Zobacz pełną wersję : Nef+nx2+lr4
Witam. Mam taki problem: ustawiam w puszce DL na przykład na H2 i zapis fotek do NEF. Oprogramowanie LR czy PS nie czyta prawidłowo NEFów z DL - zdjęcia są naturalnie niedoświetlone. Wiadomo, że NX2 to soft Nikona więc z DL radzi sobie idealnie. Problem polega na tym, że chciałbym wywołać NEFa w NX2 i jakoś to zapisać żeby LR nie świrował. Ma ktoś jakiś pomysł? Pozdrowerek.
Może z nx2 nefa zapisać do tifa i bawic się tifem w LR?
Jedyne rozwiazanie to zapis do Tiff, osobiscie odradzam z kozystania z DL, bo tylko przeklamuje i "zyluje" NEFa, wole jednak starac sie odpowiednio naswietlic bez DL a zaowocuje to lepiej przygotowanym materialem.;)
Jedyne rozwiazanie to zapis do Tiff, osobiscie odradzam z kozystania z DL, bo tylko przeklamuje i "zyluje" NEFa, wole jednak starac sie odpowiednio naswietlic bez DL a zaowocuje to lepiej przygotowanym materialem.;)
Ja wiem że można to tifa sobie zapisać, albo do jotpega, ale to odpada. Jedyna opcja to żeby ACR czytał DL Nikona, albo LR zapisywał do DNG.
Jest też wiele innych myków z którymi każdy program lepiej sobie radzi. Mz kolory są lepsze po wywołaniu w NX2, ale znowu w LR lepiej się wyciąga z cieni i przepałów. W LR lepiej się pracuję na dużej ilości plików. No i LR nie czyta DL Nikona. Jest wiele teorii: żeby nie używać ADL, DL, auto ISO, AWB, albo po co jest opcja JPG L,M,S jak można sobie w sofcie rozdzielczość ustawić - tak samo po co edytor plików w puszce. Ja korzystam z wszystkich opcji, zależnie od sytuacji. Są zlecenia gdzie muszę wysłać praktycznie natychmiast 10-15 jotpegów do publikacji w necie - wiec korzystam z DL i jpg small - dzięki DL nie mam przepałów i coś widać w cieniach - następnie w edytorze szybka korekta kontrastu ewentualnie kadrowanie jak potrzeba i wio pliki lecą do bazy.
Jedynie programy od Nikona czytaja dodatkowe dane z NEFow - ViewNX, CaptureNX.
Pozostale tylko czyste dane RAW i nie ma zadnej opcji aby czytaly cos wiecej.