Zobacz pełną wersję : B/W - Naswietlanie
W cyfrze i slajdach trzeba dopieszczac 'światła', w negatywie - 'cienie'. Moje D70 niedoświetla tak jak trzeba :), jest wszystko OK. A jak w matrycy naswietla analogowy korpus, np. F801? Wkladam negatyw B/W, strzelam kontrastową sytuację, co zrobi puszka?
Pytanie drugie: Strzelam B/W przez czerowny filtr, do tego polar. W sumie -5EV. Czy matryca zglupieje? Nalezy zostawic ekspozycje, czy dodac kontrolnie kompensację np. +1EV?
W sytuacji, ktora opisujesz mierzylbym co najwyzej z filtrem polaryzacyjnym.
Dokrecilbym czrwony tuz przed zrobieniem zdjecia korygujac przedtem wartosc ekspozycji.
Mimo tego, ze filmy czarno-biale maja spora rozpietosc tonalna, licz sie z tym, ze ekstremalnie kontrastowa scena nie zostanie zarejestrowana tak, jak bys chcial/spodziewal sie.
Film czarno-bialy jest raczej tolerancyjny jezeli chodzi o bledy w ekspozycji, dlatego tez korygowanie jej wartosci o 1EV w ta lub druga strone nie zmieni wiele. Probowalbym raczej od razu +-2EV.
sokrates
02-04-2007, 08:23
... A jak w matrycy naswietla analogowy korpus, np. F801? Wkladam negatyw B/W, strzelam kontrastową sytuację, co zrobi puszka?...
Odpowiadając na tą część pytania - napiszę że zrobi bardzo dobre zdjęcie. Jeśli matryca w 801 działa tak jak w 601 (co jest bardziej niż prawdopodobne) to da radę w prawie każdych warunkach. Ja bardzo rzadko muszę uzywać innego pomaru światła (spot) niż matryca, np. w bardzo kontrastowej scenie, foconej na slajdzie. Ale B/W to bardzo tolerancyjny materiał i zapewne matryca da radę :-)
Pytanie nie jest "co zrobi puszka?" tylko "w czym bedziesz wolal?".
Pytanie nie jest "co zrobi puszka?" tylko "w czym bedziesz wolal?".
gALLu, pozwole sobie sie nie zgodzic. To tak, jak mowienie, ze w cyfrze nie trzeba dobrze naswietlac, bo mozna wyciagnac 2EV z NEFa. Oczywiscie, mozna forsowac, wywolywac na raty itp. Interesuje mnie jednak jak f801 'widzi swiat'. Przyklad - zdjecie w kontrastowej sytuacji, np. pomieszczenie z oknem. D70 niedoswietli postaci (bardzo). A analog? Rozpietosc tonalna cyfry i analoga jest przeciez podobna, roznica jest w tolerancji na ew. pozniejszy 'postprocessing'.
gALLu, pozwole sobie sie nie zgodzic. To tak, jak mowienie, ze w cyfrze nie trzeba dobrze naswietlac, bo mozna wyciagnac 2EV z NEFa. Oczywiscie, mozna forsowac, wywolywac na raty itp. Interesuje mnie jednak jak f801 'widzi swiat'. Przyklad - zdjecie w kontrastowej sytuacji, np. pomieszczenie z oknem. D70 niedoswietli postaci (bardzo). A analog? Rozpietosc tonalna cyfry i analoga jest przeciez podobna, roznica jest w tolerancji na ew. pozniejszy 'postprocessing'.
To oczywiste, że nawet na filmie w takiej sytuacji postać będzie niedoświetlona.
Interesuje mnie jednak jak f801 'widzi swiat'.
To dosc trudne pytanie poniewaz kazda automatyke zaprogramowali jacys skosnoocy informatycy, a do tego pewnie jeszcze mieli tegie glowy... ;)
Programujac taka automatyke brano pod uwage najczesciej spotykane sytuacje zdjeciowe.... a co to znaczy?
Znaczy to tylko tyle ze sposrod ilus tysiecy poprawnych zdjec dobrych fotografow, jakimi mogli dysponowac programisci, wyciaga sie srednia....
Wiec jesli Ty Kamilu zarabiasz przykladowo 1000zl a ja zarabiam 5000zl, to srednio mamy po 3 kola na glowe, czy tak jest w rzeczy samej????
Tym moze dziwnym przykladem chcialem dac jedynie do zrozumienia ze ciezko jest przewidziec co zrobi automat.
Moze sie bowiem zdarzyc nawet taka sytuacja ze dokonujac dwuch pomiarow jeden po drugim otrzymasz inne nastawy. Zatem nie sposob uogulniac i generalizowac.
Z doswiadczenia wiadomo iz automatyki nikonow lubia niedoswietlac, nie istotne czy cyfra czy analog. Tyle ze przy negatywie niedoswietlenie 1/3 EV jest nieistotne (niewidoczne). Porownac trzeba by slajdy gdzie kazdy blad naswietlania wychodzi.