Zobacz pełną wersję : Szkło do D5100
Witam. Posiadam NIKON D5100... zamierzam kupić szkło Nikon AF 50mm f/1,4D albo Nikon AF-S 50mm f/1,4G.
Jak powszechnie wiadomo D5100 potrzebuje obiektywów z wbudowanym silniczkiem ostrzenia i teraz który z tch obiektywów ma wbudowany silniczek. Bo różne strony różnie opisują oznaczenia obiektywów. Na obiektywach też nie piszą wszystkich informacji albo ja nie umiem ich odczytać.
Generalnie potrzebuje 50mm z f/1,4 którego podepnę do D5100 ale w przyszłości będę mógł go też wykorzystać do pełnej klatki którą zamierzam kupić jak na nią zarobie tym co mam :) Czyli odpadają obiektywy DX.
Wbudowany silnik mają szkła z AF-s lub AF-i w nazwie. Z tych dwóch silnik posiada wersja z AF-S 50mm f/1.4G - nie posiada on oznaczenia DX więc będzie pokrywać pełną klatkę.
Dzięki :)
Oznaczenie G mówi że obiektyw ma pierścień do regulacji przesłony. Gdzieś też przeczytałem że obiektywy z oznaczeniem G jednocześnie spełnia do samo co obiektyw z oznaczeniem D z tym że ten od D nie ma pierścienia do regulacji przesłony. Źródło mojej tej informacji znajduje się tutaj http://www.fotografia.kopernet.org/oznaczenia-obiektywy-nikon.html
Literka D informuje o przekazywaniu przez obiektyw informacji do body o odległości od obiektu - pomocne przy fotografowaniu z lampą. Co do literki G bym się nie zgodził, bo AF-s 35mm 1.8G czy 50mm 1.8G ma literkę G w nazwie ale nie ma pierścienia przysłony.
Nie zrozumiałem :D
Czyli ten obiektyw >> Nikon AF-S 50mm f/1,4G << ma pomiar odległości od zogniskowanego przedmiotu czy nie ? :)
Oznaczenie G mówi że obiektyw ma pierścień do regulacji przesłony. [...]
Odwrotnie :) G oznacza, że w obiektywie nie ma pierścienia do zmiany przysłony, możesz ją zmienić tylko z poziomu body.
Nie zrozumiałem :D
Czyli ten obiektyw >> Nikon AF-S 50mm f/1,4G << ma pomiar odległości od zogniskowanego przedmiotu czy nie ? :)
Zarówno D jak i G przekazują informacje o odległości od obiektu.
Dzięki. Wszystko jasne. Czyli >> Nikon AF-S 50mm f/1,4 G Nikkor << spełni moje wymagania... :)
Nie, nie spełni. O ile wymagasz szybkiego AF. Ja zamieniłem 50/1.4G na 50/1.8G i gorąco polecam. No i jest tańszy.
Nie, nie spełni. O ile wymagasz szybkiego AF. Ja zamieniłem 50/1.4G na 50/1.8G i gorąco polecam. No i jest tańszy.
Głównie z tego powodu pozbyłem się 50mm 1.4G, teraz szukam 85mm 1.8D lub 1.4D, z naciskiem na opcję nr 2.
Głównie z tego powodu pozbyłem się 50mm 1.4G, teraz szukam 85mm 1.8D lub 1.4D, z naciskiem na opcję nr 2.
Też szkoda czasu. Testowałem wszystkie te szkła (85/1.8D dwie wersje miałem na własność). 50/1.8G i 85/1.8G to jest po prostu jedynie słuszny wybór.
Dorzuć do tego 28/1.8G (niestety cena już nie taka sympatyczna) i masz super-trio.
85/1.4D - o ile chcesz mieć masakrę na zdjęciach pod światło i/lub dużymi kontrastami... :-) To szkło jest fajne w miękkim świetle, tam pokazuje przewagę nad 85/1.8D.
Przewagi nad 85/1.8G nie pokazuje nigdy.
Andrzej1974
31-03-2013, 09:16
karolt a 35 f/1.8G nie bierzesz pod uwagę? Czy takie to szkło złe? Mnóstwo osób woli je od 50 f/1.8G...
