Zobacz pełną wersję : Cy200k/pt200/...
Witam,
Planuję zakup studyjnej lampy błyskowej w zastosowaniu do warunków domowych. Celem jest fotografia portretowa i produktowa. Mieszkanie mam małe więc mocy nie potrzebuję wielkiej. Budżet najlepiej do 400 zł ponieważ planuję jeszcze zakup kilku innych drobiazgów. Na forum piszą, że CY200K jak za takie pieniądze jest ok. Chciałem kupić Quantuum PT200 ale już podobno jest koniec serii i nie ma gdzie ich dostać. W kwietniu ma wyjść ponoć nowa. Stąd moje pytanie. Macie jakąś alternatywę dla tych lampek czy brać CY200k? W dalszej perspektywie zainwestuje w lepszy sprzęt a ta lampa byłaby jako druga. Po zakupie ta lampa byłaby jako główna a na wyposażeniu mam jeszcze YN460II z wyzwalaczami jako drugie światło.
Drugie pytanie może dla niektórych trochę trywialne ale jak dalej z wyzwalaniem? Da radę do studyjnej kabel i łączyć z aparatem a do reporterskiej bezprzewodowy wyzwalacz? Będzie to działać?;)
Pozdrawiam!
Drugie pytanie może dla niektórych trochę trywialne ale jak dalej z wyzwalaniem? Da radę do studyjnej kabel i łączyć z aparatem a do reporterskiej bezprzewodowy wyzwalacz? Będzie to działać?;)Po co chcesz synchronizować obie lampy z aparatem? Wystarczy wyzwalacz bezprzewodowy do reporterskiej, a fotocela z studyjnej sama załatwi sprawę tej lampy.
Kabel do studyjnej niepotrzebny.
do portretu i produktu wystarczy ci cy100, w tej cenie masz dwie sztuki, wyzwalać możesz z kabla (w cenie), z wyzwalacza (minimum ok 100zł) zewnętrzną lampą (piszesz, że masz)
http://fsfoto.pl/product_info.php/info/p13_Lampa-blyskowa-CY-100MR.html
do tego jakieś modyfikatory (to minimum 120 zł) i statyw
militarius
02-04-2013, 14:24
A może DM2 200 (http://fripers.pl/product_info.php/info/p1755_Lampa-studyjna-DM2-200-Jinbei-FreePower.html)? :) słyszałem dużo dobrych opinii i regulacja mocy (1/1-1/64) mocno kusi :)
miałem w rękach 300Ws odpowiednik i sprawiała wrażenie solidnej, nawet z oktą 150 i dishem 70cm z gridem.
marszull
02-04-2013, 17:38
A może DM2 200 (http://fripers.pl/product_info.php/info/p1755_Lampa-studyjna-DM2-200-Jinbei-FreePower.html)? :) słyszałem dużo dobrych opinii i regulacja mocy (1/1-1/64) mocno kusi :)
miałem w rękach 300Ws odpowiednik i sprawiała wrażenie solidnej, nawet z oktą 150 i dishem 70cm z gridem.
