PDA

Zobacz pełną wersję : CBL Lens

ropusz
30-03-2007, 11:50
Jest na fotopolis coś na ten temat, przeczytałem nawet instrukcję obsługi ze strony polskiego dystrybutora. Myślicie, że będzie to lepsze od kartki papieru z 3 barwami: białym, szarym i czarnym?

zapa
03-04-2007, 23:14
50 wglądów i brak opini....

widziałem ten "wynalazek" na targach. nasz polski dystrybutor bardzo to zachwalał. efekty: całkiem, całkiem. prezentacja była akurat na Canonie - może to jest tylko do Canonów :P

niestety w kwestiach technicznych jestem laikiem i nie mogę się wypowiedzieć ale zabawka ciekawa...

info:

http://www.balansbieli.pl/

http://www.cbllens.com/main/home/home.php

arti63
06-04-2007, 00:27
Nie tylko do Canonów,
ja akurat używam Canona, z demonstracją na Nikonie miałem kłopot.
Tak się zastanawiałem po targach, wiem, że dużo osób chce cbl przetestować w spokojnych warunkach,
gdyby się zebrało kilka, kilkanaście osób wziąłbym kilka cbli i udostępnił do testowania.
Gdyby byli chętni w Wawie, mogę się dopasować.
Jutro pojawią się zdjęcia z targów robione "na gorąco" (oczywiście bez korekty).
Może to pomoże trochę wyrobić sobie zdanie.
W razie pytań, czekam na kontakt.
balansbieli.pl

Gawronnek
06-04-2007, 02:05
ciekawa sprawa, tylko ta cena ;(

arti63
06-04-2007, 09:30
Na cenę na razie nic nie poradzę,
to i tak najtaniej w Europie

zapa
06-04-2007, 09:41
Mieliśmy okazję się poznać na stoisku Cortland na poligrafi.

Chętnie bym CBL potestował :)

fotone
06-04-2007, 09:52
My z Al'em tez na targach zaciekawieni chwile z Panem pogadaliśmy, po czym nastało tradycyjne pytanie - ile??
I usmiaismy sie po pachy.
Wynalazek moze i fajny, jakby to była kwiestia 100-200pln to moze bym sie zastanowił.

arti63
06-04-2007, 09:57
Mieliśmy okazję się poznać na stoisku Cortland na poligrafi.

Chętnie bym CBL potestował :)
Jeżeli to miałoby być dla Cortlandu, to mogę przesłać do testowania.
Dobrze mi się współpracuje z Cortlandem.
Jest tam prawdziwy fachowiec od kolorów.

arti63
06-04-2007, 10:13
Jest na fotopolis coś na ten temat, przeczytałem nawet instrukcję obsługi ze strony polskiego dystrybutora. Myślicie, że będzie to lepsze od kartki papieru z 3 barwami: białym, szarym i czarnym?

Różnica, którą spraktykowałem polega na tym, że od białej czy szarej karty światło odbija się w niekontrolowanych kierunkach,czyli zależnie pod jakim kątem do źródeł światła ustawisz się, różne będziesz miał rezultaty.
W cbl poprzez jej konstrukcję w kształcie soczewki skupiane i załamywane w pryzmatach jest pełne widmo w kierunku prostopadłym do jej powierzchni, czyli w kierunku obiektywu.
Niedługo umieszczę na stronie nie tylko porównanie z AWB, ale też z szarą lub białą kartą.
www.balansbieli.pl

zapa
06-04-2007, 10:14
Jest tam prawdziwy fachowiec od kolorów.

Wiadomo, Pan Piotr :)

zapa
06-04-2007, 17:09
Ok.

Rozmawiałem z Panem Piotrem.

Prosimy na testy do Cortland'u do Poznania :)

Info poszło na prv.

arti63
06-04-2007, 17:27
ok.
we wtorek odezwę się do p. Piotra

nowart
22-04-2007, 12:11
No to doczekaliśmy się testu na fotopolis... http://fotopolis.pl/index.php?n=5788&p=0

Moim zdaniem - musiałbym upaść na głowę aby kupić to coś za 700zł...

Sam test... jak to na fotopolis bywa... wady obrócone w zalety jak np. w teście przy zachodzie słońca - skopany WB z totalnym magentowym zafarbem ale komentarz jaki?
"Automatyka dała dosyć chłodne rezultaty, natomiast pomiar na szarą kartę i CBL spowodował bardzo ciepłe oddanie barw. Wydaje się, że dzięki temu został oddany dużo lepiej nastrój chwili. "

W świetle mieszanym kiedy CBL nie dał w moim mniemaniu lepszych wyników od wzorca na szarą kartę komentarz jaki?
"więcej szczegółów w światłach"... no jeśli ktoś widzi (np. w przykładach nocnych z autem na planie) różnicę to ja chyba ślepy jestem. W pomieszczeniu może 3 kreseczki z tej ramki bardziej widoczne choć nie brałbym tego za bardzo na słowo...

Kiedyś usłyszałem coś od pewnej osoby - "jeśli będziesz miał być dobry to będziesz dobry, nawet jeśli jesteś kiepski..." :)

To tylko moje odczucia ale ze mnie żaden profesjonalista :)

nason
22-04-2007, 23:53
jesli za to cudo trzeba dać 799zł a szara karta Kodaka (3 szt.) kosztuje 50zł to ta rożnica jest powalająca - efekt już nie tak powalający - jeśli ktoś nauczy się dobrze używać szarej karty to nie ma nigdy problemu z balansem bieli czy to w studio czy w plenerze. po prostu troche praktyki i efekt 100%. CBL Lens to nowość na rynku a za nowości trzeba płacić. za jakiś czas cena znormalnieje albo to ustrojstwo zniknie z rynku bo lustrzanki będą miały w sobie procesor odpowiedzialny tylko za balans bieli porównywalny z dzisiejszymi czterordzeniowymi o zegarze 5Ghz i z balansem nie będzie problemu. szara karta ma ponad 50 lat i nadal się przydaje....