Zobacz pełną wersję : D5100 - jaka ochrona na ekran LCD?
Andrzej1974
24-03-2013, 13:38
Witam.
Co stosujecie na ekran LCD w swoich aparatach? Lepsza będzie folia czy może jakaś droższa ale "sztywniejsza osłonka"? A może i to i to warto założyć aby chronić ekranik LCD np. przed porysowaniem czy innym uszkodzeniem?
Nie sądzisz, że w przypadku tego akurat modelu (obrotowy i zamykany ekranik) jakakolwiek dodatkowa osłona jest typowym "aparatem do czesania psów", czyli wymyślaniem na siłę potrzeb i związanych z nimi sztucznych problemów...?
Jedrek.S
24-03-2013, 15:54
ja stosuję*najzwyklejszy ochraniacz nikona z zestawu. Jak się*zniszczy to go wymienie, a ekran pozostaje nienaruszony.
Andrzej1974
24-03-2013, 17:02
Nie sądzisz, że w przypadku tego akurat modelu (obrotowy i zamykany ekranik) jakakolwiek dodatkowa osłona jest typowym "aparatem do czesania psów", czyli wymyślaniem na siłę potrzeb i związanych z nimi sztucznych problemów...?
Nie sądzę...
Kiedyś ten aparat będę na pewno sprzedawał więc dobrze by było aby ekran LCD nie był porysowany. Stąd moje pytanie o jakieś zabezpieczenie a nie wyszukiwanie "sztucznych problemów".
Nie sądzę...
Kiedyś ten aparat będę na pewno sprzedawał więc dobrze by było aby ekran LCD nie był porysowany. Stąd moje pytanie o jakieś zabezpieczenie a nie wyszukiwanie "sztucznych problemów".
Ja miałem D5100 przez prawie rok i nie miałem na nim żadnej osłonki, sprzedałem niedawno bez żadnej ryski. To materiał naprawdę dobrej jakości (chodzi mi o szkło ) w połączeniu z zamykaniem :) Ale jak chcesz to naklej zwykłą folię na ekrany LCD i to w zupełności wystarczy, a jak Ci się zniszczy to sobie wymienisz. Zadbaj aby folia była dobrej jakości, żeby nie pogarszała jakości wyświetlanego obrazu na LCD.
Andrzej1974
24-03-2013, 17:11
Dzięki picia78. I tak chyba zrobię mając nauczkę np. z tel. komórkowym, który jest dziś porysowany niemiłosiernie. Zawsze folia jednak zabezpieczy ekran przed porysowaniem.
P.S. Zawsze lepiej dmuchać na zimne ;-)
Ja wszystkie swoje sprzęty mam zabezpieczone różnymi foliami ochronnymi. Jednak w przypadku D5100 doszedłem do wniosku, że sobie odpuszczę. To nie telefon noszony w kieszeni i narażony na ciągły kontakt z innymi przedmiotami. Po drugie ekranik jest zamykany więc jak dla mnie jest to wystarczająca ochrona i nie będę nic naklejał.
No chyba, że ktoś zamelduje, że jednak udało mu się porysować wyświetlacz w tym aparacie (bo póki co nie widziałem by ktoś się skarżył). Wtedy może zastanowię się nad jakimś zabezpieczeniem. :-)
Kacper82
24-03-2013, 18:07
Folia będzie ok, raczej unikaj szkiełek cieniutkich niby ochronnych - z doświadczenia wiem że mogą bardziej porysować, jak ochronić ;)
Andrzej1974
24-03-2013, 21:00
colins raczej nie planuję ciągłego otwierania (przed) i zamykania (po "sesji") klapki od monitora LCD. Wolę mieć go dostępnego "na zewnątrz". Ciągłe machanie klapką może ją uszkodzić ;-) Stąd też okleję go folią ochroną i będzie git. Kilkanaście zł mnie nie zbawi. Szkiełka dodatkowe sobie daruję.
No chyba że tak. W sumie też łapię się na tym, że zapominam zamknąć ekranik i ładuję aparat do torby z otwartym. Folię w sumie można nakleić. Natomiast szkiełko ochronne chyba nie zdałoby egzaminu w tym aparacie, bo nie wiem czy pozwoliłoby na zamknięcie ekranu.
Przy obracanym wyświetlaczu najlepsza chyba będzie folia ochronna...
ja stosuję*najzwyklejszy ochraniacz nikona z zestawu. Jak się*zniszczy to go wymienie, a ekran pozostaje nienaruszony.
Też tak myślałem Kolego... Nie wiem co się stało ale ostatnio dojechałem do studia na warsztat i jeden z chłopaków pyta czy może zobaczyć mój aparat?! Wyciągam z plecaka i... oczom nie wierze! Rysa! Ściągam osłonę i okazało się, że rysa jest na:
1) wyświetlaczu
2) od wewnętrznej stronie osłony
DlaZabawy
26-03-2013, 22:09
Ja uzywam folii ochronnej przeciwodblaskowej marki 3M (nie pamiętak już modelu) - kupiłem ją w zasadzie dlatego, że chciałem poprawić czytelność wyświetlacza w ostrym słońcu. Ma to tę zaletę, że pozwala normalnie zamknąć ekranik.
Niestety, jak jest naprawdę jasno, to w trybie live view i tak mało co widać :(
sandbender
30-03-2013, 22:16
Ja się podepnę a czy takie coś zamiast folii ktoś ma na d5100 ?
http://allegro.pl/oslona-na-ekran-lcd-do-nikon-d5100-dedykowana-mf-i3104878418.html
Andrzej1974
01-04-2013, 10:43
Ja się podepnę a czy takie coś zamiast folii ktoś ma na d5100 ?
http://allegro.pl/oslona-na-ekran-lcd-do-nikon-d5100-dedykowana-mf-i3104878418.html
Wygląda nieźle. Czekam więc na opinię kogoś kto to ma na swoim D5100:-)
No chyba że tak. W sumie też łapię się na tym, że zapominam zamknąć ekranik i ładuję aparat do torby z otwartym. Folię w sumie można nakleić. Natomiast szkiełko ochronne chyba nie zdałoby egzaminu w tym aparacie, bo nie wiem czy pozwoliłoby na zamknięcie ekranu.
Szkiełko GGS ma koło milimetra grubości, na pewno jest tam tyle miejsca.
Andrzej1974
07-04-2013, 18:39
O, nie sądziłem, że Nikon ma w swej ofercie folię chroniącą wyświetlacz LCD aparatu D5100 (LP-SD5100) (http://store.nikon.pl/nikon-dodatki-nikon-akcesoria/folia-chroni%C4%85ca-wy%C5%9Bwietlacz-lcd-aparatu-d5100-lp-sd5100/VJE00002/details) :-)