Zobacz pełną wersję : Jakie akcesoria?
collarbone
30-03-2013, 21:57
Witam. :)
Jestem nowa i nie bardzo się łapię na tym forum, więc z góry przepraszam.
Przy okazji się przedstawię. Mam na imię Martyna, jestem z okolic Częstochowy. ;)
Mam dwa pytania. Posiadam Nikona D3100 z obiektywem 18-105VR. Ostatnio dokupiłam do niego adapter odwrotnego mocowania, ale mimo zamocowania wyskakuje mi komunikat, iż nie podłączono obiektywu. Czy problem jest z adapterem tzw bagnetem czy może coś innego?
Oraz drugie pytanie:
Czy w moim przypadku za niewysoką cenę lepiej będzie kupić soczewki macro czy pierścienie? :)
sandbender
30-03-2013, 22:09
Moim zdaniem 18-105 do makro się nie nadaje. Z adapterem i pierscieniami będzie działał tylko w M ale będzie ciemno jak ... Do makro na początek może Raynox ?
collarbone
30-03-2013, 22:27
Do makro na początek może Raynox ?
Hmm Raynox? A jaka cena? I to jest konwerter?
sandbender
30-03-2013, 22:38
To taka soczewka, zakłada się na obiektyw, zobacz tu tutaj (http://www.simplyness.com/photography-gear-reviews/raynox-dcr-250-macro-lens-adapter-review.html)
collarbone
30-03-2013, 22:40
To taka soczewka, zakłada się na obiektyw, zobacz tu tutaj (http://www.simplyness.com/photography-gear-reviews/raynox-dcr-250-macro-lens-adapter-review.html)
Tak, tylko, że z tego co się orientuję cena w granicach 200zł i wyżej?
I skoro uważasz, że soczewki do mojego obiektywu nie bardzo się nadają, to czy z tą problemów nie będzie?
18-105 to najgorszy wybór do makro. Z odwrotnym mocowaniem nie będzie działał, bo nie ma pierścienia przysłony. Z pierścieniami pośrednimi działa bardzo kiepsko, bo jest za długi. Jedyne wyjście to Raynox.
Sam pierścień odwrotnego mocowania nie ma styków i można go używać tylko w trybie M.
Poczytaj setki wątków na ten temat i uskładaj na normalny obiektyw makro. Może być manualny Vivitar i podobne.
Raynox z tym szkłem ma okropną winietę na całym zakresie.
Z każdego zdjęcia trzeba wyciąć centrum kadru.
Odwrotne mocowanie 18-105 mm to proszenie się o kłopoty.
Mi w sklepie szybko wybili z głowy ten pomysł z uwagi na plastikową konstrukcję obiektywu.
18-105 będzie do tego cholernie ciemny - nie będzie widać co ostrzysz.