Czyli co ? Ten >> http://www.euro.com.pl/obiektywy/nikon-af-s-50-mm-f-1-8g.bhtml << obiektyw jest lepszy od tego ? >> http://www.euro.com.pl/obiektywy/nikon-af-s-50mm-f-1-4-g-nikkor.bhtml << ??? Chodzi głównie o prędkość ostrzenia tak ?
Zastanawiam się jeszcze czy nie lepiej by było kupić Nikon AF-S 35 mm f/1,8 G DX Nikkor o tego konkretnie >> http://www.euro.com.pl/obiektywy/nikon-af-s-35-mm-f-1-8-g-dx-nikkor.bhtml << bo niestety DX 50mm niema, a 85mm to za dużo. A do pełnej klatki kupie jak kupie pełną klatke :)
35/1.8G też jest świetnym szkłem, ale założyłem, że autor wątku jest zdecydowany co do ogniskowej. Jeśli nie jest, to 35/1.8G też jak najbardziej.
indor13 - tak, ten obiektyw :-)
35/1.8G o tyle fajny, że (niektórzy) z powodzeniem używają na FX.
Właściwie nie jestem zdecydowany co do ogniskowej, po prostu myślę że 35mm f/1,8 będzie dobrym początkiem jako pierwszy obiektyw po kitowym 18-55. Chyba że macie inne propozycje (niekoniecznie NIKKOR) na szkło do D5100 ? Powoli uczę się i zbieram sprzęt do fotografowania ślubów, chrzcin i innych imprez. Będę też miał zlecenia do fotografii produktowej.
[...] Powoli uczę się i zbieram sprzęt do fotografowania ślubów, chrzcin i innych imprez. Będę też miał zlecenia do fotografii produktowej.
To jest jedno z najdziwniejszych pytań, które niestety często pada na tym forum, "Mam D5100, jaki obiektyw na śluby?"
Jak już dojrzejesz do robienia zdjęć ślubów to będziesz wiedzieć czego Ci brakuje. Fotografia produktowa - makro, bezcieniowa?
Niestety nikt tu Ci nie poda przepisu, bo każdy robi inne zdjęcia, korzysta z innej - ulubionej - ogniskowej.
Kup D4 + 14-24 + 24-70 + 70-200, najlepiej kilka stałek, np 28mm 1.4, 50mm 1.4, 85mm 1.4, 200/2, kilka lamp i obskoczysz ślub ;)
Andrzej1974
01-04-2013, 20:42
Kup D4 + 14-24 + 24-70 + 70-200, najlepiej kilka stałek, np 28mm 1.4, 50mm 1.4, 85mm 1.4, 200/2, kilka lamp i obskoczysz ślub ;)
Niezłe.... :-D
Nie na tym to polega. Nie zamierzam z D5100 startować na śluby, a przynajmniej nie odpłatnie. Jak już napisałem uczę się, i wiem że to nie jest aparat do profesjonalnych zdjęć za które można brać kasę. Ale minie sporo czasu zanim kupie następny obiektyw. Decyzje mam podjętą, kupuję 35mm f/1.8 DX... chyba że zanim kupię, ktoś tu zaproponuje jakąś alternatywę. Z całym szacunkiem MstrG, ale nie potrzebuje rad tego typu, ani nie oczekuje "przepisu". Potrzebuje po prostu opinii i zdania kogoś innego, może kogoś kto zwróci moją uwagę na coś konkretnego co może wpłynie na zmianę mojej decyzji albo umocni w już podjętej.
35/1.8 jest naprawde dobrym szkłem pod DX, mam używam i sobie chwale , tym jednym obiektywem mozna praktycznie obskoczyc wszystkie domowe imprezy. W połączeniu z naprawdę duzym zakresem iso w d5100 przy w miare równych warunkach oswietleniowym, mozna robić bardzo porawne fotki nawet w tak drazliwym temacie na tym forum jak ślub czy wesele :-) Nalezy pamietac, ze D4 sam zdjeć nie robi, tak samo jak kazdy inny aparat i kupienie sprzetu za 40 tys. nic tu nie pomoze, to taka dygresja moze juz nie na temat.....:-), a i z czasem na pewno nalezy pomyślec o lampie ....
