Zobacz pełną wersję : Plecak średniej wielkości
Jedrek.S
23-03-2013, 17:38
Witam.
Jestem na etapie poszukiwania plecaka który :
- najlepiej jakby miał pas biodrowy, lub był slingiem - czyli żeby możnaby go było przewrócić*na bok i wyjąć*sprzęt
- pomieścił D90 z 18-105, 35dx, lampę i 70-300 bądź 70-200 tamrona, no i om-d z małym szkłem
- górna granica ceny oscylowała na poziomie 300pln
Oglądałem Benro quicken 200 i katę 3n1-20 ale chyba kata była za mała. Widziałem również w internecie lowepro flipside 300 i 400.
Czy benro quicken 300 jest dużo większy od 200 ?
Ma ktoś jakiś pomysł ?
Pozdrawiam
Opinię nt. Flipside 400 wyraziłem tutaj: http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3084374&postcount=6
Jeśli zależy Ci na szybkim wyjmowaniu sprzętu to ten plecak odpada.
PS. Właśnie kończą się w Łodzi targi foto, nie trzeba było się przespacerować i samemu pooglądać, pomacać i poprzymierzać? ;)
militarius
23-03-2013, 18:03
Flipside jest rewelacja, w tej cenie szczególnie :) ja bym proponował wziąć 400 (nie wiem czy 300 nie będzie za mały), już na przyszłość :) zmieścisz w nim wszystko.
Jedrek.S
23-03-2013, 18:10
kashpir byłem na fvf, ale oprócz tych dwóch, to były same torby a reszta po 600pln i wyżej. wolę obiektyw :)
Jedrek.S
24-03-2013, 15:52
podbijając dyskusję*: vanguard up-rise 43 i 45 - ma ktoś*jakieś doświadczenia ?
Jędrek - wg. mnie Kata 20 wystarczy. Mam ją i spokojnie wchodzi D90 + 18-105, do tego 12-24 i SB800 na dole, do tego 60 makro u góry + Sigma DP1. I jeszcze zostaje miejsce. I wygodnie się nosi. Miałem do wyboru tego albo Slinga 200. Slingi mi nie pasują, bo jak jest większy ciężar to się robi niewygodny. Chodziłem ze slingiem tydzień po Jastarni i nie było to przyjemne. Kata jest bardzo mała ale przemyślana i bardzo wygodna do noszenia. Idealna na rower i w góry jak chcesz skoczyć na wycieczkę gdzieś niedaleko, bo jedzenie nie wejdzie :) Pokrowiec przeciwdeszczowy się doskonale sprawdza. Miałem jeszcze poprzednią Katę, model większy - "30", ale sprzedałem. "20" na codzień wystarczy, a cały sprzęt pakuję do Dakine - dla mnie mistrzostwo świata, jeśli chodzi o połączenie pojemności i wygody. W życiu go nie sprzedam :)
zielonek430
25-03-2013, 15:26
Vanguard up-rise 45 - bardzo porządny sprzęt, niezły materiał, znajomi mówili, że nie wygląda jak fotograficzny, dostęp od pleców i z boku, dodatkowa, dość spora komora na górze (wejdzie kurtka i kilka innych drobiazgów, niestety woda 1.5 l już nie) i kieszeń na jakieś mapy, mocowanie na statyw z boku. Do środka wchodzi puszka z zapiętym 55-300 z osłoną, lampa, pozostałe obiektywy i zostaje jeszcze miejsce na 2-3 obiektywy lub inne drobiazgi). Do tego pas biodrowy i piersiowy
Jedrek.S
25-03-2013, 19:27
sauat, mi się*wydaje że niestety nie wejdzie z 70-300 a co dopiero 70-200 pod klapę, na czym mi zależy.
zielonek430 - dzięki za opinię. Tyczy się ona również*modelu 43 ?
zielonek430
25-03-2013, 20:36
Niestety, z 43 nie miałem styczności. Z całą pewnością jest mniejszy, i to już chyba jest sling a nie typowy plecak.
Kacper82
25-03-2013, 20:57
A może LowePro 300 AW? Cena przystępna i bardzo praktyczny, pojemnościowo też nie powinno być problemów.
