PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] I cipressi wiosennie

JaroPienza
22-03-2013, 01:42
Jak już tak wszyscy czekają na tą wiosnę to coś na ocieplenie ciała i duszy przyda się.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img132.imageshack.us/img132/8261/d200494web900px300kbl.jpg)

Zapraszam

Greg77
22-03-2013, 01:44
Bardzo ladne kolory, ladne zdjecie, oblesny napis ktory rozprasza...
Rowniez pozdrawiam Jarku;)

JaroPienza
22-03-2013, 01:54
Bardzo ladne kolory, ladne zdjecie, oblesny napis ktory rozprasza...
Rowniez pozdrawiam Jarku;)

nawet taki ???

Podpis zawsze będzie. Nawet jak ma popsuć cały wygląd zdjęcia.

FHR
22-03-2013, 02:02
Następnych komentujących bardzo uprasza się, by komentarze nie skupiały się na podpisie, a dyskusja odnosiła się do zdjęcia ;)

katatjuta
22-03-2013, 02:10
Ja jako następny komentujący nic do podpisu nie mam :) A zdjęcie ma bardzo fajne kolory no i oczywiście widać tą wiosnę ale dlaczego u nas jej jeszcze nie ma :/

Pikusław
22-03-2013, 08:42
Podpis ładny. Zdjęcie też :D Klasyka jednym słowem.

pgaik
22-03-2013, 09:01
Ślicznie, to porankowe czy wieczorne?

Sebastianito
22-03-2013, 09:02
Po raz kolejny podchodze do tego zdjecia.
Kolor ladny ale jakos mi kadrowanie nie podchodzi.... rozumiem, ze to twoja wizja i tak to probowales ujac jak ci oko podpowiadalo ale... rozbierajac to na czynniki pierwsze to kadr przez pol i domek w centrum uwagi.... cos mi nie teges.

JaroPienza
22-03-2013, 09:55
Ślicznie, to porankowe czy wieczorne?
Wieczorne. Ten domek z cyprysami na takim tle do rzadkość. Ze wzgledu na rzadkość chmur, a jak juz sa to nie ma odpowiedniego światła.

Po raz kolejny podchodze do tego zdjecia.
Kolor ladny ale jakos mi kadrowanie nie podchodzi.... rozumiem, ze to twoja wizja i tak to probowales ujac jak ci oko podpowiadalo ale... rozbierajac to na czynniki pierwsze to kadr przez pol i domek w centrum uwagi.... cos mi nie teges.

Tutaj standardowe kadrowanie i umieszczanie w mocnym punkcie jest nie potrzebne.
Po pierwsze mocnym akcentem prowadzącym jest droga, która wiedzie wzrok tam gdzie trzeba. Nie trzeba stosowania mocnego punktu i truj podziału. Tło domku jest na tyle spokojne ze nie odciaga uwagi od głównego bohatera. Kolorystyka ciepła i relaksujaca nie zachęca na biegani po obrazie, a zachęca do odpoczynku.

Takie jest moje zdanie.
Dziekuje za Wasze wypowiedzi

Ale mam z rana gadke:)

Bartekkw
22-03-2013, 10:07
Jarek - dobra gadka, ale ja bedę jednak za Sebkiem. Osobiście pod taki kadr z centralnym motywem to kwadrat mi najbardziej pasuje

JaroPienza
22-03-2013, 10:17
Jarek - dobra gadka, ale ja bedę jednak za Sebkiem. Osobiście pod taki kadr z centralnym motywem to kwadrat mi najbardziej pasuje

Spoko. Ja przecież nie mówię ci ma Wam sie podobać:)
Chciałem tylko napisać, ze wszystko co zrobiłem jest celowe. Nie ma przypadku co do kadru, koloru i kształtu tego zdjecia i kolejnych ktore zrobię.

jarekf34
22-03-2013, 10:18
Ależ mi się dzionek zaczął oglądając takie widoczki :) Świetne kolorki.

