Zobacz pełną wersję : Usługa z materialem - jaki VAT?
Potrzebuje porady - mianowicie jaka powinna byc stawka VAT na fakturze z firmy budowlanej,
ktora wykonala usluge polegajaca na naprawie instalacji w mieszkaniu. Firma kupowala materialy
i wystawila fakture na "usluga z materialem, naprawa instalacji CO".
miron19j
25-03-2013, 23:41
nie wiem dokładnie, jak to robią, ale firmy z branży remontowo-budowlanej, robią jakiś myk z VATem.. Jeżeli zamówisz np. okno, to zapłacisz 23%, ale jeżeli zamówisz okno wraz z montażem, to zapłacisz 7%
Podejrzewam, że okno jest podciągane pod materiały, a płacisz za usługę. A te, jeszcze, są obciążone stawkä 7%.
Edyta podpowiada, że teraz jest VAT 8%
Kiedyś można było fakturować "usługę z materiałem własnym", od jakiegoś czasu jest to uregulowane prawnie i takie fakturowanie jest niezgodne z prawem, choć US przymyka na to oko.
Do szczegółów - w twoim przypadku usługa jest nierozłączna z materiałem i powinna być na faktura jako sama usługa - jeśli miało to miejsce w budynku mieszkalnym (a dokładniej "budownictwo objęte społecznym programem mieszkaniowym") stawka wynosi 8%, w innym budynku - 23%.
Gonzo - dokładnie jest jak piszesz, chodzi o mieszkanie. Czyli stawka 8% jest ok. Pytam bo dostałem fakturę ze stawką 23%.