wlasnie takiego info szukalem w innym poscie ;) czy nie opada z ciezszymi modyfikatorami
do portretu i produktu wystarczy ci cy100, w tej cenie masz dwie sztuki, wyzwalać możesz z kabla (w cenie), z wyzwalacza (minimum ok 100zł) zewnętrzną lampą (piszesz, że masz)
http://fsfoto.pl/product_info.php/info/p13_Lampa-blyskowa-CY-100MR.html
do tego jakieś modyfikatory (to minimum 120 zł) i statyw
pakowanie sie w lampe z takim mocowaniem i tak gleboko osodzonym palnikiem to moim zdaniem bezsensowny wydatek
jak kupowac to mocowanei bowens
wlasnie takiego info szukalem w innym poscie ;) czy nie opada z ciezszymi modyfikatorami
pakowanie sie w lampe z takim mocowaniem i tak gleboko osodzonym palnikiem to moim zdaniem bezsensowny wydatek
jak kupowac to mocowanei bowens
zależy do jakich celów, już pokazywałem fotki z tych lamp, że w małych pomieszczeniach dają sobie świetnie radę, a sprawa modyfikatorów, przy tak niskich cenach dedykowanych do nich, to nie argument, zwłaszcza, że autor wątku nadmienił, że cena czyni cuda
marszull
02-04-2013, 18:04
ale tez napisal ze w dalszej perspektywie ta lampa by byla jako druga, wiec ja bym jednak obstawal przy mocowaniu bowensa
zależy do jakich celów, już pokazywałem fotki z tych lamp, że w małych pomieszczeniach dają sobie świetnie radę, a sprawa modyfikatorów, przy tak niskich cenach dedykowanych do nich, to nie argument, zwłaszcza, że autor wątku nadmienił, że cena czyni cuda
Hej,
Dzięki za opinie. Bogdi64 nie nadmieniłem, że cena czyni cuda tylko podałem budżet jakim będę dysponował. Doskonale zdaję sobie sprawę, że lepiej jest inwestować w porządniejszy sprzęt...;) Co do mocowania, to zdecydowanie bowens. Również przyglądałem się DM2 ale nie znalazłem wielu opinii o nich. Dobrze, że powstał wątek na forum z tym związany. Poczekam, co forumowicze napiszą i może na nią padnie wybór;)
Pozdrawiam
michalosta
04-04-2013, 09:26
Cześć,
Spokojnie ja bym brał lampy CY, ja takowe posiadam i w małym studio działają perfekcyjnie. Żadnych problemów mimo, że kupiłem z drugiej ręki. Jedynym mankamentem jest mały podział mocy i lampa o mocy 300Ws maksymalnie skręcona jest za mocna, natomiast 200Ws jest idealna. Fotocela również działa bez problemów więc najlepiej wyzwalać je błyskiem z reporterskiej. Można je znaleźć od czasu do czasu na allegro, więcej kasy ma się na akcesoria.
Pozdrawiam
.. lampa o mocy 300Ws maksymalnie skręcona jest za mocna, natomiast 200Ws jest idealna. To jest róznica pół przysłony, o ile mają taki sam podział mocy.
michalosta
08-04-2013, 08:06
Oczywiście 200Ws również skręcona na maxa. Pewnie mogłem zakupić lampy 100Ws, byłoby o wiele taniej a efekt byłby ten sam. Inną sprawą jest fakt, że używam głównie bardzo jasnego obiektywu 35 1.8 więc światła mam pod dostatkiem.
Pozdrawiam
Podłącze się pod temat za pozwoleniem :) Czy dwie lampy CY200 będą wystarczająco mocne w studiu o powierzchni 5,5 x 6 i wys 2,5m? Będę robił głównie zdjęcia produktów, ale fotografii portretowej i całych postaci też chciałbym spróbować. CY300 są o 100 zł droższe, przy dwóch sztukach to juz 200 zł, które mógłbym przeznaczyć np na softboxy. Ale jeżeli dwusetki mają być za słabe to chyba kupie mocniejsze. Co poradzicie? Czy ktoś ma doświadczenia z takimi w lampami w podobnej wielkości studio?
