Zobacz pełną wersję : czyszczenie matryc - Krakow - gdzie?
Witam,
czy ma ktoś doświadzczenia w temacie czyszczenia aparatu i matrycy w miejscu z tematu? Zasadniczo z puchą nic się nie dzieje (matryca czysta), ale trzy lata amatorskiego żywota zapewne wymagają takiego czyszczenia. A może nie warto? Co sądzicie?
Paradiso Perduto
25-01-2012, 22:21
popatrz na zdjęcia i zdecyduj czy oddać do czyszczenia.
oddawałem tam body już dwa razy. za każdym razem matryca wyczyszczona perfekcyjnie. miejsce warte polecenia w temacie czyszczenia matryc.
Do czystości matrycy nie mam zastrzeżeń. Chodzi o takie czyszczenie "ze względu na wiek" - komora lustra, migawka, przełączniki itd. Ok, poniosę koszty, ale jeżeli zrobię to TAM, to czy "czegoś nie spaskudzą"? Czy polecacie tą firmę jako usługi (bo jako handel to wiem że tak).
Paradiso Perduto
26-01-2012, 00:04
nigdy nie wiesz,czy czegos nie spaskudza do momentu kiedy odbierasz sprzet. wypadek przy pracy moze zdarzyc sie najlepszym. ja w zakresie uslug moge polecic- za kazdym razem kiedy oddawalem i odbieralem sprzet rozmawialem z czlowiekiem ktory pozniej nim sie zajmowal. kontakt tez ok-telefon ze sklepu ze wszystko gotowe i mozna odbierac. w temacie zakupow nie mam najlepszego zdania o tym sklepie. kiedys, za czasow InterFoto bylo tam duzo lepiej.
Raz korzystałem z usług serwisowych i zastrzeżeń nie mam, ale np bardzo chwalony jest też serwis w Krakowie na Czapiewskich 1 i wydaje się bardziej wyspecjalizowany i z większym doświadczeniem, zapleczem technicznym niż fotopanorama.
Jeśli wszystko działa bez zastrzeżeń, matryca czysta to po co ponosić koszty i jakieś tam ryzyko uszkodzenia sprzętu? Wiem, że ludzie lubą dbać o swój sprzęt, ale bez przesady? Po co czyścić i narażać matryce jak jest czysta.. Jest takie przysłowie "że jak się polepszy to się spieprzy".
z serwisu na Czapskich (czy jak wolisz na Czapiewskich :)) część starych pracowników wyjechała serwisować sprzęt foto na wyspy i serwis ten nieco podupadł. Faktem jest, że dawałem tam body do czyszczenia i zrobili to dobrze więc w kwestii prostej czynności jaką jest usunięcie syfów z matrycy spiszą się dobrze. Tyle że ja zleciłem to za bodajże 70zł a teraz chcą zdrowo ponad 100.
A fotopanorama - swego czasu kupowałem tam 2 szkłą, ale wtedy kiedy mieścili się na Sławkowskiej. Jak zaglądnąłem do nich po przenosinach na Westerplatte to zobaczyłem stan upadku firmy. No chyba że coś się zmieniło. W kwestii czyszczenia nic im nie zlecałem więc się nie wypowiem.
Paradiso Perduto
26-01-2012, 12:47
A fotopanorama - swego czasu kupowałem tam 2 szkłą, ale wtedy kiedy mieścili się na Sławkowskiej. Jak zaglądnąłem do nich po przenosinach na Westerplatte to zobaczyłem stan upadku firmy.
a kiedyś był to bardzo dobry sklep foto...
a kiedyś był to bardzo dobry sklep foto...
i pracowała tam całkiem niezła laska :) Później ją wyrzucili na zbitą twarz ogłaszając, na swojej stronie www, że z nią przestali współpracować. I od tego momentu zaczął się zmierzch firmy. Ten przykład pokazuje, że zanim zwolnisz z pracy ładną dziewczynę 2 razy się zastanów :):P:P
Paradiso Perduto
26-01-2012, 15:44
i pracowała tam całkiem niezła laska :) Później ją wyrzucili na zbitą twarz ogłaszając, na swojej stronie www, że z nią przestali współpracować. I od tego momentu zaczął się zmierzch firmy. Ten przykład pokazuje, że zanim zwolnisz z pracy ładną dziewczynę 2 razy się zastanów :):P:P
tak było. z panią Agnieszką zawsze dało się dogadać co do ceny, rabatu, itp :-)
moim zdaniem sklep podupadł kiedy zmienił się z InterFoto na FS FOTO. zachodzę w głowę dlaczego tak się stało.
ale miało być o usługach jakie sklep świadczy :-) Pan Michał, który to zajmuje się czyszczeniem matryc itp. na robocie się zna. tyle w temacie. ja polecam.
