PDA

Zobacz pełną wersję : zgrywanie NEFów na CD

moshica
08-07-2005, 08:21
Słuchajcie jak się ma kwestia zgrywania tych plików na wakacjach ?
Nie mam czytnika USB w kompie i nie wiem czy jeśli będę trzaskał na wyjeździe RAWy, zaniosę tylko kartę CF do labu o zgranie na CD to bez problemu mi to zgrają ?
Pytam bo pojadę na wakacje do innego kraju i wolałbym chyba zdjęcia robić w RAW niż JPEG Fine. Co prawda widziałbym efekt po zgraniu CD w jpegach ale NEFów mi nie pokażą czy dobrze CD wypalili, tylko jak już że są w jakimś katalogu.
Jak podchodzicie w tej kwestii do tego ?

I jeszcze jdno, na 512MB wejdzie ok 90RAWów, przy czym wyśiwetla na LCD około 45, więc jeśli ju na trzaskam 70 to skąd będę wiedział ile mi pozostało ....?

Pozdrawiam
Moshica

vitter
08-07-2005, 08:44
więcej nie :mrgreen: ufocisz

[ Dodano: Pią 08 Lip, 2005 ]
A tak poważnie może lepiej kupić fotobank i masz np.40G w kieszeni
niewiem ile kosztuje zgranie na płytę zagranicą, ale może się okazać wysoce kosztowne i jak zapełnisz kartę w plenerze a tu trafi się coś jeszcze

[ Dodano: Pią 08 Lip, 2005 ]
ja będąc w Angli cieszę się że miałem znajomych z nagrywarką koszty :shock: zgrania szok

moshica
08-07-2005, 09:22
zgranie na CD w Bułgarii kosztowało mnie 6zł na nasz przelicznik, czyli 3leva.
W innych krajach jest podobnie, nawet jak więcej to załóżmy 12-15zł a fotobank to wydatek którego nie udźwignę, więc zakup tego odpada zuelnie, poprostu się nie opłaca.

Pozdrawiam
Moshica

vitter
08-07-2005, 09:27
fotobank okolo 400-500 złoty a ile razy brakło pamięci w karcie ???? ja mam 2 kingi po 1G i też potrafi braknąć

moshica
08-07-2005, 09:46
Zgrywałem 2 razy i w sumie przywiozłem z 14dni 300 fotek i koszt zgrywania wyniósł mnie 12zł, bo reszta zdjęć została jeszcze na karcie.
Fotobank jest fajny nie mówię że nie, ale dla 2 tygodni urlopu 1 w roku poprostu się nie opłaca go kupować :shock:

Moshica

Antonina
08-07-2005, 10:26
Witaj życzę miłych wakacji a czy nie lepiej jest ci kupić czytnik za 50 zł wchodzisz do kafejki internetowej bo na pewno takowe są jeśli jest lab płacisz za godzinę i zgrywasz na pewno nie będzie ci właściciel robił problemów ja tak kiedyś robiłam , jeszcze jedno nie zapomnij ewentualnie sterowników bo czasem mają stare Windowsy 98 i morze być problem
Pozdrawiam

trigger
08-07-2005, 10:48
I jeszcze jdno, na 512MB wejdzie ok 90RAWów, przy czym wyśiwetla na LCD około 45, więc jeśli ju na trzaskam 70 to skąd będę wiedział ile mi pozostało ....?

