Zobacz pełną wersję : Nowe d600 czy używane D3
Witam.
Posiadam d600 i zastanawiam się na drugim body. Póki co d600 sprawuje się bardzo dobrze. Zastanawiam się czy kupić drugie nowe d600 +grip czy może używane D3. Z tego co patrzyłem to cena jest zbliżona. Te aparaty będą służyły mi w ślubniakach.
Pozdrawiam.
Kup ten , na który Cię stać (finansowo,mentalnie czy jak tam jeszcze chcesz).
No niby stać mnie na jeden i drugi, tylko chodzi mi o to czy jest sens wchodzić w używane D3 czy może dokupić drugie nowe D3
tylko chodzi mi o to czy jest sens wchodzić w używane D3 czy może dokupić drugie nowe D3
Kup nowe D3 i po ptokach nie stać cie kup używane nie widzę problemu.
jesli juz chcesz body jednocyfrowe z rynku wtornego to sugerowalbym D3s
Macie oczywiście rację, tylko jak się ma D3 do D600. Chodzi mi o obrazek, AF oraz ISO?
panoramix
28-03-2013, 09:34
Lepszy AF od serii D3, ma chyba tylko D4.
Jeśli chodzi o ISO, to jest to poziom podobny, z tym, że jeśli zmniejszysz obrazek z D600 do 12Mpx, czyli poziomu D3, to wynikowy obrazek będzie lepszy na wysokich czułościach typu 6400.
Obrazek jak obrazek - zależy od postprocesu.
generalnie przy D3 vs D600 - kupujac D3 kupujesz szybkosc, pancernosc, duza puszke, ergonomie i tak dalej
pod wzgledem obrazka lepszy bedzie D600 - prawie 5-6 lat w rozwoju matryc robi swoje :)
barracuda
28-03-2013, 18:18
generalnie przy D3 vs D600 - kupujac D3 kupujesz szybkosc, pancernosc, duza puszke, ergonomie i tak dalej
pod wzgledem obrazka lepszy bedzie D600 - prawie 5-6 lat w rozwoju matryc robi swoje :)
Bierz D600 z nową super hiper fajną matrycą. Z D3 już nic na poziomie profesjonalnym nie wyciśniesz.
Bierz D600 z nową super hiper fajną matrycą. Z D3 już nic na poziomie profesjonalnym nie wyciśniesz.
To chyba był żarcik
Jedrek.S
28-03-2013, 20:17
Chyba jednak średni sarkazm
Mam D3 i wszystkim polecam. Ale jesli glownie "Te aparaty będą służyły mi w ślubniakach." to raczej D600. Takie same baterie, karty pamieci.
Najlepiej , jeżeli drugi będzie taki sam (stać Cię na to).
Odpada dylemat , które ujęcie którym korpusem (i dlaczego nie tym drugim).
Chyba że pracujesz jednym , i ten drugi na rezerwę .
Lepszy AF od serii D3, ma chyba tylko D4.
Jeśli chodzi o ISO, to jest to poziom podobny, z tym, że jeśli zmniejszysz obrazek z D600 do 12Mpx, czyli poziomu D3, to wynikowy obrazek będzie lepszy na wysokich czułościach typu 6400.
Obrazek jak obrazek - zależy od postprocesu.
Od D3/D3s lepszy AF ma D800 :P Wiele osób już się na ten temat wypowiadało, że AF-C jest sporo lepszy, a dodatkowo mamy czulszy AF w ciemnościach więc i AF-S tam będzie lepszy. Nie zmienia to jednak faktu, że D3 ma lepszy AF od D600 :) Jedynie obrazek jest lepszy w D600, reszta na + ma D3 :)
Jednak do ślubów - jeżeli AF w D600 Ci styka - brałbym drugie D600, jak AF czasem nie wyrabia, to D3 lub D800 :)