PDA

Zobacz pełną wersję : lampy 1000-1500 Ws

fafniak
23-03-2013, 10:19
Kilka / kilkanaście miesięcy temu pisałem na forum z pytaniem czy ktoś w warszawie przyjąłby mnie z moim sprzętem - głównie chodził o możliwość składowania - czasem wykorzystania studia. Niestety ofert było tak dużo że nei wiedziałem co wybrać ;)
Tłumaczyć wszystkiego nie chce mi się... efekt jest taki ze właśnie wczoraj dostałem wiadomość że lampa 1500 Ws być może nie jest warta naprawy a 1000 - nie wiadomo gdzie jest i w jakim stanie.... To były lampy kupione laaata temu od markoflesza i spisywały się doskonale :(

Chodzi mi teraz o to - co można kupić w budżecie który na sto procent nie dźwignie bowensów itp...
Jest quantuum - ale nie wiem jak pracują lampy 1500. Nie wiem czy da sie do nich zamontować np. 2m okte z mocowaniem photoflexa (przejściówka? - okta jest naprawdę ciężka)
Czy softboxy z mocowaniem bowensa mają możliwość swobodnego obracania?

zoom2
24-03-2013, 19:08
Fafniaku,
Nie wiem czy ta informacja będzie dla ciebie przydatna bo nie dotyczy sprzętu o który konkretnie pytasz.
Quantuum S 1200 i S 750 bez problemu współpracują z Octą 180 Quantuum.
Ta octa też jest ciężka , pewnie 2m octa jest trochę cięższa ale jakieś porównanie jest.
Blokada kąta pochylenia lampy wytrzymywała u mnie bez problemu ale też bez zapasu. Działa dobrze ale na styk.
I mimo ,że twierdzę że działa to muszę niestety się przyznać , raz ukręciłem uchwyt blokady.
Mocowanie bowensa (chińskie) ma możliwość obracania.
Resume
Działać działa ale bez zapasu wytrzymałości .

fafniak
24-03-2013, 20:26
Dzięki.
Czy jest tak że naprawde na granicy jest? Opuszcza sie powoli?

killer_one
24-03-2013, 21:25
Współczuję Ci fafniak, domyślając się o co chodzi.

Jeśli zaś dobrze się domyślam, to co Cię spotkało to jest gówniarstwo i szczeniacki brak odpowiedzialności.

Z kolei Quantuumy są dobrymi lampami jeśli chodzi o rozwiązania techniczne i jakość, ale daleko im do "pancernych" polskich konstrukcji Markoflasha, Elfo czy Sunboxa...

fafniak
24-03-2013, 22:34
No cóż... kłania się nie kończenie pewnych spraw...znajomości...
Jak człowiek ma miękką dupę to musi przyzwyczaić się do bolesnych doświadczeń ...

zoom2
24-03-2013, 23:59
Czy jest na granicy?
Bardzo blisko niestety.
Działa ale jak ci puszczą nerwy to możesz przekręcić uchwyt blokady , a i on też nie jest (ten uchwyt) pancerny.
Jeśli byś mnie pytał o sugestię to odpowiem tak:
warto kupić lampy tej klasy i ewentualnie płacić czasami grosze za takie uszkodzenia.
Lampy "pewne" kosztują znacznie powyżej kosztów dodatkowych Quantuumów czy PowerLuxów
Jestem fanem tych lamp nie dlatego że są super dobre, tylko dlatego że to bardzo rozsądny stosunek ceny do jakości. A jakość w większości przypadków wystarcza nawet do poważnej pracy

p.s dobrze "zakręcona" nie opuszcza się

fafniak
25-03-2013, 07:45
ok. dzięki

digitaltee
25-03-2013, 14:22
a myślałeś o pilot new od jinbei?

fafniak
25-03-2013, 17:18
Nie znałem...
obejrzałem - co to za kretyńskie pomysły z tym fiksem lampy ? To dodatkowy element do psucia się ?

lampy wyglądaja bardzo ok - ale czy ktoś ich używał ?

digitaltee
28-03-2013, 15:15
hm, oglądałam je w sklepie, ale nie pracowałam z nimi osobiście, kolega chyba, mogę się podpytać :)