Zobacz pełną wersję : jaki gps do trekkingu + zapis trasy + geotagging
Szukam GPS na wycieczeki w nieznane ;-) zależy mi, żeby wyświetlał mapę, zapisywał trasę i żeby dało się zsynchronizować ze zdjęciami (geotagowanie). Gdyby miał też funkcję nawigacji samochodowej byłoby by na + :)
Czytałem na forum, że polecany jest Garmin 60 CSx. Fajny jest, ale czy to naprawdę musi tyle kosztować? Na amazonie ok 190 funtów...
czy brałbyś pod uwagę: własny telefon + wzmocniona bateria + TrekBuddy (program freeware, choć jest i wersja komercyjna) + Mobile Atlas Creator, w którymtworzysz własne mapy na bazie dostępnych serwisów mapowych?
TrekBuddy chyba nie ma nawigacji samochodowej i nie wiem jak jest z geotagowaniem - istnieje kilka...naście (może więcej) aplikacji stowarzyszonych z Trekiem pozwalającym na prowadzenie najróżniejszych stattystyk
Jak potrzebujesz rzeczywiście czegoś w teren, co nie boi się deszczu, upadków, słońca świecącego prosto w ekran, długo wytrzymuje na bateriach, to faktycznie polecam coś Garmina. Mam od 6 lat właśnie 60 CSx i gorąco polecam ten sprzęt, ale do samochodu się nie nadaje. Na rower tak, ale nie do samochodu.
Problem możesz mieć tylko z mapami topo, ale nadal sporo można znaleźć w sieci i to kompletnie darmowych.
dzieki za odp. rozwiązania z telefonem nie biorę pod uwagę - telefon mam służbowy (blackberry), niestety zablokowana jest możliwość używania aplikacji na nim, a i wbudowany gps jest pożal-się-boże, a i nie chcę ryzykować że jak w terenie padnie bateria to na raz i w gps'ie i w telefonie - bez nadziei na jakąkolwiek pomoc. więc odpada.
Czytałem twoją opinię już wcześniej Zdyboo, to dzięki niej zacząłem się interesować garminem... ale 1000 zeta to jednak sporo na tą zabawkę... choć nie ukrywam, że właśnie czegoś takiego potrzebuję. Nie ma nic tańszego?
czy brałbyś pod uwagę: własny telefon + wzmocniona bateria + TrekBuddy (program freeware, choć jest i wersja komercyjna) + Mobile Atlas Creator, w którymtworzysz własne mapy na bazie dostępnych serwisów mapowych?
TrekBuddy chyba nie ma nawigacji samochodowej i nie wiem jak jest z geotagowaniem - istnieje kilka...naście (może więcej) aplikacji stowarzyszonych z Trekiem pozwalającym na prowadzenie najróżniejszych stattystyk
Dokładnie to samo bym polecił. Mapy turystyczne, do TrekBuddy, można kupić w większości internetowych sklepów z mapami - ceny ok 20 - 30 zł za mapę. Kopiuje się je do katalogu "maps". Tracki w formacie *gpx są zapisywane w katalogu "tracks-gpx". Potem przy użyciu darmowego programu "GeoSetter" można sobie tagować zdjęcia nawet w formacie *NEF.
Ja robię tak od kliku lat. wszystko chodzi bez problemów.
W ostatnich wersjach TB dołożono funkcjonalność pustej mapy. Można przy jej pomocy zapisywać tracki nawet nie mając mapy turystycznej danego obszaru.
Czytałem twoją opinię już wcześniej Zdyboo, to dzięki niej zacząłem się interesować garminem... ale 1000 zeta to jednak sporo na tą zabawkę... choć nie ukrywam, że właśnie czegoś takiego potrzebuję. Nie ma nic tańszego?
Nie wiem, po zakupie przestałem się interesować. Jest co prawda model 60 CS, ale nie polecam.
Może coś z nowszych rozwiązać, jakieś Oregony, Dakoty, Montany czy inne nowoczesne odbiorniki.
Popytaj może na garniaku (http://www.garniak.pl/).
jeszcze raz dzieki ale rozwiazanie z telefonem odpada
dzieki za link :) choc nie spodziewam sie zeby na forum garmina polecali cos innego niz garmin ;-)
dzieki za link :) choc nie spodziewam sie zeby na forum garmina polecali cos innego niz garmin ;-)
Mogą polecić tańszego garmina. :)
Ja mam oregon 550 i na żadnego telefon bym nie zamienił , błoto woda piasek nie martwię się ze mi padnie jak tel.
no ekstra jest ten oregon, ale cenowo jest jeszcze lepszy od tego 60 CSx ;-)
Zalew tego typu urządzeń na rynku jest ogromny, tak duży że trudno się połapać co warto kupić i za jakie pieniądze.. nie pozostaje mi chyba nic poza przeszukaniem for i opinii w popularnych sklepach, zanim wydam kase na garmina..
no ekstra jest ten oregon, ale cenowo jest jeszcze lepszy od tego 60 CSx ;-)
Zalew tego typu urządzeń na rynku jest ogromny, tak duży że trudno się połapać co warto kupić i za jakie pieniądze.. nie pozostaje mi chyba nic poza przeszukaniem for i opinii w popularnych sklepach, zanim wydam kase na garmina..
Fajniejszy jest 650 ;) ale była okazja taniej tego kupić więc go mam. Do łażenia , w góry super. Uchwyt na rower mam i go wożę ze sobą :) na upartego i nawigacja do samochodu może być.
https://www.youtube.com/user/GPSCity/videos?view=1&flow=grid
https://www.youtube.com/watch?v=OFdxBMvyH2Q