No to dziękuję pięknie wszystkim za opinie.
krzysztof jot
25-03-2013, 11:11
Witam.
Pilnie muszę wyczyścić, nie chce mi się jechać do Warszawy do NPS - do Krakowa mam blisko.
Gdzie bez problemu i solidnie D3 - na Czapskich ? na Westerplatte coś mi pokazują google...
Z góry dzieki za info
ja z zachodniopomorskiego wraz z kumplami zawsze ślemy na Czapskich i zawsze chwalimy, choć trzeba się im przypominać, jeśli chcemy szybko.
zadzwonić wcześniej trzeba by było
krzysztof jot
25-03-2013, 12:28
zadzwonić wcześniej trzeba by było
no tak wiadomo, umówię się...
Chodzi o to, żeby młodzi byli, bo czasem jest w zakładzie stary Czapski, a on chyba nie czyści matryc.
Czapskich... to ulica, więc stary to nie Czapski :D...zresztą tak jak i młodzi
Naprawa Sprzętu Fotograficznego
Adam i Bartłomiej Kadeja
ul. Czapskich 1
31-110 Kraków
No jasne, użyłem skrótu myślowego i bezmyślnie napisałem :)
sssspoko, napisałem to jedynie po to, żeby ktoś czytając ten wątek nie szukał młodego Czapskiego, bo będą mieli w serwisie ubaw :D
krzysztof jot
28-03-2013, 01:13
no i po problemie - dodatkowo czyszczenie (choć takie raczej powierzchowne) obiektywu gratis. Ale za FX koszt 120 PLN.
To w sumie standardowa cena. Nie drogo, a z tym gratisem to nawet opłacalne ;)
hmm rożnie z ta standardownościa.. u mnie w centrum Wawy w sklepie foto na krzyzówce marszałkowskiej i trasy łazienkowskiej (Bt Foto) za taką usługe - na miejscu 15 min. licza sobie 30 zł. (dawałem i D700 i D800 i 300s) w erwisie na żelaznej - za DX -80 zl, za FX 110zł.. jednak rozpiętośc cenowa duża.
Jarek, Ty zawsze musisz zepsuć porządek ;)
neverhood
01-04-2013, 19:15
Fotopanorama na westerplatte. Czyscilem na czapskich ale niestety coraz trudniej sie bylo dogadac. Od 2,5 roku czyszcze w fotopanoramie. Tanio i dobrze. Polecam bardzo
A tak z marszu Ci zrobili czy zostawiałeś i odbierałeś po jakimś czasie? Moje D700 też prosiło się o czyszczenie, nabyłem płynek Rotin'a z tymi niby łopatkami, ale o kant dupy to otłuc. Coprawda paprochy ze środka mi pozdejmowało ale na rogach mam teraz syfki. Tym samym myślę dac to komuś kto się zna na rzeczy :)
neverhood
06-04-2013, 23:37
A tak z marszu Ci zrobili czy zostawiałeś i odbierałeś po jakimś czasie? Moje D700 też prosiło się o czyszczenie, nabyłem płynek Rotin'a z tymi niby łopatkami, ale o kant dupy to otłuc. Coprawda paprochy ze środka mi pozdejmowało ale na rogach mam teraz syfki. Tym samym myślę dac to komuś kto się zna na rzeczy :)
Czyszczenie D700 to 2 dni w tym kompleksowe czyszczenie matrycy komory podklejanie pokrycie srodkiem antystatycznym. Do tego kalibrowalem 85tke bo BF juz lapala
Dzięki za odpowiedz, Ile Cię takie czyszczenie kosztowało ?
neverhood
07-04-2013, 19:57
Dzięki za odpowiedz, Ile Cię takie czyszczenie kosztowało ?
z tego co pamietam czyszczenie to z mikroregulacja szkla 150 zl
neverhood
07-04-2013, 19:57
wielu moich znajomych przesiadlo sie z Czapskich do fotopanoramy i sa b. zadowolenie
Ja zanioslem aparat do Fotopanoramy w Krakowie na Westerplatte i mialem wiecej plamek niz przed czyszczeniem a dodatkowo pojawily sie 2 zanieczyszczenia na matowce! Nie polecam! teraz pojde do Czapskich na ponowne czyszczenie bo kolega u nich pare razy czyscil aparat i nie bylo problemow z jakoscia.