Jedrek.S
25-03-2013, 21:42
LowePro 300 AW ?
Poproszę*o link :)
I zależy mi żeby nie był*to plecak z którego sprzęt można wyjąć*tylko z tyłu.
andrstac
25-03-2013, 21:42
Witam.
- najlepiej jakby miał pas biodrowy, lub był slingiem - czyli żeby możnaby go było przewrócić*na bok i wyjąć*sprzęt
- pomieścił D90 z 18-105, 35dx, lampę i 70-300 bądź 70-200 tamrona, no i om-d z małym szkłem
- górna granica ceny oscylowała na poziomie 300pln
Oglądałem Benro quicken 200 i katę 3n1-20 ale chyba kata była za mała. Widziałem również w internecie lowepro flipside 300 i 400.
Czy benro quicken 300 jest dużo większy od 200 ?
Ma ktoś jakiś pomysł ?
Pozdrawiam
Powiem tak: mam Lowepro Faspack 200 i mieszczę w nim bezproblemowo D80, 12-24, 70-200, dwie lampy i jeszcze zostaje jedna przegródka, w której ląduje uchwyt statywowy do 70-200, płytka statywowa i dwa duże woreczki osuszacza (takie 10x6x2cm). Więc wszystko co chcesz Ci się zmieści. A oprócz tego jest miejsce na kurteczkę i kanapeczkę:)
Wyjmujesz sprzęt z boku, da się go używać prawie jak slinga, zrzucając jedną szelkę.
ja bym proponował wziąć 400 (nie wiem czy 300 nie będzie za mały), już na przyszłość :) zmieścisz w nim wszystko.
No i tu się nie zgadzam. Nie ma sensu kupować plecaka na zapas. Sam kiedyś myślałem jak przedmówca i miałem już dwa plecaki.
Najpierw kupiłem Naneu U120, wychodząc z powyższego założenia. I co wyszło: owszem plecak świetny, duży pojemny, tylko z nim nie chodziłem, bo był po prostu za ciężki i za duży do tego sprzętu co miałem. Potem kupiłem LP-FP200 i w końcu to był strzał w dziesiątkę. Do pasowany wielkością do ilości sprzętu, leciutki i wygodny. Owszem, może nie ma pasa biodrowego, ale jakoś w naneu go nie nosiłem, może nie ma pokrowca przeciwdeszczowego, ale jakoś nigdy sprzęt nie ucierpiał mimo kilkukrotnego marszu w deszczu.
Szkoda, że nie pisałeś tydzień temu, bo byłem w Łodzi prawie trzy miesiące, to byś sobie obejrzał na żywo.
Jedrek.S
26-03-2013, 17:03
A 70-200 wchodzi Ci zapięte "pod klapę" ?
andrstac
26-03-2013, 18:30
A 70-200 wchodzi Ci zapięte "pod klapę" ?
Nie rozumiem co dokładnie masz na myśli pisząc "pod klapę". Natomiast jesli myślisz o czym ja myślę :) to tak, przypięte do body 70-200 wchodzi do przedzialu sprzetowego i plecak sie zapina bez problemu. Nie ma tez problemu z szybkim wyjeciem z plecaka przewieszonego na jednym ramieniu. Oczywiscie osłona założona tyłem na obiektyw.
Ps jutro mam wyjazd do Łodzi, wiec mógłbys oblukac.
Jedrek.S
26-03-2013, 19:54
Kurcze, jutro mamy próbę*zespołu nie do przełożenia. No trudno, fripersi mają te fastpacki, więc tam zobaczę.
Pod klapę - czyli tak żeby nie otwierać*całego plecaka, tylko wsunąć w bok.
andrstac
26-03-2013, 20:07
Kurcze, jutro mamy próbę*zespołu nie do przełożenia. No trudno, fripersi mają te fastpacki, więc tam zobaczę
W Łodzi będę w godzinach 10-16, plecak wezmę ze sobą. Więc gdyby coś jednak to pisz pw.
Pod klapę - czyli tak żeby nie otwierać*całego plecaka, tylko wsunąć w bok.
