Zobacz pełną wersję : Wymiana dysku z Wd my book studio
Witam
Pada mi dysk wd my book studio 1TB . Po FireWire jeszcze czasami uda mi sie go zamontować pod os x i można kopiować dane. Teraz pytanie. Czy można go jakimś softem OSX lub XP naprawić ?
Drugie ważne pytanie. Czy ktoś podmieniał sam dysk na inny w obudowie WD ? Da sie wsadzić tam np serie RED NAS ? Nie wiem czy kupować drugi dysk i skopiować dane czy do obudowy wrzucić nowy dysk(czy będzie działał).
HELP
Dysk można próbować naprawić, wykonując formatowanie niskiego poziomu (długotrwała czynność).
Wcześniej jednak, musisz zrzucić potrzebne dane na inny nośnik.
http://www.instalki.pl/programy/download/Windows/narzedzia_dyskowe/HDD_Low_Level_Format_Tool.html
Dodatek:
Dobrze, żebyś zanim przystąpisz do formatowania, najpierw przeprowadził diagnostykę i ewentualne "zerowanie" nośnika, nawet kilkukrotne.
http://www.wuala.com/abittner/public/IT-TECH/HDD/WesternDigital/dlgsetup11_win.zip/
http://ftp.tpnet.pl/vol/d1/sterowniki/hdd/wd_caviar/wdclear/wdclear.exe
Moje pytanie jest takie - czy jesteś pewien, że pada dysk, a nie elektronika obudowy ? Albo zasilanie skoro jest problem z poprawnym montowaniem.
Kolega wymieniał kiedyś dysk w obudowie WD na inny i działało .. z 3 lata temu.
Borat1979
28-03-2013, 18:12
Dysk można próbować naprawić, wykonując formatowanie niskiego poziomu (długotrwała czynność).
Wcześniej jednak, musisz zrzucić potrzebne dane na inny nośnik.
http://www.instalki.pl/programy/download/Windows/narzedzia_dyskowe/HDD_Low_Level_Format_Tool.html
Jak dysk jest uszkodzony to takie bezsensowny kombinacje nie maja żadnego sensu tym bardziej, że wymiana takiego dysku to koszt max 250 zł
Poza tym trzeba sprawdzić czy problemem nie jest sama obudowa i kontroler. Kiedyś miałem dysk WD passport. Po podłączeniu wyświetlał się komunikat nie rozpoznano urządzania USB. Myślałem że padł dysk ale wyjąłem go z obudowy podłączyłem do kompa przez SATA i działa bezproblemowo. Okazał się, że uszkodzeniu uległa sama kieszeń.
Również i ja bym się w to nie bawił, tylko skasował dysk ... siekierą, ale powiadam Ci, że nie dla każdego 250 PLN, to żadna suma, więc jeśli można spróbować reanimować nośnik, to może czasem warto spróbować (?).
Borat1979
28-03-2013, 18:27
Również i ja bym się w to nie bawił, tylko skasował dysk ... siekierą, ale powiadam Ci, że nie dla każdego 250 PLN, to żadna suma, więc jeśli można spróbować reanimować nośnik, to może czasem warto spróbować (?).
Stać go na maca a nie ma 250 zł na dysk, no bez jaj :razz:
Moje pytanie jest takie - czy jesteś pewien, że pada dysk, a nie elektronika obudowy ? Albo zasilanie skoro jest problem z poprawnym montowaniem.
Kolega wymieniał kiedyś dysk w obudowie WD na inny i działało .. z 3 lata temu.
Zbadałem dysk na xp programem wd diagnostic i pokazal 13x bad sector. Na macu w narzędzia dyskowe nie moge przeprowadzić naprawy bo wywala error.
Skopiowalem sobie zawartość. Teraz będę go formatował i zobaczymy co dalej. Pytanie i tak było czy da sie np wsadzić do tej obudowy WD red ?
Swego czasu się upierali, że trzeba włożyć dysk z tej samej serii, a wyszło, że chodził nawet innego producenta (0.5TB). Na Twoim miejscu bym go wybebeszył, podszedł do jakiegoś komputerowego i poprosił o podpięcie innego dysku w Twoją obudowę (albo do znajomego, żeby wydłubał z kompa na chwilę). Jak inny będzie działał to ta wielkość pewnie będzie śmigać. Poza tym jak zamówisz przez net, to zawsze możesz odesłać <10 dni.
Borat1979
29-03-2013, 02:46
Zbadałem dysk na xp programem wd diagnostic i pokazal 13x bad sector. Na macu w narzędzia dyskowe nie moge przeprowadzić naprawy bo wywala error.
Skopiowalem sobie zawartość. Teraz będę go formatował i zobaczymy co dalej. Pytanie i tak było czy da sie np wsadzić do tej obudowy WD red ?
Jak ma bad sectory to pozostaje jedynie wymiana na nowy bo z czasem będzie tylko gorzej. Później w najmniej odpowiednim momencie mogą być problemy z zapisem lub odczytem danych.
Teoretycznie powinien bez problemu działać również RED o tej samej pojemności ale jak nie masz możliwości sprawdzenia to najlepiej kupić dysk z tej samej serii. Najczęściej w zewnętrznych dyskach WD montowane są napędy dyski serii Green.
No i jakiś sukces jest. Po całonocnym zerowaniu dysk przechodzi wszystkie testy z osx i techtool pro. Nie ma validation errors encountered. Bede teraz obserwowal. Test na bad sectory wd tool tez jeszcze bede robil na xp ale po swietach. Na razie dane pozostaną na innych dyskach. Zobaczymy co dalej sie bedzie dzialo.
Przez tą całą sytuacje zacząłem myśleć nad sieciową obudową raid. Coś polecicie do 1-1,2k ?
1) zyxel + 2xwd red
2) my book live duo
Dysk który robił mi tyle problemów dziś odmówił posłuszeństwa. Od paru dni ciągle sie odmontowywał. W końcu nie uruchomił sie. Myślałem że całkiem padł. Co sie okazało padł zasilacz. Jeśli ktoś ma problemy z dyskami wd my book studio warto sprawdzić zasilacz. Podłączylem z seagate'a 12v 2A i dysk odżył. A już myślałem że to koniec. Nie dysk, nie elektronika a zawiodla rzecz o której nie myślałem dopóki nie wykazał żadnej reakcji.
Pisze to wszystko jako porada i przestroga. Padający zasilacz może łatwo uszkodzić elektronike.