Zobacz pełną wersję : problem z podziałem partycji
hej,
mam problem i wierzę, że ktoś pomoże mi go rozwiązać, mianowicie:
W moim laptopie ( lenovo U310) są dwa dyski, jeden normalny - jedna partycja C gdzie siedzi windows i drugi sd ( 32 gb) - do rozruchu windowsa.
Otóż chciałem sobie podzielić C na dwie partycje ( c- na której byłby windows ) i dodatkową na dokumenty.
Windowsowskim programem udało mi się wydzielić miejsce. Problem pojawił się jak chciałem utworzyć nową partycje. Partition Magic, EASEUS i program Windowsa wywalały, że jest za dużo podstawowych partycji i trzeba przerobić na logiczną - tak też zrobiłem i pomimo tego nadal żaden program nie może mi utworzyć nowej pratycji.
Czy któś z Was miał podobny problem ?
W linku poniżej przesyłam screen z EASEUSa, gdzie jest pokazane w czym problem:
http://s4.ifotos.pl/img/partycjej_npxenes.jpg
będę wdzięczny za pomoc !
fotouser
28-03-2013, 22:41
http://pl.wikipedia.org/wiki/Partycja_podstawowa
Na dyskach z tablicą partycji MBR można utworzyć maksymalnie cztery partycje podstawowe, z czego jedna może być partycją rozszerzoną z wieloma partycjami logicznymi.
ok, rozumiem, wiem - ale zauważ, że na załączonym screenie miejsce wolne jest logical a nie primary. Chyba, że ja czegoś nie rozumiem i przekręcam.
Podział dysku, najlepiej przeprowadzić spoza systemu, najlepiej za pomocą LiveCD.
Daruj sobie Partition Magica, bo to przestarzały program, generujący szereg problemów.
Proponuję "Hiren's Boot CD", tam znajdziesz odpowiedni zestaw narzędzi.
To nie ma być ani, "primary" ani logical - partycja rozszerzona, to "extended".
A tak poza tym, to to "logical" to nie jest partycja, a wydzielone wolne miejsce bez przydziału.
I dopiero w niej możesz tworzyć kolejne.
W twoim wypadku musisz najpierw jedną partycję usunąć - masz już 4 podstawowe (te z systemem NTFS)
Następnie utworzyć rozszerzoną i w niej kolejne partycje.
dobra- nie mogę usunąć żadenej z tych, co teraz ?;)
można ponownie przyłączyć "wolne miejsce" do c i potem przeprowadzić tą operację?
Pewnych operacji w sposób wiwisekcyjny nie wykonasz, dlatego spróbuj spoza systemu.
dobra- nie mogę usunąć żadenej z tych, co teraz ?;)
można ponownie przyłączyć "wolne miejsce" do c i potem przeprowadzić tą operację?
Możesz dołączyć wolne miejsce do "C".
Natomiast jak nie usuniesz żadnej partycji, to nie będziesz mógł żadnej więcej utworzyć.
aha super - tylko z tego co wiem, wszystkie te partyje są używane przez system (nie chce nic rozwalić), W normalnym użytkowaniu widzę tylko partycje C (system) i D - SSD gdzie są zapisane sterowniki i inne duperele. Co w związku z tym robić ?
dziwna sytacja..
Uwielbiam gadanie Johanana.. Bez sensu i pomoc z tego żadna ale posty lecą.
Ja bym wywalił dwie pierwsze partycje systemowe - to 200MB tworzy się podczas instalacji spod windowsa. Stworzyłbym Primary na system i Extended pod kolejną/e (tych Lenovo wstępnie nie ruszać, nie wiem na grzyba stworzyli dwie).
Pytanie jest takie - czy system się przywróci z partycji recovery w pełni, czy może trzeba będzie coś poklikać (nie próbowałem tak nigdy). Bo zainstalować na tak skonfigurowanej partycji Primary windowsa z płytki - nie będzie problemu.
kurcze, czyli widzę, że problem może być :) a miałem nadzieję, że tylko ja taki głupi jestem a to banalna sprawa... Głupie Lenovo.
Doczytałem z ciekawości. W sumie można skasować tą pierwszą partycję, jeśli nie używasz bitlockera.
http://www.winability.com/delete-protected-efi-disk-partition/