PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z wykonaniem fotek powyżej 1/320s POMOCY!!!

w.radoslaw
28-03-2013, 23:57
Mam problem z wykonaniem zdjęć z dużą szybkością.
Mniej więcej powyżej 1/300s aparat zaczyna zachowywać się tak jakby migawka przestawała nadążać.
Przy 1/320s na dolnej części fotki pojawia się coś w rodzaju cienia na całej szerokości. Przy 1/500 cień zajmuje połowę kadru a 1/1000s cień zajmuje już 3/4 kadru.
Body ma pół roku i na 100% nie mogło ulec żadnemu mechanicznemu uszkodzeniu.
Nadmienić muszę że podobny problem miałem z poprzednim aparatem (D60) i uważając że jest uszkodzony wymieniłem go na D5100. W tej chwili zastanawiam się czy jest to efekt złego zestrojenia z lampą zewnętrzną czy może coś w ustawieniach samego aparatu.
Wdzięczny będę za jakąkolwiek podpowiedź.

sokolnik
28-03-2013, 23:59
zrób bez lampy z tym samym czasem :) a zobaczysz że wszystko było i jest OK z Twoim aparatem :)

a jak robisz z lampą to wydłuż czas :) miałem to samo - błąd w ustawieniach. Już późno i nie chce mi się tłumaczyć

w.radoslaw
29-03-2013, 00:00
A można to jakoś zsynchronizować z lampą?

sokolnik
29-03-2013, 00:02
dokładnie nie wiem.
Chodzi o to że max czas dla błysku to chyba 1/200 sek musisz zobaczyć w specyfikacji technicznej aparatu.

Pokaż zdjęcie, poradzimy :)

czemu używasz czasu 320 do zdjęć z lampą ?

http://tomaszpluszczyk.pl/swiatlo-blyskowe-podstawy-podstaw/

Tarniu
29-03-2013, 00:16
Żeby robić zdjęcia z czasem krótszym niż 1/200 czy 1/250 (w zależności od modelu aparatu) potrzebna jest lampa z HSS oraz w aparacie funkcję Auto FP czyli automatycznej synchronizacji przy czasach krótszych niż np. 1/200. Z tego co się orientuję to d5100 nie ma cyba AutoFP

Dexter88
29-03-2013, 03:13
Weź ty się chłopie trochę doedukuj zamiast zmieniać body - nie zrobisz zdjęć powyżej 1/200 ewentualnie 1/250 ze zwykłą lampą błyskową, bo właśnie takie rzeczy będą się działy.
Potrzebna jest tutaj funkcja HSS dla szybkiej synchronizacji.

puciek
29-03-2013, 08:41
Z D5100 w ogóle nie uda Ci się zrobić poprawnego zdjęcia z zewnętrzną lampą błyskową przy czasie krótszym niż 1/200s. Do body nie ma funkcji synchronizacji lampy z krótkimi czasami otwarcia migawki AutoFP

w.radoslaw
29-03-2013, 08:43
Weź ty się chłopie trochę doedukuj zamiast zmieniać body - nie zrobisz zdjęć powyżej 1/200 ewentualnie 1/250 ze zwykłą lampą błyskową, bo właśnie takie rzeczy będą się działy.
Potrzebna jest tutaj funkcja HSS dla szybkiej synchronizacji.

No właśnie się chłopie doedukowuje.
Najlepszym sposobem na powiększenie wiedzy jest zapytanie się mądrzejszych :)

Jestem początkującym amatorem i wymyśliłem sobie sfotografowanie owocu wpadającego do wody. Uważałem że zmniejszając czasy poprawię efekt.
Widać nie tędy droga :)

nikkor83
29-03-2013, 09:00
Ustaw 1/200 f8 i zrób zdjęcie bez lampy. Zobacz czy zdjęcie z takimi parametrami jest zupełnie czarne, jezeli nie to ustaw f 11 i zobacz znowu. Jak będzie całkiem czarno to włącz lampę i strzelaj.

Tarniu
29-03-2013, 10:31
wymyśliłem sobie sfotografowanie owocu wpadającego do wody. Uważałem że zmniejszając czasy poprawię efekt.

ja robiłem zdjęcia kropli wody uderzające o lustro wody przy uzyciu d90 z czasem max dla synchronizacji z wbudowana lampa błyskową czyli 1/250 bez uzycia żadnych innych lamp. Jedyne co trzeba użyć to troche wyobrażni i pokombinować. Potrzeba jest matką wynalazków. Uzywając jedynie lampy wbudowanej można jej światło kierować w rózny sposób i odbijać od róznych powierzchni, że naprawdę efekty potrafią być zdumiewające. Jak chcesz to mogę Ci podesłać te zdjęcia.

Art Erie
29-03-2013, 11:25

Jestem początkującym amatorem i wymyśliłem sobie sfotografowanie owocu wpadającego do wody. Uważałem że zmniejszając czasy poprawię efekt.

Poniekąd już kolega nikkor83 podał Ci rozwiazanie - musisz wyciemnić pomieszczenie na aparacie ustawić czas kilkusekundowy, lub czas B i ruch zatrzymać światłem lampy błyskowej ( ta nie musi być zamontowana na aparacie).
Trzymając się fotela zobacz jakie efekty posługując się tą techniką osiąga kolega w tym wątku http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=222973

Bluesman
29-03-2013, 13:08

Uczysz się z książek Bryana Petersona ;)

zgera
29-03-2013, 13:27
ja robiłem zdjęcia kropli wody uderzające o lustro wody przy uzyciu d90 z czasem max dla synchronizacji z wbudowana lampa błyskową czyli 1/250 bez uzycia żadnych innych lamp.
Maksymalny czas synchronizacji z wbudowaną lampą błyskową dla D90 to 1/200s, później tylko auto FP.

nikkor83
29-03-2013, 16:32
Maksymalny czas synchronizacji z wbudowaną lampą błyskową dla D90 to 1/200s, później tylko auto FP.

Zależy czy używa się lampy z TTL czy nie. Jeżeli lampa jest bez przenoszenia automatyki i jej czas reakcji jest szybki to 1/250 a nawet 1/320 jest realne.

w.radoslaw
31-03-2013, 21:39
ja robiłem zdjęcia kropli wody uderzające o lustro wody przy uzyciu d90 z czasem max dla synchronizacji z wbudowana lampa błyskową czyli 1/250 bez uzycia żadnych innych lamp. Jedyne co trzeba użyć to troche wyobrażni i pokombinować. Potrzeba jest matką wynalazków. Uzywając jedynie lampy wbudowanej można jej światło kierować w rózny sposób i odbijać od róznych powierzchni, że naprawdę efekty potrafią być zdumiewające. Jak chcesz to mogę Ci podesłać te zdjęcia.

Bardzo chętnie zobaczę efekty