Zobacz pełną wersję : D300s i błąd fEE z obiektywami D
Podpiąłem 85/1,8D i wyskoczyło fEE (oczywiście blokada na f16 była). Co ciekawe, error znika, jeśli w obiektywie ustawię przesłonę na f5,6 lub 4... Wtedy wartość przesłony mogę wybrać przednim kółeczkiem w całym zakresie od 1,8 do 16...
Myślałem, że walnął obiektyw, ale niestety, chodzi o body. Sprawdziłem D300s z innym szkłem ze śrubokrętem i ta sama sytuacja, error. A na jednej wartości przesłony (w tym wypadku f8) można robić zdjęcia i wszystko ok.
Na obiektywach z wbudowanym silnikiem wsio ok.
Czy ktoś miał podobną sytuację i może coś podpowiedzieć, zanim pomyślę o serwisie...? Może jakiś twardy reset (jak)? Bo baterię wyjąłem na minutkę, nic to nie dało.
Albo złącze kontaktów, albo czujnik obiektywów w ręcznie ustawianą ostrością. Ale raczej to pierwsze. Coś takiego spotkałem kiedyś w D80 - wymiana złącza pomogła.
do wymiany pierścień odczytujący pozycję (Aperture coupling ring unit 1C999-579) lub enkoder (F-F0 Base plate 1F998-017). Taki dynks dookoła bagnetu w body. Robota o tyle wredna, że często trzeba zrywać gumy.
Ale może też być po prostu źle skalibrowane body. To jest rodzaj potencjometru.
Ile Cię to kosztowało?
Nic. Robiłem we własnym zakresie.
do wymiany pierścień odczytujący pozycję (Aperture coupling ring unit 1C999-579) lub enkoder (F-F0 Base plate 1F998-017). Taki dynks dookoła bagnetu w body. Robota o tyle wredna, że często trzeba zrywać gumy.
Ale może też być po prostu źle skalibrowane body. To jest rodzaj potencjometru.
Skoro wcześniej było dobrze, a teraz nie jest, to raczej uszkodzenie.
Zanosi się na wydatek i dlatego się zastanawiam, czy w ogóle to naprawiać.
Mam tylko 1 obiektyw z pierścieniem przysłony, a i on w pewnym ustawieniu (jak wyżej napisałem, f5,6) działa prawidłowo w całym zakresie.
Czy istnieje niebezpieczeństwo, że coś się bardziej uszkodzi, jeśli nie będę naprawiał aparatu?
Ja bym nie ruszał.
Wysłane z małego żółtego telefoniku
Też tak myślę (i obym się nie mylił....wrrr!)
Jeszcze jedno. Jak sądzicie, czy na uszkodzenie mogło mieć wpływ przepinanie 85-tki na włączonym aparacie? Bo jak sobie przypominam, kilka dni przed stwierdzeniem problemu fEE tak właśnie żonglowałem szkłami...:(
Nie sądzę by zmiana szkieł podczas gdy aparat był włączony miała tutaj cokolwiek wspólnego.
Skończyło się tak, że jakiś miesiąc później z ciekawości przekręciłem w 85-tce pierścień przesłony na blokadę f16 - i pucha zadziałała jakby nigdy nic. Od tego czasu nie zauważyłem żadnego problemu.
Pamiętam tylko, żeby wyłączać puchę przed wymianą szkieł.
phantomek
31-10-2013, 00:21
W D3 i D300 mi się zjawiła taka usterka po fotografowaniu w deszczu, zamokły te złącza i się popsuło tak jak piszesz.
podepnę się pod temat żeby nie robić nowego...
kupiłem wczoraj d610 podpinam obiektyw bez silnika 80-200 2.8 i wyskakuje błąd Fee przysłona zablokowana na f22 z moim d90 i d300s obiektyw śmiga aż miło natomiast z nowym d610 nie chce o co chodzi?
Sprawdź w trybie A, czy zmienia Ci się wskazanie przysłony jak poruszasz tym pierścieniem, bez podpiętego obiektywu.
To znaczy, że działa. Jeśli wpiszesz w menu maksymalną przysłonę, to będzie pokazywało wartości typowe dla obiektywów. Ale to gdy masz obiektyw bez styków.
Zakładam, że ten 80-200/2.8 ma elektronikę i śrubokręt.
Przestaw w menu f5, ustawienie przysłony na OFF i sprawdź.
to jest wersja bez silnika ale nie pompka tylko już z dwoma pierścieniami podpinałem też 50 1.8 i to samo ewidentnie problem w body
W jakim trybie fotografowania?
Spróbuj po założeniu obiektywu ręcznie przekręcić pierścień dalej. Albo minimalnie cofnąć.
właśnie jak nie do końca dokrece obiektyw to niby cos działa ale nie działa af i przyslona nie można sterować... jak obiektyw jest dobrze podpiety a ręcznie cofam ten pierścień na body to nic się nie dzieje dalej fee
Wygląda jakby styki były nie w tym miejscu.
czyli jedynie serwis? a u ciebie na d600 i 85 1.8d wszystko działa w porządku?
