Zobacz pełną wersję : konwersja nef do jpg
Kwiatek111
01-04-2013, 15:02
Witam, wlasnie przegladalem stare dyski I znalazlem kilka folderów w których znajduje sie kilkaset zdjęć w formacie nef, czy jest jakas opcja w photoshopie cs5 ktora pozwoli skonwertowac wszystkie pliki na raz? Z góry dzieki.
militarius
01-04-2013, 15:05
tak :)
1) wrzucasz wszystko do Bridge, zaznaczasz wszystko, w opcjach - narzędzia -> Photoshop -> procesor obrazów -> ustawiasz parametry i klikasz ok :)
lub
2) wrzucasz wszystko do ACR, zaznaczasz wszystko, klikasz "Zapisz obraz...", ustawiasz parametry i klikasz ok :) ale w tym wypadku komp może ciężko to przerabiać z taką ilością otwartych rawów...
A nie lepiej View NX ktory jest darmowy i bedzie czytal ustawienia aparatu.
ViewNX 2, do masówki nie potrzeba nic lepszego.
Panie i Panowie. Mam problem z tym bydlakiem Lightroomem nr 4. Dotychczas bawiłem się PS ale widzę, że LR może więcej, a przynajmniej łatwiej. I tu zaczynają się schody. Przykładowo obrobiłem sobie zdjęcie w Develop i fota podoba mi się, jest miód malina. Photoshopowym "zapisz" jest tutaj (w LR) komenda "Exportuj". Wybrałem sobie/utworzyłem folder gdzie mają być eksportowane obrobione fotki, ustawiłem na wyjściu jpeg np. w jakości 80% i wciskam EKSPORTUJ. Niestety program... eksportuje mi 2 (DWA) pliki. Pierwszy top oryginalny NEF, a gdy zaczyna wysyłac drugi plik czyli JPEG w 2/3 długości paska postępu / przesyłania - wyskakuje mi informacja o braku pamięci (mam 4 GB RAM). Pytanie brzmi: czy zawsze program wysyła aż 2 pliki skoro ja chcę jeden już ten obrobiony ? Nie potrzebuję w nowym folderze plików NEF i JPEG ! Podejrzewam, że exportowanie tylko obrobionego pliku tego w jpeg spowoduje, że pamięci mi wystarczy. Mam nadzieję, że napisałem wszystko zrozumiale i BARDZO dziękuję za pomoc. Ewentualnie chętnie oddzwonię na numer podany na PW jak ustawić tego bydlaka LR
Poradziłem sobie sam. Dziękuję.