Jak już napisałem uczę się
No to bierzesz 35/1.8G albo 50/1.8G, wedle gustu. To są dwa najtańsze i najlepsze szkła Nikona :-)
Nie na tym to polega. Nie zamierzam z D5100 startować na śluby, a przynajmniej nie odpłatnie. Jak już napisałem uczę się, i wiem że to nie jest aparat do profesjonalnych zdjęć za które można brać kasę. Ale minie sporo czasu zanim kupie następny obiektyw. Decyzje mam podjętą, kupuję 35mm f/1.8 DX... chyba że zanim kupię, ktoś tu zaproponuje jakąś alternatywę. Z całym szacunkiem MstrG, ale nie potrzebuje rad tego typu, ani nie oczekuje "przepisu". Potrzebuje po prostu opinii i zdania kogoś innego, może kogoś kto zwróci moją uwagę na coś konkretnego co może wpłynie na zmianę mojej decyzji albo umocni w już podjętej.
Nie napisałem niczego złośliwie, to jest moja opinia. Przecież na forum obuwniczym nie pytasz czy wygodniej będzie Ci w sandałkach czy kowbojkach, nie pytasz czy łatwiej będzie się chodzić w górach w rozmiarze 38 czy 44.
Co innego gdybyś się spytał, czy bardziej w kościele będzie przydatny 17-55 + 85 1.8 czy 35mm + 70-200, czy lepszy będzie D300 czy D7100 a może jednak pełna klatka...
Na początek 35mm 1.8 jest bardzo dobrym rozwiązaniem i szczerze polecam.
Andrzej1974
02-04-2013, 11:05
No to bierzesz 35/1.8G albo 50/1.8G, wedle gustu. To są dwa najtańsze i najlepsze szkła Nikona :-)
Ja ciągle się zastanawiam, czy 35-tka czy 50-tka. Choć chyba 35-tka bardziej mi podchodzi i to chyba ją na dniach kupię.
Moim zdaniem 35 może się okazać lepsza, bo bardziej uniwersalna. M.in. z tego powodu mam 50 zapiętą na moim FX niemal na stałe.
Tyle lat robienia zdjęć różnymi szkłami od 14 i fisha do 200 i 500 mm (i więcej), a zawsze wracam do 50mm (czyli w Twoim wypadku do 35).
50 i tak pewnie kiedyś dokupisz.
Jak kogoś ciekawi:
https://plus.google.com/u/0/photos/109122604012963168901/albums/5856258929891430289
Reportażyk zrobiony zestawem 28/1.8G + 50/1.4G (po tym ślubie zamieniłem 50/1.4G na 50/1.8G, którego też w tych dniach testowałem i porównywałem).
Czyli mając dwie puszki, na jednej 18-55, na drugiej 35/1.8 - możesz sporo zdziałać moim zdaniem, zwłaszcza na początek to bardzo dobry zestaw.
Czyli biorę tego DX 35mm f/1,8 ... pobawiłem się kitem z ustawieniem na 35 więc już wiem że to właśnie ona mi się chwilowo najbardziej przyda. Co do lampy, to już mam SB-700... myślę że lepszej nie potrzebuje chwilowo.
MstrG... wpożądku, ja po prostu nie lubię odpowiedzi na niezadane pytania.
Ja po zakupie 35 przestałem używać kita:) Czasami brakuje mi w nim szerokości.
Na 100% będziesz zadowolona.
zadowoloNY :)
Wprowadza w błąd 13 w Twoim nicku, uważaj na Polańskiego ;)
@indor13
Kasę bierze się nie za zdjęcie "profesjonalne" ani nie za zdjęcie robione "profesjonalnym"aparatem. Bierze się ją za dobre zdjęcie, które spełnia odpowiednie standardy. Nie ze sprzętu one wynikają....
