Zobacz pełną wersję : Jaka moc lampy?
Jakiej mocy (dwie) lampy będą wystarczające do następujących warunków:
- duży soft, lub okta 180cm,
- f11, f16 i więcej (makro na jak największej głębi - choć w tym wypadku, może lepiej światło ciągłe i długi czas naświetlania?),
- fotografowane obiekty o wysokości około 200cm, szerokości 100cm i głębokości 50cm,
- oczywiście warunki studyjne.
Makro dwumetrowych obiektów? ;)
Makro dwumetrowych obiektów? ;)
Taa, ;) ...elementów składowych. Ale to nie istotne.
2x600Ws wystarczy, czy koniecznie celować wyżej.
Ja nie pomogę, nie robiłem nic takiego - tylko mnie zdziwiło tamto ;)
RobertMiernik
28-03-2013, 22:23
200x100 to więcej niż pełna sylwetka ludzia, czyli spore odejście i sporo światła, nie wiem co to i jak ma być oświetlone ale zamiast większej mocy proponowałbym więcej lamp.
Według mnie min 4 x 600 będzie optymalne do tak dużych przedmiotów, da Ci to lepszą kontrolę nad światłem i moc też nie powinna być problemem.
Zależy też od kształtu/struktury tego co fotografujesz no i od stylu oświetlenia, pokażesz coś więcej czy tyle wystarczy?
2x600Ws wystarczy, czy koniecznie celować wyżej.Oczywiście zalezy to przede wszystkim jak daleko odstawisz lampy od tego co fotografujesz. Ale jak widze rozmiar przedmiotu to wnioskuję, że będziesz musiał to odstawić. 1000 WS będzie mało. Czeka ciebie zakup kilku takich lamp.
Kartofelinder
29-03-2013, 21:40
Podnieś iso (w nowych aparatach i 400 wygląda gładko, a to już 4x więcej światła). To, co chcesz fotografować też ma znaczenie - może bardzo duży rozmiar modyfikatorów nie jest kluczowy?
Jest bardzo istotny, o ile chce mieć równo oswietlony przedmiot. Modyfikatory powinny być większe niz to na co się świeci, więc powinny mieć ... około 3 m wysokości.
PS - przy modelkach tez to "wychodzi". Stopy często dostają o 1-2 EV mniej światła niż głowa. Przy modelkach niewielu zwraca na to uwagę. Ale jak to będzie zdjęcie szafy - to gorzej.