To jednak dobrze zrozumiałem. Tak da się włożyć/wyjąć body z 70-200/2.8 w ten sposób
Witam.
Ja się podepnę, żeby nie zakładać nowego wątku.
Wymagania podobne:
- pas biodrowy
- łatwy dostęp do aparatu (tak jak w benro quicken lub lowepro fastpack)
- D90 + grip + 18-105, dodatkowo 2-3 obiektywy (N35, S10-20, N55-300), lampa z ładowarką, ładowarka do baterii aparatu i parę kabelków
- mocowanie statywu
- górna komora na jakieś wycieczkowe klamoty
- miejsce na laptopa 15,6"
- cena również ok 300zł
Myślałem o benro 300, ale nie ma miejsca na laptop, ew. fastpack 250 ale nie ma mocowania statywu... chyba że jeszcze model 250 z serii Lowepro DSLR Video Pack, ale jakoś tak kanciasto wygląda :(
Jakieś inne pomysły?
Naneu K3L zobacz, tylko że niema szybkiego dostępu do aparatu.
Kosciech
29-03-2013, 02:02
Witam wszystkich. To mój pierwszy post na forum, choć czytam forum od dawna. Ja też niedawno stałem przed dylematem kupna plecaka. Podzielę się swoim doswiadczeniem w poszukiwaniach. Zastanawiałem się nad Lowepro DSLR video pack 250 AW, Benro Beyond B400N i Katą 3N1-22 DL sling. Wszystkie te plecaki macałem i mierzyłem. Kata z nowej serii to dla mnie nieporozumienie, po założeniu na plecy nie czułem się komfortowo. Plecak po prostu był niewygodny i do tego zrezygnowano wogóle z pasa biodrowego. Lowepro i Benro to plecaki o praktycznie identycznych wymiarach zewnętrznych. Wybór padł na Lowepro DSLR video pack 250 AW. Jestem mega zadowolony. Plecak bardzo pojemny i wygodny. Posiada pas biodrowy, pas piersiowy i sporą komorę górną. Zapłaciłem za niego 300pln, za te pieniądze ciężko znaleźć konkurencję. Z tych dwóch wybrałem lowepro również dlatego, że ma większą komorę górną na rzeczy osobiste oraz dlatego, że komora na sprzęt foto ma takie bardziej miękkie przegródki co powoduje, że sprzęt po włożeniu jest tak jakby opatulony i nie lata w każdą stronę. Benro ma większe przegrody i bardziej sztywne co moim zdaniem skutkowałoby tym, że po włożeniu body takiego jak moje (d7000) ze średniej wielkości obiektywem całość by sie telepała w przegrodzie. Podobnie obiektywy typu 50mm czy inne niezbyt duże gabarytowo też latałyby w przegródkach. No i do lowepro wchodzi bez problemu laptop 16,4 cala :)
Jedrek.S
29-03-2013, 13:05
O, a to okazało się*bardzo pomocne :D Dzięki wielkie.
Wybór padł na Lowepro DSLR video pack 250 AW. Jestem mega zadowolony.
Czyli dobrze typowałem... :)
Jedrek.S
08-05-2013, 22:57
Wracając do tematu : Czy fastpack 250 pomieści body z 70-200 ? bo 350 to wiem że tak. ktoś ma jakieś*typy na plecak, w którym zmieściłoby się*body z 70-200 zapiętym w szybkim dostępie ? nie tak aby zdejmować*cały plecak, tylko np. zsunąć jedną*szelkę*czy przewrócić*plecami na brzuch itp.
andrstac
09-05-2013, 13:24
Wracając do tematu : Czy fastpack 250 pomieści body z 70-200 ? bo 350 to wiem że tak. ktoś ma jakieś*typy na plecak, w którym zmieściłoby się*body z 70-200 zapiętym w szybkim dostępie ? nie tak aby zdejmować*cały plecak, tylko np. zsunąć jedną*szelkę*czy przewrócić*plecami na brzuch itp.
no skoro 200ka o której ci pisałem pomieści, to 250ka na pewno też:)