Zobacz pełną wersję : Czy guma rękojeści prawej do D300s jest taka sama jak do D300 ?
Witam
Czy guma rękojeści prawy przód w D300s jest identyczna jak w D300 ?
Właśnie zaczyna się odklejać i myślę o wymianie i jest jedna taka nowa do D300s za 130 zł a posiadam D300 więc dlatego się zastanawiam. A może jakąś taśmę 3M ? A może wogóle ktoś ma do sprzedania nówkę która mu zalega w dobrej cenie ? :)
Na 99,9% tak. Kupiłem zestaw gum do wymiany na moim byłym D300, ostatecznie nie wymieniłem, bo stwierdziłem że jeszcze nie ma sensu. Sprzedałem na Alledrogo, a kupujący mi napisał że to do D300S, ale wynika to z gumy pod kciuk, reszta jest taka sama.Sam jednak gum nie zmieniałem, wiec ten 0,1% pozostaje.
Dziękuję Tedd za wiadomość. Wczoraj jeszcze ten sam facet który ma gumę do D300s napisał, ze ma też do D300 ale czy ta cena 129 zl + przesyłka nie jest przesadzona ? U mnie guma bardzo nie spuchła i podkleiłem na jakaś kiepska taśmę dwustronna dlatego nie bardzo się trzyma, czy są taśmy naprawdę godne polecenia ? Napewno musi być cienka nie piankowa, może np. 3M ? Ma ktoś doświadczenie w klejeniu taśmą ? Czytałem forum to głównie wszyscy polecają klejem a ja bym chciał taśmą.
Wysłane z Tapatalk 2
129 to dobra cena. Za oryginały skasowaliby w serwisie minimum 2x więcej, niestety, choć dokładnych cen nie znam.
Taśmy sprawdzałem wszystkie które udało się kupić na AlleBayu. Nic nie warte, niezależnie od firmy.
Próbowałem kleić i tu trafiłem po kilku wpadkach w 10 - klej Dragon Profesional do gumy i metalu. Vic polega na tym ze trzeba położyć minimum 3 warstwy na obu łączonych powierzchniach i pozostawić do wyschcnięcia każdą z osobna. Od pół roku gumy w D700 trzymają jak złoto. Gorzej jeżeli gumy są spuchnięte, bo wtedy nie pasują dokładnie.
Z moich informacji wynika że te gumy się różnią. Prawdopodobnie przy klapce od karty pamięci. W „S” są dwie w „300” jedna.
Lepiej na jebaju kupić komplet z Hongkongu za 100 z wysyłką i trochę poczekać. Te co są oferowane u na prawdopodobnie są też chińskimi podróbkami, już kupiłem zaślepkę gniazd niby oryginalna a jednak jakaś inna i kłopot był z montażem.
Ja kupiłem w serwisie. Chwyt plus pod kciuk do d300.
Cena 102 + 17
Kupiłem jeszcze gumy do 17-55 2.8 - 79 obie
I gumę zoom do 18-200 vr - 25
Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2
Ja kupiłem w serwisie. Chwyt plus pod kciuk do d300.
Cena 102 + 17
Kupiłem jeszcze gumy do 17-55 2.8 - 79 obie
I gumę zoom do 18-200 vr - 25
Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2
Spoko to fajne ceny. Ja zadzwoniłem do serwisu to pani niezbyt miła poinformowała mnie, że cena to około 140 zł + przesyłka 25 zł więc odpuściłem i kupiłem na a..... w cenie 129 zł + 5 zł wysyłka ale fakt, że muszę poczekać na gumę około 10 dni bo gościu na zamówienie je ma.
Link: http://allegro.pl/uchwyt-grip-guma-nikon-d300-nowy-oryginal-i3133508121.html
muszę poczekać na gumę około 10 dni bo gościu na zamówienie je ma.
Pewnie zamawia w serwisie ;)
Pewnie zamawia w serwisie ;)
Trudno z racji powszechnego braku tego dziadostwa zapłaciłem 134 zł ale chociaż D300 będzie jak nowy. A konsultantki w serwisie Nikona powinni...... ehhhhh, może pani miała zły dzień :(
Trudno z racji powszechnego braku tego dziadostwa zapłaciłem 134 zł ale chociaż D300 będzie jak nowy. A konsultantki w serwisie Nikona powinni...... ehhhhh, może pani miała zły dzień :(
Dlatego trzeba pisać maile :)
Cena nie jest stała i zmienia się w zależności od kursu. Zamówienie i tak chyba trzeba składać mailowo.
Ja na odpowiedź mailową czekam już kilka dni, widać mają tyle pracy, że nawet na proste pytanie mailowe nie mają czasu odpowiedzieć.
neomarcel
29-03-2013, 12:36
Wymiana w serwisie ( o ile nic się nie zmieniło) to ok 400zł
Wymiana w serwisie ( o ile nic się nie zmieniło) to ok 400zł
Za komplet gum?
Pozdrawiam!
liczą sobie roboczogodziny...
kawa sama się nie zrobi, a lunch sam nie zje.
liczą sobie roboczogodziny...
kawa sama się nie zrobi, a lunch sam nie zje.