Wgraj sobie nowy soft do aparatu, tylko ten B (wer 1 zamień na wer 2) a nie A. Ten B jest pd menu itd. Będzie wtedy pokazywało 88 zdjęć na kartę 512. Soft A (wer 1)zostaw stary gdyż ten nowy ma problemy z "ostrością". Ja tak mam i wszystko ok. Licznik i ostrzenie.

vitter
08-07-2005, 11:16
Czytnik dobra sprawa, ale nie wiem, co taniej wyjdzie zgrywanie w labie czy w cafe??
W cafe potrafią brać kaske za godzinkę +nagranie płyty.
Dobrym sposobem jest czytnik lub USB i poszukanie kogoś z nagrywarką np.w recepcji za parę fajnych fotek ktoś powinien pomóc :) warto mieć jakąś płytka przy sobie miłego focenia i czekamy na fotki :mrgreen:

nightbird
09-07-2005, 00:44
Z doświadczenia w kraju wiem, że kafejki internetowe w letniskowych miejscowościach mają zwykle czytnik i nagrywarkę oraz odpowiednią cenę w cenniku (8 - 15 zl było w zeszłym roku nad morzem). Tak, że nie wchodziło w grę podpięcie własnego czytnika. Ale opłacało się go zabrać, bo czasem zrzucałem karty za free u gospodarzy, gdzie mieszkaliśmy.

Pozdrawiam,
Adam

moshica
11-07-2005, 14:44
Ale wrając co pytania na początku...jeśli włożą moją CF kartę do czytnika USB to zgrają mi pliki *.nef na CD ?
Rozumiem że tak, bo co za różnica czy są jpegi czy nefy, tyle że nie zobaczę w przeglądarce w Windzie co zawierają....
Poprawcie mnie jeśli gadam głupoty.

Pozdrawiam
Moshica

Karl
12-07-2005, 18:33
Wczoraj po raz pierwszy i jedyny zgralem nefy na cd.
Tak jak jakikolwiek plik :)

pozdrawiam

Witold

vitter
12-07-2005, 22:50
Zgrają i zobaczą z tym niema problemu jest wiele programów, które widzą nefy np.XnView tylko nie przestrasz się kolorów różne programiki potrafią wyświetlać nefy w różnych odcieniach taka ich przypadłość a zgranie na płytki normalka ja wszystkie przechowuje na płytach DVD 4,7 szkoda miejsca na twardzielu :)

madmips
12-07-2005, 23:10
ja np. w turcji i grecji wypalałem i nie robili problemów, chociaż ostanio pojechałem z image tankiem - po prostu luxus!!!

moshica
13-07-2005, 07:31
Właśnie wybieram się do Turcji (konkretnie Alanya) i dlatego pytałem. Czy byłeś może w tych rejonach, czy możesz polecić jakieś punkty typu fotolab, czy kafeja internetowa gdzie mógłbym przerzucić NEFy na CD ?
Jakie były ceny ....?

Pozdrawiam
Moshica

madmips
13-07-2005, 10:55
nie pamiętam, w którym mieście to robiłem, ale w tych większych to bez problemu,
tam wszystko jest pod turystów robione,

tu możesz zobaczyć w jakich miejscach byłem z małym coolpixem :)

http://www.kos.pl/index.php?m=turcja

pozdrawiam

moshica
13-07-2005, 12:13
Madmips, fajna strona i wyczerpujący opis !!! strzał w 10....
Apropo tej Turcji to gdzieś czytałem że Kapadocja dla lustra jest zabójcza ze względu na kurzi pył :twisted:
no, ale dla takich miejsc chyba warto 8)

Pozdrawiam
Moshica

madmips
13-07-2005, 12:51
co do kapadocji to nie prawda, miałem jeszcze F80 i nie ucierpiał,
trzeba być ostrożnym, wiartu to tam raczej nie ma za bardzo :D

moshica
13-07-2005, 13:06
Na forum turystycznym doradzją zabrać ze sobą czytnik USB, ale to chyba pomyłka :shock:
Przecież muszą je mieć, nie wiem rok temu w Bułgarii bezproblemowo za 6zł zgrywałem 3 krotnie...obym nie dał dupy w Turcji :lol: bo jak będe trzepał w RAW to co 3 dni polecę do labu na poszukiwania :D

Moshica

madmips
13-07-2005, 13:38
myślę, że codziennie, ja dziennie 100-150 pstrykałem :D cyfrą,
+ hobbistycznie F80 ;)