Jaworus
30-03-2013, 21:28
Byłem ostatnio na kilkudniowym wypadzie z dosyć intensywnym i napiętym "programem", w zasadzie mojego D300s nie miałbym jak tam używać, dlatego zabrałem ze sobą pożyczonego NEX'a 3n. Zastanawiam się teraz nad zakupem czegoś podobnego do NEX'a na wypady gdzie nie mógłbym zabrać lustra, ale ponieważ kilka spraw w tym sprzęcie bardzo mnie irytowało szukam porady na jakie aparaty zwrócić uwagę przy poszukiwaniach.
Wymagania podstawowe są następujące:
1. Nie większy niż NEX-3n.
2. Używany będzie raczej tylko z jednym obiektywem (coś z zakresu 17-50), dlatego nie musi to być bezlusterkowiec.
3. Jakość zdjęć nie gorsza niż wspomniany NEX.
4. Ponieważ będą go używać również inni członkowie rodziny musi mieć całkowite AUTO.
A teraz najważniejsze:
1. Tryb A, z łatwym i szybkim sposobem na zmianę przysłony, bez wchodzenia do menu czy wciskaniu kliku przycisków, najlepiej rolką.
2. Szybki sposób na zmianę kompensacji ekspozycji, najlepiej jak w lustrze przycisk+rolka.
3. Łatwy wybór punktu ostrości, najlepiej osobnym "padem" jak w lustrze, ewentualnie dotykowy ekran.
Cena, im niższa tym oczywiście lepiej, ale raczej 3000zł to limit. Dosyć mocno chodzi mi po głowie Canon G1x, ale może mój wybór nie jest najlepszy i można wybrać przy tych założeniach coś lepszego.
Wymagania podstawowe są następujące:
1. Nie większy niż NEX-3n.
2. Używany będzie raczej tylko z jednym obiektywem (coś z zakresu 17-50), dlatego nie musi to być bezlusterkowiec.
3. Jakość zdjęć nie gorsza niż wspomniany NEX.
4. Ponieważ będą go używać również inni członkowie rodziny musi mieć całkowite AUTO.
A teraz najważniejsze:
1. Tryb A, z łatwym i szybkim sposobem na zmianę przysłony, bez wchodzenia do menu czy wciskaniu kliku przycisków, najlepiej rolką.
2. Szybki sposób na zmianę kompensacji ekspozycji, najlepiej jak w lustrze przycisk+rolka.
3. Łatwy wybór punktu ostrości, najlepiej osobnym "padem" jak w lustrze, ewentualnie dotykowy ekran.
Cena, im niższa tym oczywiście lepiej, ale raczej 3000zł to limit. Dosyć mocno chodzi mi po głowie Canon G1x, ale może mój wybór nie jest najlepszy i można wybrać przy tych założeniach coś lepszego.