Sprzęt diagnostyczny i naprawczy sam się nie kupi, pracownicy sami się nie wyszkolą.
Choć faktycznie, mogłoby być taniej :)
No ale Panowie przecież sama wymiana tych gum jest bajecznie prosta więc po co wysyłać i marudzić, że drogo ? Poza tym sprzętu pozbywamy się na parę dni.
a samemu nie można wymienić?
co w tym takiego trudnego?
a samemu nie można wymienić?
co w tym takiego trudnego?
No właśnie post wyżej napisałem, że wymiana bardzo prosta. Nic nie ma w tym trudnego.
to nic tylko zamawiać u nikona
enthropia
03-04-2013, 18:36
129 to dobra cena. Za oryginały skasowaliby w serwisie minimum 2x więcej, niestety, choć dokładnych cen nie znam.
Skoro dokładnych cen nie znasz, to dobrze by było, abyś nie rozpowszechniał niesprawdzonych informacji.
GRIP RUBBER UNIT 114,56 zł brutto
Cena z polskiego serwisu nikona, za samą gumę, bez kosztów wysyłki, z września 2012.
No właśnie post wyżej napisałem, że wymiana bardzo prosta. Nic nie ma w tym trudnego.
Trudnego może nie.
Wymiana tej gumy jest dość prosta, trzeba tylko zwrócić uwagę na śrubę mocującą, bo jej przypadkowe wyrwanie może skończyć się źle.
Trzeba też mieć długi i drobny śrubokręt krzyżakowy i coś do czyszczenia resztek kleju.
Dobra Panie i Panowie żeby rozwiać wszelkie wątpliwości w temacie.
Niestety guma rękojeści do D300 zakupiona 27.03.2013r z Aledrogo nie dotrze do mnie, do dzisiaj problem z towarem u sprzedającego i pieniążki będą zwrócone. Więc dzisiaj napisałem maila do Serwisu Nikona, grzecznie zapytałem czy jest możliwość taką gumę zamówić, oczywiście po godzince dostałem odpowiedź, że jak najbardziej tak i to uczyniłem. Dostałem maila z kosztem gumy i wysyłki, całość z wysyłką pobraniową DHL wyceniono na 137,54 zł. Co najlepsze, że już jutro wysyłka i w poniedziałek powinna być u mnie :) Pierwszy kontakt z Nikon Service i takie miłe zaskoczenie :) Serwisy aukcyjne chyba będę omijał z daleka. Pozdrawiam.
raftik, wysylka poczta przy przedpłacie wyszła by Ci pewnie z 15 złotych taniej jeszcze. Ja wyklejki tylko u nich zamawiam.
Dobra Panie i Panowie żeby rozwiać wszelkie wątpliwości w temacie.
Niestety guma rękojeści do D300 zakupiona 27.03.2013r z Aledrogo nie dotrze do mnie, do dzisiaj problem z towarem u sprzedającego i pieniążki będą zwrócone. Więc dzisiaj napisałem maila do Serwisu Nikona, grzecznie zapytałem czy jest możliwość taką gumę zamówić, oczywiście po godzince dostałem odpowiedź, że jak najbardziej tak i to uczyniłem. Dostałem maila z kosztem gumy i wysyłki, całość z wysyłką pobraniową DHL wyceniono na 137,54 zł. Co najlepsze, że już jutro wysyłka i w poniedziałek powinna być u mnie :) Pierwszy kontakt z Nikon Service i takie miłe zaskoczenie :) Serwisy aukcyjne chyba będę omijał z daleka. Pozdrawiam.
Powitał. Jaki adres mailowy jest do Serwisu Nikona ?
cały czas ten (http://nikon.pl/pl_PL/service_support/PL_serwis_kontakt.page?lid=2&lidsub1=6&lidsub2=0&lidsub3=0&lidsub4=0&sParamValueLbl=Serwis&sParamValue=&sParam1ValueLbl=Kontakt&sParam1Value=&dcr=)
cały czas ten (http://nikon.pl/pl_PL/service_support/PL_serwis_kontakt.page?lid=2&lidsub1=6&lidsub2=0&lidsub3=0&lidsub4=0&sParamValueLbl=Serwis&sParamValue=&sParam1ValueLbl=Kontakt&sParam1Value=&dcr=)
Dziex :-)
Bogusław123
02-06-2017, 23:44
Żeby nie zakładać nowego tematu.
Czy te gumy z Nikona są na taśmie samoprzylepnej?
Tak. Wszystkie gumy nikona które widziałem, są w ten sposób mocowane. Jakość taśmy pozostawia dużo do życzenia i bardzo często się odkleja.
Bogusław123
03-06-2017, 15:55
Czyli jeśli guma nie jest spuchnięta i tylko odeszła, to może warto spróbować ja wyczyścić i spróbować jeszcze raz przykleić?
Jakie taśmy 3M polecicie?
Bogusław123
20-06-2017, 22:20
Odświeżę temat.
Czy ktoś zamawiał gumy z Chin? Cena znacznie taniej niż u nas, głównie chodzi mi o rękojeść.