PDA

Zobacz pełną wersję : Szkła do makro

bambus1181
28-03-2013, 23:14
Witam:)Chcę sobie dokupić szkła do makro,tylko czy w moim przypadku
to się sprawdzi ? Bardzo lubię makro,bardzo mnie to kręci ale w tym
momencie nie mam kasy a już wiosna moim zdaniem bardzo ciekawa
pora roku dla makrowiczów,tylko nie wiem czy to zda egzamin .obiektyw
18-105.

Fear
29-03-2013, 00:25
Jak nie masz kasy, to do makro tylko i wyłącznie cosina/vivitar/voigtlander 100 f3,5 szkło stare, budowa gorsza niż najgorszy obiektyw kitowy jaki widziałeś, ale optycznie za tę kwotę (200-400zł) jest wyśmienite, wybitne, genialne

bambus1181
29-03-2013, 00:28
A co sądzisz o raynoxie 250?

nyny1
29-03-2013, 00:38
Raynox tak tylko nie z 18-105 bo winiety sie nie pozbedziesz.
Najtaniej w Twoim wypadku to redukcja na M42 i jakis stary manual pokroju np. Industara 61L

pozdro

bambus1181
29-03-2013, 02:41
Czy obiektyw Nikon Nikkor AF 50 mm f/1.8D jest choć trochę makro?

nikkor83
29-03-2013, 08:52
Nie kolego 50 sama w sobie nie jest obiektywem makro. Istnieje możliwość używania 50 jako tako do makro ale w połączeniu w pierścieniami pośrednimi. Nie wiem jakim budżetem dysponujesz bo w Twoim przypadku powinieneś mieć 50 w wersji G. Jest jeszcze obiektyw typowo makro i nie strasznie drogi 40 2.8 który z 3200 będzie działał wyśmienicie.

szymon708
29-03-2013, 09:05
Jak nie masz kasy, to do makro tylko i wyłącznie cosina/vivitar/voigtlander 100 f3,5 szkło stare, budowa gorsza niż najgorszy obiektyw kitowy jaki widziałeś, ale optycznie za tę kwotę (200-400zł) jest wyśmienite, wybitne, genialne

Używając m42 nie będzie miał pomiaru. Warto pisać o taki rzeczach jak się udziela porad nowicjuszowi.

Raynox tak tylko nie z 18-105 bo winiety sie nie pozbedziesz.
Najtaniej w Twoim wypadku to redukcja na M42 i jakis stary manual pokroju np. Industara 61L

pozdro

Najtaniej w jego przypadku wyjdzie zastosowanie pierścienia odwrotnego mocowania.

MZ wszystkie soczewki, pierścienie pośrednie, odwracanie i inne metody prowizoryczne są bezsensu. Jeżeli choć trochę myślisz poważnie o fotografii to musisz zdać sobie sprawę, że to dziedzina w której sprzęt się liczy.

Polecam Tamron 90 2.8 bez kompromisów. Dopiero dysponując takim szkiełkiem zacząłem mu dopinać pierścienie pośrednie uzyskując mikroskopijne powiększenia :-) Radzę też rozejrzeć się za lampą bo ze swojego doświadczenia wiem, że w makro światła nigdy za wiele. Szczególnie jak zdarza mi się przymykać szkło do f24 :-)

kurczaczek
29-03-2013, 09:18
Podepne się pod temat.
Mam 85mm w wersji D i tym oto szkielkiem chcialabym się pobawić w macro.
Co będzie najlepsze jakościowo w tym wypadku?
Oczywiście w rozsądnej cenie

TOP67
29-03-2013, 09:31
Używając m42 nie będzie miał pomiaru. Warto pisać o taki rzeczach jak się udziela porad nowicjuszowi.

Najtaniej w jego przypadku wyjdzie zastosowanie pierścienia odwrotnego mocowania.

Tu sam sobie przeczysz (niedopowiadasz). Przy odwrotnym mocowaniu też nie będzie pomiaru. Co więcej, nie będzie sterowania przysłoną, bo żaden obiektyw G tego nie ma (a tanie obiektywy bez G nie będą w pełni działać z tym body).

MZ wszystkie soczewki, pierścienie pośrednie, odwracanie i inne metody prowizoryczne są bezsensu. Jeżeli choć trochę myślisz poważnie o fotografii to musisz zdać sobie sprawę, że to dziedzina w której sprzęt się liczy.

