Zobacz pełną wersję : nikon d70s otwiera lampe ale nie blyska
fastplayer
27-03-2013, 23:01
witam. w moim nikonie d70s nagle przestala dzialac lampa blyskowa tz podnosci sie do gory wyostrza i slychac cykniecie (to cykniecie to polecenie do dalszego otwierania lampy w momencie kiedy juz jest otwarta) ale palnik nie blysnie. od czego zaczac? czy moglbym sam wziac sie za naprawe tego?
http://www.ifixit.com/Guide/Installing+Nikon+D70+Top+Cover/2114/1
fastplayer
28-03-2013, 13:57
wiele mi to nie mowi.
Jak najbardziej możesz się samemu zabrać. Tyle tylko że bez doświadczenia jest to trochę ryzykowne, bo nie wiadomo w jakim stanie jest kondensator od lampy. Zakładam że skoro po podniesieniu lampy nadal próbuje ją podnosić to kondensator będzie rozładowany, ale gwarancji na to nie dam. Jest to o tyle istotne że w przypadku demontażu osłony lampy aby dostać się do czujnika podniesienia flasha (a to najprawdopodobniej on będzie winien za brak błysku) na kablach może "wisieć" potencjał około 300V. W przypadku zwarcia można spalić aparat. Więc wpierw należałoby zdemontować dół, tylna ściankę, rozładować dla pewności kondensator, następnie odkręcić osłonę lampy (dwie śruby od spodu obudowy po podniesieniu flasha). Czujka jest na prawym zawiasie, obok górnego lcd.
fastplayer
29-03-2013, 13:27
i co pozniej z tym czujnikiem robic? po prostu szukac nowego ?od jakich nikonow bedzie pasowal bo od d70s prawie w ogole nie ma czesci
Może głupie pytanie ale... jak rozładować kondensator?
fastplayer
29-03-2013, 13:34
o to samo mialem pytac oraz jak wyglada ten czujnik;)
Prawem Ohma. Rezystor 3kOhm 5W wpinamy równolegle do kondensatora. 300V/3kOhm daje nam prąd szczytowy 100mA, czyli zwarcia się nie zrobi, a kondensator się spokojnie rozładuje. Czujnik to dwie najzwyklejsze blaszki które po podniesieniu lampy mają się zewrzeć.
fastplayer
29-03-2013, 14:06
aha to mniej wiecej wiem jak to wyglada a z rozladowaniem sobie nie poradze wiec sprobuje nie zrobic zwarcia:P do odwaznych swiat nalezy a bez ryzyka nie ma zabawy;p
Rozładować można także poprzez żarówkę np. 60W 230V podłączając ja pod kondensator. Żarówka błyśnie i po chwili zgaśnie - wtedy kondensator będzie praktycznie rozładowany.
Tylko w ten sposób robi się na kondensatorze zwarcie. Wystarczy zmierzyć rezystancję żarówki. To są pojedyncze omy.
Ok, nie będę się spierać, ale sposób z żarówką jednoznacznie da znać, że kondensator jest rozładowany. A jak padnie kondensator, to znaczy, że był już stary i tak trzeba go było wymienić.
Zgoda, ale podczas zwierania małą rezystancją (np. żarówka) generuje się spore przepięcie - a to już może przenieść się na inne elementy aparatu.
fastplayer
29-03-2013, 21:11
uzytkownik rstr575 ma racje w tym co pisze poniewaz dzis pomogl mi z naprawieniem tego nikona za co mu bardzo dziekuje i szczerze wszystkim polecam korzystanie z jego pomocnej wiedzy. potrafil wytlumaczyc na tyle fachowo, spokojnie i ksiazkowo ze taki laik jak ja dal rade z naprawa swojego nikona. jeszzcze raz dzieki !!!