kolego, konkrety - nie podałeś przysłony na jakiej chcesz pracować, jak również czułości, którą chcesz ustawić, modyfikatorów z których chcesz skorzystać, czyli równanie nie do rozwiązania, zbyt dużo niewiadomych :(, lub brak "obycia" w studio
No własnie brak obycia w studio.. Jak na razie dopiero przygotowałem pomieszczenie, i kompletuje wyposażenie więc moje doświadczenie można określić liczbą "0". Jeżeli chodzi o czułość to chciałbym oczywiście jak najniższą, wiadomo, zależy mi na jakości - zdjęcia będą umieszczane w aukcjach allegro i sklepie internetowym, więc chciałbym iso 100 - 200. Produkty będą leżały na dużym arkuszu białego papieru, planowałem również zakupić dwa softboxy ok 60cm x90cm. Przysłony raczej wysokie, myślę że do produktów to raczej ok f22 - 32 , żeby wszystko było ostre tak mi się wydaje. Jeżeli chodzi o zabawę w fotografie portretową, to pewnie też przy użyciu tych softboxów (chyba że doradzicie inny wymiar), tło kartonowe białe o szerokości 2,7m. Przysłony przy portretach pewnie będą mniejsze, ok f11-16. Dodam jeszcze, choć nie wiem czy ma to znaczenie, że pokój jest pomalowany na biało i mam możliwość całkowitego odcięcia światłą zewnętrznego.
Do produktówki 22-32 to aż za dużo, wkradnie sę dyfrakcja i nieostrość. Choc czasem GO zmusi do takich przysłon. Do tego zastosowania potrzebujesz silniejszej lampy - 300-600 WS.
Do portretu 11-16? Po co?
Słabe lampy mają kiepski podział mocy. Nie pogodzisz odmiennych potrzeb (produktówka, portret - zakładam jednak przysłonę 2-2.8 ) jedną mocą lampy studyjnej.
marszull
30-04-2013, 12:00
Słabe lampy mają kiepski podział mocy. Nie pogodzisz odmiennych potrzeb (produktówka, portret - zakładam jednak przysłonę 2-2.8) jedną mocą lampy studyjnej.
najlepsze cena/jakosc/podzial mocy to sa wymieniane tu na forum dm2 400 przy cenie 500zl i regulacji do 1/64
pozniej masz jinbei, aurora fusion, kilka lamp fomei i bowens, a pozniej juz coraz drozej ;)
Mając na mysli słabe chodziło mi o lampy 100-200 WS.
marszull
30-04-2013, 12:31
Mając na mysli słabe chodziło mi o lampy 100-200 WS.
a ja dopisalem tylko pare konkretow jako rozwiniecie wypowiedzi ;)
Dzięki za podpowiedzi. A co myślicie o tych lampach http://fripers.pl/product_info.php/info/p2401_Lampa-studyjna-MQ-300-Mircopro.html ? To chyba jedyne 300Ws poniżej 400 zł. Czy regulacja do 1/32 wystarczy? A co do przysłon na których będę robił portrety to na razie na 2-2.8 sie nie zanosi :( Dysponuje jedynie kitowym 18-55 VR i Sigmą 70-300. przy "portretowych" ogniskowych ok 50-100 mm najjaśniej mogę zejść do ok 4,5-5 :( Wiem, pewnie zaraz napiszecie ze z takimi szkłami powinienem sobie wogóle odpuścić, ale chce spróbować, najwyżej studio poczeka aż kupie jakiś jaśniejszy i ostrzejszy obiektyw.
militarius
30-04-2013, 18:06
dołóż kilka dyszek i kup DM2 ;) http://fripers.pl/product_info.php/info/p1756_Lampa-studyjna-DM2-300-Jinbei-FreePower.html
miałeś w rękach 400Ws ;)
posiadam DM2 400Ws, lampa na swoje gabaryty, jest niesamowita. Bez problemu trzyma octe 150cm albo BD 70cm z gridem, sterowanie bardzo proste, regulacja do 1/64 mega sprawa.
Boli mnie w niej tylko słaba lampa pilotujacja 50watt, ale niby można założyć 75watt i nic nie powinno się stać ;)
Jakbym miał wybierać na nowo brałbym DM2 bez wahania :)
Zamówiłem DM2 300 Ws + soft box 60x90 i blendy z uchwytem. Jak tylko dostanę i przetestuję sprzęt postaram się podzielić wrażeniami. Dziękuję za porady, pewnie jeszcze nie raz będę się zwracał z pytaniami ;)