czerwono: BŁĄD KARTY... Z inną kartą aparat działa, na szczęście. Extreme do kosza?

Sylwek_ch
28-02-2014, 10:26
odgrzeję temat :/

zablokowała mi się karta pamięci w D90, włożyłem i teraz nie chce wyskoczyć. Wcześniej nie było problemów. Ale jak ten ostatni raz wkładałem musiałem ze 3 razy wcisnąć ją zanim sprężynka zablokowała kartę, bo nie chciała się wpiąć. Teraz nie da się wyjąć, karta SanDisc SDHC extreme 4gb. Karta na szczęście działa, można robić zdjęcia. Ale jak ją się lekko złapie i uniesie to pokazuje -E-. Tymczasowo radzę sobie kablem usb, ale chciałbym ten problem rozwiązać

pewnie czeka mnie jakiś serwis?

MstrG
28-02-2014, 10:48
odgrzeję temat :/

zablokowała mi się karta pamięci w D90, włożyłem i teraz nie chce wyskoczyć. Wcześniej nie było problemów. Ale jak ten ostatni raz wkładałem musiałem ze 3 razy wcisnąć ją zanim sprężynka zablokowała kartę, bo nie chciała się wpiąć. Teraz nie da się wyjąć, karta SanDisc SDHC extreme 4gb. Karta na szczęście działa, można robić zdjęcia. Ale jak ją się lekko złapie i uniesie to pokazuje -E-. Tymczasowo radzę sobie kablem usb, ale chciałbym ten problem rozwiązać

pewnie czeka mnie jakiś serwis?

Pierw sprawdź czy karta się nie uszkodziła - pękła, rozwarstwiła itp. Jak z kartą wszystko ok i na innej też występuje ten problem obstawiam czytnik do wymiany.

TOP67
28-02-2014, 11:13
Z jakiejś karty wykruszył się plastik, rozdzielający styki. Utkwił w gnieździe i blokuje. Trzeba go delikatnie wydłubać.

Sylwek_ch
28-02-2014, 14:20
@MstrG sprawdziłbym ale nie mogę jej wyciagnać. Na siłę nie chcę na razie, najpierw szukam czy da się ją wyciągnąć "sposobem"