anghan
22-03-2013, 10:52
Od razu zrobiło mi się cieplej, przyjemniej i chciałbym fotografować obok ;)

jur432
22-03-2013, 12:40
Piękna fotka bez dwóch zdań ale mam pytanie do autora ,te krzaczki (drzewka) całkiem po prawej ledwo widoczne takie podobne do siebie czy tak było czy może jakieś twoje działanie :) . Już widzę ,zaraz gromy się posypią ale jakoś nie daje mi to spokoju.pozdr

JaroPienza
22-03-2013, 13:06
Piękna fotka bez dwóch zdań ale mam pytanie do autora ,te krzaczki (drzewka) całkiem po prawej ledwo widoczne takie podobne do siebie czy tak było czy może jakieś twoje działanie :) . Już widzę ,zaraz gromy się posypią ale jakoś nie daje mi to spokoju.pozdr

akurat drzewka były takie. Delikatnie po lewej od drzewek był usowany znak, ale same drzewka sa takie jak były

rainer
22-03-2013, 14:04
Jakie piękne kolory, od razu pozytywnie się zrobiło w ten szarobury dzień. ;)

Nikonozaur
22-03-2013, 21:05
Kolorki ładne, kadr już mniej, człowiek zupełnie niepotrzebny.

imat
23-03-2013, 00:36
fajnie widokówkowo, łdny kolor aż się chce wiosny patrząc na tą fotę...

Sebastianito
24-03-2013, 11:47
Tutaj standardowe kadrowanie i umieszczanie w mocnym punkcie jest nie potrzebne.
Po pierwsze mocnym akcentem prowadzącym jest droga, która wiedzie wzrok tam gdzie trzeba. Nie trzeba stosowania mocnego punktu i truj podziału. Tło domku jest na tyle spokojne ze nie odciaga uwagi od głównego bohatera. Kolorystyka ciepła i relaksujaca nie zachęca na biegani po obrazie, a zachęca do odpoczynku.

Szanuje twoja wizje ale, moim zdaniem jest to zupelnie nie trafne. Pozwolilem sobie pokazac jak moje oczy odebraly ten kadr. Czasami usytuowanie czegos w centrum kadru jest pomocne, niestety tutaj nie dziala. W zadnym wypadku nie atakuje Cie za to zdjecie jedynie wyrazam swoja opinie. Mozna sie z nia zgodzic lub nie.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://iv.pl/images/72014414890614688150.jpg)

JaroPienza
24-03-2013, 12:06
W zadnym wypadku nie atakuje Cie za to zdjecie jedynie wyrazam swoja opinie. Mozna sie z nia zgodzic lub nie.

Nie wiem dlaczego miałbym odebrać to jako atak. Opinie Twoja jak najbardziej szanuję, ale zgodzić się nie mogę.
Zgadzam się z tym że podział 50/50 nie pomaga, ale nie mogę się zgodzić z tym że szkodzi. Nie ma złego wpływu umiejscowienie w kadrze "obiektu" który tak czy inaczej przyciąga wzrok. Po za tym najmocniejszą stroną zdjęcia jest światło i kolory.

P.S. Seba mam kadry gdzie wszystko tak jak byś Ty to widział i nadal nie zmienia to niczego. Mam ustawiony "obiekt" we wszystkich możliwych mocnych punktach ;)

Sebastianito
24-03-2013, 13:07
Pelna zgoda ze swiatlem i kolorami!

krzysztofz24
26-03-2013, 15:04
Swiatlo i kolory sa naprawde swietne. Az czuc ta wiosne. Z kadrowaniem bym pokombinowal;-).
Zreszta moze zarzuc inna kadrowo wersje, jak mowisz ze masz pare wariantow.

Ogolnie, sie podoba.

moharp
26-03-2013, 15:41
Ja bym tu widział jako głównego bohatera jakiegoś Don Kichota zmierzającego do haciendy :)