Zobacz pełną wersję : do nikona d300s na kwiatki, robaki, detale w miasto i w góry
Aktualnie posiadam (do nikona d300s):
-AF-S nikkor 17-35mm, 1:2:8D ED -którego nie lubię i na którego mam kupca
-AF-S nikon 50mm 1:1,4G -też go nie lubię ale kupca nie mam :) więc zostanie ze mną
• zastanawiam się nad zakupem:
-sigma 70-200mm: EX DG APO OS HSM, lub EX APO DG HSM MACRO
ale w tym z macro nie ma stabilizacji i obydwa są bardzo ciężkie 1,4kg +body
gdybym kupiła ten z OS, to mogłabym dokupić może jakieś pierścienie lub soczewki aby uzyskać macro tylko nie wiem do którego z obiektywów? czy można dokupić do tej 50mm nikona którą posiadam? czy z takiego zestawu nie da się uzyskać macro? a może dokupić do tej sigmy z OS 70-200mm?
a może kupić po prostu jeszcze jeden obiektyw dedykowany do macro?
na zakup planuję wydać - jednorazowo ok. 4 do 5 tys.zł, później mogę doskładać na II etap czyli kolejny dedykowany do macro lub pierścienie, czy soczewki lub coś innego do tych obiektywów (ale nie wiem do których) które posiadam
• moje doświadczenie z fotografią: amator ale wymagajacy :)
• w przyszłości nie planuję wykorzystywać lustrzanki z pełną klatką
poproszę o poradę i z góry dziękuję, dorota
Jeśli nie planujesz przejścia na FX, to sprzedaj 17-35/2.8, który jest szkłem pod FX, a kup Nikkora 17-55 i do tego 70-200/4, a w przyszłości szkło dedykowane do makro. Albo kup 70-300VR zamiast 70-200/4, a różnicę w cenie przeznacz właśnie na szkło do makro. Pieniądze za 17-35/2.8 + 4-5 tyś. to całkiem sporo.
kasa za 17-35 to 2.5k pln, w sumie do dyspozycji mam 4-5k, a to trochę mniej, niż solo :)
pomijając macro, czy jest sens kupowania teraz 70-200 2.8 w zamian za 17-35 2.8 z myślą o dokupieniu kidyś macro w rodzaju np. 105 2.8 ????????????????????
Flyfishing
31-03-2013, 11:46
Cześć, na Twoim miejscu kupił bym 105 mm f/2.8 G AF-S VR. Posiadam wymienione przez Ciebie obiektywy (N) i był czas, że pracowały z D300S. Jak dla mnie 105 jest w sam raz, pokrywa zakres oczekiwań w ramach plener (detal, rzeki - jeziora, przyroda, podróże). Jak chcę mieć temat pod nosem z dużym odwzorowaniem to tylko 105... Druga sprawa to 17-35/2,8 u mnie ma emeryturę, cenne szkło, uzupełnienie dla 14-24/2,8... Miałem kiedyś N 80-200/2,8 AF-S mile wspominam tylko ten gabaryt. Kilka zdjęć - moje hobby (wędkarstwo) wahadła rękodzieło, ob. N 105 VR + D300S... http://www.andrzejstanek.pl/galeria.php?i=45
Kilka zdjęć - moje hobby (wędkarstwo) wahadła rękodzieło, ob. N 105 VR + D300S... http://www.andrzejstanek.pl/galeria.php?i=45
REWELacja! super foty i to wszystko tym N , o którym psałeś? 105? bomba!
Napisałeś, że 17-35 poszedł na emeryturę, tak z ciekawości zapytam- czym teraz focisz???
Pierścienie makro do 70-200? Ja tego jakoś nie widzę ;)
Sprzedaj swoją 50kę i kup wersję D. Do tego kup zestaw manualnych pierścieni makro za 50pln i masz całkiem fajny zestaw na początek. Da się tym zrobić naprawdę fajne rzeczy (wiem bo mam tylko, że teraz na D700) a w razie gdy makro ci jednak nie przypasi (ja miałem 2 podejścia z T90 i N60 i to jednak nie moja bajka) to praktycznie nic nie tracisz :)
Nie napisałaś co dokładnie chcesz kupić za szkła i co będziesz głównie robić.
Masz 17-35, które sprzedajesz. Masz 50. Chcesz 70-200? To będzie główne szkło? Nie masz nic poniżej 50mm na DX - tak zostaje?
Flyfishing
31-03-2013, 23:38
REWELacja! super foty i to wszystko tym N , o którym psałeś? 105? bomba!
Napisałeś, że 17-35 poszedł na emeryturę, tak z ciekawości zapytam- czym teraz focisz???
Ten obiektyw nie poszedł na emeryturę tylko pracuje dalej, miałem na myśli zachowanie go do mojej emerytury. Szkło posiadam od 2000 roku, zaliczyło analogi, bardzo długo pracowało z D1x obecnie D700. Co do 105-tki - epizod z D300s trwał rok i do zastosowań jak w fotkach z linku i wielu innych było rewelacyjne. Obiektywów mam kilka coś co dzisiaj jest mi niezbędne - jasne Nikony + Sigma 50/1,4. Mam też N 50/1,4G ale tak jak by go nie było, parę fotek i zalega w kartoniku... Wspomniana 105 jest smakowitym "kąskiem", fotki robione tym szkłem zwracają na siebie uwagę... Odnajdziesz w nim na nowo przyjemność focenia, szczególnie z D300S. Pozdrawiam :)
Sprzedaj swoją 50kę i kup wersję D. Do tego kup zestaw manualnych pierścieni makro za 50pln i masz całkiem fajny zestaw na początek.
Podepnę się pod temat. Które pierścienie byś proponował do 50 1,8d?
Zwykłe pierścienie bez automatyki. Pierwsza lepsza aukcja
http://allegro.pl/pierscienie-posrednie-makro-nikon-d40-d60-d80-w-wa-i3139972977.html
thx ;) myślałem o raynoxie ale ta opcja zdecydowanie tańsza.
no masz, jak już "dojrzałam" do sprzedaży nikonka 50mm1:1,4G, żeby kupić D+ coś tam, zeby toto przekształcić w pseudo macro, to się okazuje, że muszę mieć min 75 postów na forum ;( no nie da się tego ominąć????
chciałam usunać ten post, żeby się nie dublował...no i kurka wodna nie da się???
Sprzedaj swoją 50kę i kup wersję D. Do tego kup zestaw manualnych pierścieni makro za 50pln i masz całkiem fajny zestaw na początek.
no masz, jak już "dojrzałam" do sprzedaży nikonka 50mm1:1,4G, żeby kupić D+ coś tam, zeby toto przekształcić w pseudo macro, to się okazuje, że muszę mieć min 75 postów na forum, żeby mozna było ogłoszenie o sprzedaży zamieścić ;( no nie da się tego ominąć????
Dora no to poudzielaj sie np. w dziale cafe, zajmie Ci to parę chwil, są tam świetne tematy na kazdy temat hehe
Dora no to poudzielaj sie np. w dziale cafe, zajmie Ci to parę chwil, są tam świetne tematy na kazdy temat hehe
nic z tego, w cafe posty się nie wliczają (przynajmniej ja tak mam) :D