Tak. W obu trybach (kółko i pierścień). Także na obiektywach bez styków, ale z popychaczem.
no to nic trzeba będzie do serwisu wysłać ciekawe czy ktoś ma jeszcze takie przypadki z d610
Ok aparat oddany do serwisu i wymieniają takie rzeczy
1H998-498 RUBBER UNIT
1H998-522 LENS CONTACT FPC UNIT
1H998-524 F-F0 PCB UNIT
1F999-239 APERTURE COUPLING RING UNIT
1K404-164-1 BAYONET MOUNT
nowy aparat i takie cuda
Z opisu wynika że wymienili wszystko co było tylko możliwe, łącznie z bagnetem (sic!), nie bawiąc się za bardzo w diagnozę.
Z opisu wynika że wymienili wszystko co było tylko możliwe, łącznie z bagnetem (sic!), nie bawiąc się za bardzo w diagnozę.
hmm a to źle?
Odświeżam temat, bo spotkał mnie najprawdopodobniej ten sam problem. Jeśli ktoś ma jakieś rady, zna tani serwis naprawiający usterkę (Poznań, Warszawa lub... Belgia), wie ile kosztuje naprawa - będę wdzięczny za wszelkie informacje.
Ogólnie mam błąd fEE w Nikonie D300s gdy używam go z obiektywami 50/1.8D lub 24/2.8D. Obiektywy działają z moim starym D50, moje body bezbłędnie działa ze wszystkimi innymi słoikami jakie mam z brakiem pierścienia przysłon (stopka).
Odpowiadając na pytania z tematu:
Sprawdź w trybie A, czy zmienia Ci się wskazanie przysłony jak poruszasz tym pierścieniem, bez podpiętego obiektywu.
Bez słoika pokazuje f45. Ruszanie pierścieniem nie powoduje żadnej zmiany.
Przestaw w menu f5, ustawienie przysłony na OFF i sprawdź.
(w przypadku D300s to opcja f8)
Z 50/1.8D zawsze pokazuje wartość f22. Mogę zrobić prawidłowo naświetlone zdjęcie przy f22, jeśli na obiektywie zmienię przysłonę na inną, to zdjęcie będzie prześwietlone (czyli popychacz prawidłowo zamyka do zadanej na obiektywie wartości).
Usterka (znaleziona w temacie):
A jak ustawisz na obiektywie 22 i kręcisz kółkiem, to nie działa?
Podejrzewam raczej złe ustawienie aparatu.
Jak ustawię na obiektywie 22, to mam:
1) fEE dla opcji sterowania przysłoną z body
2) 22 dla opcji sterowania przysłoną z obiektywu (gdy zmienię na obiektywie na np. 11, to body wciąż czyta 22)
Co może być nie tak w ustawieniach aparatu? Jest jeszcze jakaś opcja gdzieś?
Ponieważ "wychowałem się" na amatorskim body (D50), szkła typu D zawsze zamykałem maksymalnie, blokowałem na tej przysłonie i resztę robiłem z body. W takiej konfiguracji też używałem 50tki na D300s i zawsze działało (także w połączeniu z pierścieniem pośrednim do makro - szkła makro nigdy nie miałem), a teraz nie działa (nie używałem tego szkła bardzo długo, więc nie wiem od kiedy mam ten ewentualny problem).
kaktus. Może masz coś namiąchane w ustawieniach > Dostosowywanie pokręteł sterowania. W D610 to jest na f5 w D300 poszukaj.
Jak ustawię na obiektywie 22, to mam:
1) fEE dla opcji sterowania przysłoną z body
2) 22 dla opcji sterowania przysłoną z obiektywu (gdy zmienię na obiektywie na np. 11, to body wciąż czyta 22)
To jednak potwierdza problem enkodera przysłony. Czy przy sterowaniu przysłoną z body i powolnym kręceniu pierścieniem nie zatrybia w żadnej pozycji?
Niestety nie zatrybia... kręciłem na różnych wartościach przysłony (oczywiście głównie na 22) i nic nie zaskoczyło... No nic, jednak serwis albo szkła G.
Dzięki za pomoc i diagnozę. Masz może pomysł ile będzie kosztować ta przyjemność? Bo zastanawiam się, czy warto.
Czy puszka pracowała w deszczu lub w warunkach o dużej wilgotności?
Bo wytarcie tego elementu jest praktycznie niemożliwe, zwłaszcza jeśli obiektywy D są zablokowane na f max.
Problemem może być zabrudzenie kontaktów enkodera.
Raz czy dwa w lekkim deszczu. Pogoda nie zawsze jest idealna, ale jestem amatorem, więc jak za mocno pada, to raczej chowam się pod dach :)
Najważniejsze, że puszka wciąż jest sprawna z innymi obiektywami. 2 dni temu pierwszy raz od listopada zdarzyło mi się zapiąć coś innego niż pierwsze 4 ze stopki, także awaria mogła się wydarzyć prawie rok temu, a ja nic o tym nie wiedziałem.
Spróbuj może poruszać kilka/kilkanaście razy pierścieniem odpowiedzialnym za przysłonę w puszce w pełnym zakresie jego pracy. Jeśli to nie przyniesie efektu, to bez zajrzenia do enkodera się nie obejdzie.