Polecam Tamron 90 2.8 bez kompromisów. Dopiero dysponując takim szkiełkiem zacząłem mu dopinać pierścienie pośrednie uzyskując mikroskopijne powiększenia :-) Radzę też rozejrzeć się za lampą bo ze swojego doświadczenia wiem, że w makro światła nigdy za wiele. Szczególnie jak zdarza mi się przymykać szkło do f24 :-)

A tu masz rację. Uwaga! Tamron 90 tylko w wersji bez pierścienia ostrości.

szymon708
29-03-2013, 10:29
Tu sam sobie przeczysz (niedopowiadasz). Przy odwrotnym mocowaniu też nie będzie pomiaru. Co więcej, nie będzie sterowania przysłoną, bo żaden obiektyw G tego nie ma (a tanie obiektywy bez G nie będą w pełni działać z tym body).

Odniosłem się tylko do faktu najtańszego rozwiązania ale masz racje. Należało napisać, że odwracanie obiektywu to już całkowity hardcore bez pomiaru, bez sterowania czymkolwiek i jeszcze narażanie soczewki na uszkodzenia co przy podchodzeniu na parę centymetrów do obiektu fotografowanego wcale nie jest rzeczą trudną :-)

bambus1181
29-03-2013, 11:03
A Tamron 70-300? Taki jest w rozsądnej cenie na Allegro.

TOP67
29-03-2013, 11:07
To nie jest prawdziwe makro. Skala 1:2 na ogniskowych powyżej 200. Poza tym jakość co najwyżej średnia. Do motylków czy kwiatków tak, do robaczków nie.

Fear
29-03-2013, 16:32

Jeśli nie masz pojęcia o czym piszesz to upewnij się wcześniej nad trafnością swojego spostrzeżenia.

Kolega szuka budżetowego rozwiązania do zastosowań w makrofotografii. Jako, że spędziłem wiele czasu na testowanie wynalazków typu raynoxy, odwrotne mocowania, pierścienie pośrednie soczewki close up itp, to podałem najlepsze rozwiązanie w stosunku cena/jakość jakie jest na rynku.

http://www.optyczne.pl/520-Vivitar_AF_100_mm_f_3.5_Macro-specyfikacja_obiektywu.html
Obiektyw ten można dostać z normalnym nikonowskim mocowaniem. Nie wiem skąd kolega szymon708 zaczerpnął informacje że jest to m42. Jedyne czego szkło nie będzie posiadać to af'u w poszkach bez śrubokręta.

Jeśli ktoś szuka sprzętu do macro to jedyne sensowne budżetowe rozwiązanie. Ogniskowa nadaje się do robali. Optyka super. Przy dodatkowym użyciu pierścieni pośrednich lub mieszka można wywalczyć skale odwzorowania nawet ponad 2:1

Kolejnymi szkłami jeśli chodzi o budżet są nikkor 60mm f2.8 i nikkor 40mm f2.8, które wg mnie mają duże ograniczenia przy fotografowaniu robactwa, ze względu na bardzo małą odległość ostrzenia. Ostatnią alternatywą mogą być jakieś stare manualne nikkory do macro
Reszty szkieł, które oczywiście będą lepsze nie proponuję bo nie nazwał bym ich budżetowymi

nyny1
29-03-2013, 19:14

Taaa, czyżby?
To jak bez rzezby domkniesz przyslone w takim 18-105?

pozdro

bambus1181
29-03-2013, 22:31
To poradzcie jeszcze gdzie to kupić ewentualnie szukać?(cosina vivitar itd 100 f3,5)

Fear
29-03-2013, 23:04
Proponuję dać ogłoszenie na giełdzie w dziale kupię oraz przeglądać allegro tablice gumetree i tego typu portale z ogłoszeniami

cz4rnuch
29-03-2013, 23:19
Kolega bambus ma za krótki staż i za mało postów by skorzystać z naszej giełdy. Pozostają serwisy aukcyjne.

bambus1181
30-03-2013, 07:18
Ja nawet nie wiem ile taki obiektyw może kosztować (orientacyjnie)

adolfik9501
31-03-2013, 14:22
To poradzcie jeszcze gdzie to kupić ewentualnie szukać?(cosina vivitar itd 100 f3,5)

Szukać na Alledrogo. Tylko patrzeć za kompletem szkło + dedykowana soczewka. Szkło ma 1:2, a z soczewką 1:1. Ostatnio było po coś ok. 400 PLN (tylko nie pamiętam czy z soczewką).

EDYTA: Poszedł bez soczewki za 350 http://allegro.pl/e-oko-cosina-100-3-5-macro-mocowanie-nikon-gwar-i3121510759.html

Oryginalna soczewka ma nadruk: MATCHED MACRO ADAPTOR (1:1)

Obiektyw można u nas spotkać jako: Cosina, Soligor, Vivitar, Voigtlander oraz Phoenix. Różnią się tylko marką i ewentualnie wykończeniem (kolory nadruków).