Myślałem że to forum jest trochę poważniejsze. Jamnik... uważasz że Twoja wypowiedź jest na temat ? Nie napisałeś nic czego bym nie wiedział. Masz może jakieś zdanie na temat obiektywu o którym tu pisze ? A może zaproponujesz mi jakąś alternatywę dla niego ?
Myślałem że to forum jest trochę poważniejsze. Jamnik... uważasz że Twoja wypowiedź jest na temat ? Nie napisałeś nic czego bym nie wiedział. Masz może jakieś zdanie na temat obiektywu o którym tu pisze ? A może zaproponujesz mi jakąś alternatywę dla niego ?
Alternatywy jako takiej nie ma. Miałem 35mm 1.8g, 50mm 1.4g, oba jednak sprzedałem po kupnie 17-55mm, gdyż praktycznie go nie zdejmowałem z body. Dokupię teraz 85mm 1.8g.
Co do lampy, to już mam SB-700... myślę że lepszej nie potrzebuje chwilowo.
Chwilowo? Nigdy nie będziesz potrzebować innej. Lepszej nie ma :-D
SB-900/910 niby? Sprawdź ile to to waży i ile miejsca zajmuje (i kosztuje). SB-700 ma wszystko co potrzeba.
W sumie to SB-600 już miały (do dziś mam dwie na chodzie).
Studyjna ewentualnie się kiedyś przyda.
@indor13
Niepotrzebnie pałasz niczym nie motywowaną złością. Napisałem co napisałem tylko dlatego, żebyś nie miał zbytecznych kompleksów, że pracujesz na takim, a nie innym sprzęcie. Chciałem dodać Ci otuchy, bo odniosłem wrażenie, że musisz tłumaczyć się, że chwilowo nie stać Cię na bardziej zaawansowany sprzęt. A ty napadasz na mnie z niemal dziką agresją.... Po co? Szanuj głosy Ci przychylne, choć w Twoim pośpiechu wydają Ci się "nie na temat" :-)
Ostatnio za dużo miałem kontaktu z "trolami". Źle zinterpretowałem Twoje słowa. Kompleksu raczej nie mam z powodu słabego sprzętu. Wiem że odpowiednie umiejętności i z tego co mam mogą wyciągnąć dobre zdjęcia. Fakt że mnie nie stać :) kupiłem co niezbędne, do nauki. Kupując wyżej wymieniony obiektyw za parę dni, kupię też zestaw do wyzwolenia lampy o TEN (http://www.euro.com.pl/akcesoria-do-lamp-blyskowych/yongnuo-rf603-n3.bhtml) konkretnie. Zastanawiam się też jak najtańszym kosztem zrobić namiot bezcieniowy i czym go oświetlić.
kupię też zestaw do wyzwolenia lampy o TEN (http://www.euro.com.pl/akcesoria-do-lamp-blyskowych/yongnuo-rf603-n3.bhtml) konkretnie. Zastanawiam się też jak najtańszym kosztem zrobić namiot bezcieniowy i czym go oświetlić.
RF 603 jak najbardziej (pamiętaj, że tylko manual działa).
Namiot? Kup biały materiał i sam uszyj. A jak nie umiesz, to poszukaj kogoś kto umie. Albo alledrogo.
A oświetlasz czym chcesz, zleży jak duży namiot. Ja używam trzech fleszy i jednej studyjnej. Przeważnie wystarczają dwa flesze. Rozważ kupienie tanich manualnych lamp tej samej firmy co wyzwalacz. Są nawet lampy tej firmy z już wbudowanym wyzwalaczem...
Właśnie o uszyciu z materiału myślałem. Szukam jeszcze troche na googlach ludzi co już takie żeczy robili i podzielili się doświadczeniami. Na przykład jaki materiał do tego jest lepszy a jaki gorszy.
Wyzwalacz tylko manual ? Znaczy że nie działa gdy aparat jest w trybie automatycznym ? Jeśli tak to raczej chyba nikomu to nie przeszkadza :)
Tanie manualne lampy. Masz na myśli lampy błyskowe czy studyjne ?
Zwykłe, błyskowe, firmy YN. Są także wersje z już wbudowanym radiem. A czy warto kupować osobno czy już w lampie, to nie wiem. Ja mam osobno.