Zobacz pełną wersję : Pytanie O Zdjęcia Sportowe
speedway
30-03-2007, 22:11
Witam,dopiero się uczę i mam ogromną prośbę,posiadam D50,nikkor-55-200,SB-600
chcę fotografować sport a najbardziej żużel,bardzo proszę o kilka wskazówek jakie ( mniej-więcej,abym miał pojęcie)
ustawienia stosować?? przysłona,czas,i na jakich najlepiej ustawieniach,P,S czy A,bo w manualu jestem jeszcze zielony.Na początek chodziło by mi o ruch zamrożony bo to chyba najprościej ,na panoramowanie jeszcze jest chyba za wcześnie,dziś troszeczkę popstrykałem na treningu i wyszła kaszana,choć miejsce miałem fatalne( za duża odległośc ok.20-25 metrów) robiłem wszystkie na czasie 1/500 a przysłona automat,i kiszka.
Proszę o kilka praktycznych rad.
hej.
do zuzla bedzie Ci potrzebny obiektyw jasny i szybko ostrzacy. nie wiem jak z szybkoscia AF twojego zestawu bo nie mialem nigdy tego obiektywu w reku, ale spokojnie sie wyrabial AF w osbiektywie Sigma 100-300/4 HSM o 70-200 VR nie wspominajac. Lampa oczywiscie bedzie ci zbedna bo na zuzlu jest zazwyczaj wystarczajaco duzo swiatla a poza tym odleglosci z ktorych sie fotografuje dosc znaczne.
speedway
31-03-2007, 10:49
ten co mam to 1:4-5.6G ostrzy dosyć szybko,a przy ustawionym czasie 1/500 na "S" daje mi przysłone f/9.
A na jakim lepiej robić na "S" czy na"A"
70-300G jest bardzo wolny.... ;p
Nie wiem czy w d50, ale pewnie jest. Przy żużlu, bo motory się zbliżają lub oddalają ustaw sobie w menu coś się nazywa AutoFocus na AF-C. Wtedy jak obiekt się zbliża, zmieniają się ustawienia ostrości. Bez odciskania i ponownego wciskania spustu.
Jak będziesz z boku przejeżdżającego motorka, spróbuj np na trybie S, ustawić czas powiedzmy 30 do 80 – tu pokombinuj, okrążeń jest chyba wystarczająco sporo. Staraj się, podczas robienia foty prowadzić aparat razem z motorem. Tło ma wyjść rozmazane, a motor ostry. To na bank ci się spodoba. Jak zrobisz, powiedz jak ci poszło.
Jak będziesz z boku przejeżdżającego motorka, spróbuj np na trybie S, ustawić czas powiedzmy 30 do 80 – tu .
Troche przegiales z tym czasem. Wystarczy 1/125 s. Efekt bedzie zadowalajacy, a i tak procent nieudanych fotek bedzie spory.
żółto-czarny
09-04-2007, 23:05
Ja bym się ustawił w trybie A na maksymalnej dziurze (jeśli zależy mi na najlepszym możliwym zamrożeniu i najmniejszej głębi). A jeśli chciałbym pokazać rozjechane tło, to faktycznie 1/125 albo dłużej i... strzelać do skutku :)
sokrates
10-04-2007, 12:52
ja radziłem sobie w ten sposób:
robiłem zdjęcia od przodu (żużlowcy po wyjściu na prostą zbliżali się do mnie - stałem na wejściu w 2 łuk) obiektyw MF (fociłem zenitem więc siłą rzeczy było MF) ostrość ustawiałem w punkcie gdzie chciałem uchwycić grupę.
czas 1/125 - 1/250 i przysłona wychodziła gdzieś w granicach f5,6 - f8 (ISO100). i czekałem aż pojawią się w miejscu gdzie miałem ustawioną ostrość. Wtedy bez oczekiwania na AF pstrykałem. technicznie wychodziły wszystkie tak jak chciałem, oczywiście po odsiewie zostawało kilka ujęć z 1 rolki Kodak'a ProFoto 100 (na takim najcześciej fociłem)
Myśle ze ta zasada mogła by się sprawdzić jeśli twój AF działa zbyt wolno.
Oczywiście stojąc z boku i panoramując nie ma wiekszych problemów z wolnym AF a tym bardziej z MF.
Ja bym się ustawił w trybie A na maksymalnej dziurze (jeśli zależy mi na najlepszym możliwym zamrożeniu i najmniejszej głębi). A jeśli chciałbym pokazać rozjechane tło, to faktycznie 1/125 albo dłużej i... strzelać do skutku :)
Jesli foce na A to staram sie dla f/8.0 otrzymac czas na poziomie 1/500 s. Zazwyczaj wystarcza ISO 200 lub 400. Nie ustawiam pelnej dziury bo wiadomo, ze moja sigma do demonow jakosci nie nalezy.
żółto-czarny
10-04-2007, 15:59
Moja też nie! ;-)
ja radziłem sobie w ten sposób:
robiłem zdjęcia od przodu (żużlowcy po wyjściu na prostą zbliżali się do mnie - stałem na wejściu w 2 łuk) obiektyw MF (fociłem zenitem więc siłą rzeczy było MF) ostrość ustawiałem w punkcie gdzie chciałem uchwycić grupę.
czas 1/125 - 1/250 i przysłona wychodziła gdzieś w granicach f5,6 - f8 (ISO100). i czekałem aż pojawią się w miejscu gdzie miałem ustawioną ostrość. Wtedy bez oczekiwania na AF pstrykałem. technicznie wychodziły wszystkie tak jak chciałem, oczywiście po odsiewie zostawało kilka ujęć z 1 rolki Kodak'a ProFoto 100 (na takim najcześciej fociłem)
...Oczywiście stojąc z boku i panoramując nie ma wiekszych problemów z wolnym AF a tym bardziej z MF.
No i po co reporterom sportowym ten cały AF-C? Po co wogóle AF? ;-)
sokrates
11-04-2007, 08:12
Moja też nie! ;-)
No i po co reporterom sportowym ten cały AF-C? Po co wogóle AF? ;-)
oj bardzo potrzebny on jest :-) tylko są takie amatorskie puszki i amatorskie szkła bez silniczka które po prostu w pewnych sytuacjach nie daja rady i wtedy takiemu amatorowi pozostaje albo zakup szybszego sprzętu za kilka(naście) tys. zł albo MF :-) ot cała filozofia.
Osobiście często korzystam z AF-C jak robię zdjęcia swojemu synowi.