PDA

Zobacz pełną wersję : problem z WLANem

miron19j
24-03-2013, 22:44
mam w domu router z WiFi. Od jakiegoś czasu zauważyłem, że wieczorem laptop podłączony do sieci po WiFi zwalnia. Podejrzewam, że ktoś podłącza się i coś zaciąga z sieci. Przeskanowałem lapka antywirusem i anty spamem. Oba nic nie wykryły.
Ponieważ w sprawach sieciowych jestem lajkonik, potrzebuję pomocy. Jak można sprawdzić, co korzysta z mojego WiFi?

Kurtz
24-03-2013, 22:49
Zazwyczaj AP maja liste MACow aktualnie podlaczonych do nich, oraz jakie slogi podpinanych urzadzen.
Jednoczesnie, pameitaj, ze net Ci moze zwalniac, bo wieczorme wszyscy wracaja ze szkoly, pracy, wlaczaja swoje komputery, zasysaja torrenty, etc. Wtedy lacza operatorow sa znacznie mocniej obciazone i po prostu, mniej pasam zostaje dla Ciebie - to tez moze byc przyczyna.

GonzoG
24-03-2013, 22:50
To, że wieczorem zwalnia internet, to raczej normalne - podobnie jest w weekendy - znacznie więcej osób korzysta.

A to czy ktoś się podłącza możesz sprawdzić w statystykach routera lub przy liście adresów IP/MAC. Jednak zamiast sprawdzania, to lepiej zmienić hasło WPA, jest "nie do złamania", więc po zmianie nie musisz się o nic martwić, chyba, że je komuś podasz.

miron19j
24-03-2013, 22:56
To, że wieczorem zwalnia internet, to raczej normalne - podobnie jest w weekendy - znacznie więcej osób korzysta.
nie no, to wiem. Ale mam wrażenie, że PCet podpięty po kablu tak nie zwalnia.

to czy ktoś się podłącza możesz sprawdzić w statystykach routera lub przy liście adresów IP/MAC.
a tak po ludzku?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon12.gif)

GonzoG
24-03-2013, 23:01
a tak po ludzku?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon12.gif)

Bardziej po ludzku się nie da.

Bardziej po ludzku - na stronie konfiguracyjnej routera, w danych o WiFi, DHCP, firewallu, statystykach ruch lub gdziekolwiek indziej to wcisnęli.

Tylko mając lub znając idealnie rozkład strony twojego routera można to jaśniej powiedzieć - czyli co i gdzie kliknąć.

miron19j
24-03-2013, 23:11
Bardziej po ludzku - na stronie konfiguracyjnej routera, w danych o WiFi, DHCP, firewallu, statystykach ruch lub gdziekolwiek indziej to wcisnęli.
dzięki, tyle powinno mi wystarczyć. W razie co, popytam jeszcze.

Johanan
24-03-2013, 23:14
W większości routerów wifi jest możliwość podłączenia urządzeń po kablu, więc zepnij i porównaj transfery.

miron19j
24-03-2013, 23:23
a jeszcze jedno pytanie:
jak sprawdzić na komputerze, co łączy mi się z siecią? Może mam jakiś proces, który zamula?

Johanan
24-03-2013, 23:26
Firewall (?). ;)

miron19j
24-03-2013, 23:31
Firewall (?). ;)
ale przecież nie działa inaczej rano, a inaczej wieczorem? :-)

Johanan
24-03-2013, 23:35
Nie wiem co masz na myśli, ale w firewallu możesz prześledzić procesy, które łącza się z siecią i na abarot. ;)

Komputer może spowalniać np. antywirus, wykonujący akurat ciche skanowanie dostępnych dysków, ale to musisz sprawdzić empirycznie.

miron19j
24-03-2013, 23:48
Nie wiem co masz na myśli, ale w firewallu możesz prześledzić procesy, które łącza się z siecią i na abarot. ;)
dzięki, sprawdziłem. Trochę tego badziewia tam siedziało :-)

Kurtz
25-03-2013, 03:50
jak sprawdzić na komputerze, co łączy mi się z siecią? Może mam jakiś proces, który zamula?
Użyj netstat. Tylko pytanie, jakie informacje będziesz potrafił z tego wyciągnąć. Otwartych socketów/połączeń na pewno jest dużo. Teraz wszystko łączy się z internetem.
Możesz też użyć Widnowsowego resmon.

maciejd
25-03-2013, 09:09
Przede wszystkim pachnie mi to zwiększoym ruchem w powietrzu w Twojej okolicy. Możesz pokusić się o sprawdzenie, ile urządzeń wifi w zasięgu Twojego lapka pracuje na tym samym kanale częstotliwości i jak te kanały się na siebie nakładają.
Przekleństwo blokowisk, gdzie wszyscy już mają wifi a dostępnych kanałów jest skończona ilość :) Możesz użyć inSSIDer'a: http://www.metageek.net/products/inssider/ - ładnie pokaże co i jak fruwa. Wtedy możesz pokusić się o skonfigurowanie swojego access pointa na najmniej używany kanał.

Druga sprawa to sprawdzenie aktywnych połączeń, jak już wspomniano netstat -b -f

Trzecia sprawa to aktywne połączenia tak, jak je widzi access point czy inny router z wifi - jak zwał tak zwał. Zaloguj się na niego i sprawdź kto jest podłączony, choć jeśli masz nowy soft, mocne hasła, wyłączony dostęp administracyjny z zewnątrz i szyfrowanie ruchu wifi (np. WPA2 z mocnym hasłem), to nic się tam stać nie powinno złego.

Z tego co piszesz to marna nadzieja w tym, że to jakiś spektakularny włam do Twojego laptopa.

miron19j
28-03-2013, 14:14
dziękuję wszystkim za pomoc.
Sprawdziłem taj jak pisaliście i wyszło na to, że "ten typ tak ma" :-)
Nie znalazłem trojana, ruch sieciowy taki, jak po kablu. Trudno, trzeba z tym żyć.:-)

Mekano
28-03-2013, 15:36
a czy problemu nie rozwiaze mocny adapter na usb? ja tak zrobilam bo jak zmienilam laptopa to w tym aktualnym gdzie mam "Broadcom", nie dalo sie korzystac z wifi, a jak juz udalo sie polaczyc, to wszystko chodzilo jak slimak, a na dodatek widzial mi tylko moja siec, albo gora dwoch sasiadow i to mialam ich na minimum, jakas porazka, instalowanie nowego sterownika tez nie pomoglo, dopiero podlaczenie zewnetrznego adaptera rozwiazalo problem. a zmiana kanalu tez nie przyniosla zadnego rezultatu.
Takze mysle ze Twoj problem moze rozwiazac tylko zewnetrzny adapter, ktory wzmocni siec wifi.