Zobacz pełną wersję : różnice w ekspozycji 35/1.8G i 50/1.4D
35/1.8G i 50/1.4D
Zauważyłem różnicę w jasności zdjęć przy użyciu tych dwóch szkieł, której nie potrafię wytłumaczyć.
Obiekt fotografowany - szara jednolicie oświetlona ściana i pochmurne niebo.
Ekspozycja - Priorytet przysłony
Czułość identyczna
Przysłona identyczna
Tryb AF identyczny
Pomiar matrycowy
Aparat dobiera identyczny czas.
Efekt - histogram z 35/1.8G idealnie pośrodku, dla 50/1.4D przesunięty w prawo.
Korekta ekspozycji ok. -0,7 dla 50/1.4D i wynik taki jak z 35-tki.
Rozumiem, że obiektywy mogą różnić się t-stop dla identycznej wartości f-stop, ale nadal nie rozumiem skąd taka różnica, t-stop obiektywu przy przysłonie otwartej wpływa przecież na pomiar. Kilka innych ujęć bardzo podobnych kadrów daje podobny wynik. Zdjęcia z 50/1.4D wyraźnie jaśniejsze. Obiektywy sprawdzane na dwóch różnych body, zachowanie jest takie samo.
Czy możliwe jest, że 50/1.4D nie domyka się całkowicie do przysłony roboczej? Problem mechaniczny obiektywu?
sezrG
devilcape
21-03-2013, 21:54
Gadalismy już o tym tu:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=220995
Gadalismy już o tym tu:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=220995
Dziękuję za linka. Przeczytałem wątek uważnie, ale szczerze mówiąc nie odpowiada on na pytanie o przyczynę poza tym, że "Nikon tak ma".
Rozumiem, że transmisja T może być inna, ale moim zdaniem nie powinna mieć wpływu na pomiar, gdyż równie dobrze mogę ją sobie "zmienić" nakręcając filtr szary na szkło, pomiar TTL powinien to zrekompensować. Sprawdziłem i efekt jest widoczny na pełnej dziurze i domkniętym obiektywie więc to również nie popychacze.
Wygląda na to, że trzeba się z tym pogodzić nie znając przyczyny problemu i wprowadzać korektę zmieniając szkła co może być upierdliwe.
Stawiam na niedokładności mechaniki. Takie coś zdarza się też w przypadku egzemplarzy tego samego typu obiektywu. Kiedyś skompletowałem zestaw do zdjęć stereo, złożony z dwóch D200, na każdym kit 18-55. Okazało się, że jeden z nich muszę przymykać bardziej o 1/3EV, żeby wyrównać ekspozycję. Różnica między obiektywami była nawet nieco większa, niż te 1/3EV. Wprawdzie nie aż 2/3, ale pewnie dałoby się znaleźć i takie egzemplarze :)
Trzeba było przełączyć w body na skok co 1/2 EV, może bardziej by podpasowało.
Dziękuję za linka. Przeczytałem wątek uważnie, ale szczerze mówiąc nie odpowiada on na pytanie o przyczynę poza tym, że "Nikon tak ma".
Rozumiem, że transmisja T może być inna, ale moim zdaniem nie powinna mieć wpływu na pomiar, gdyż równie dobrze mogę ją sobie "zmienić" nakręcając filtr szary na szkło, pomiar TTL powinien to zrekompensować. Sprawdziłem i efekt jest widoczny na pełnej dziurze i domkniętym obiektywie więc to również nie popychacze.
Wygląda na to, że trzeba się z tym pogodzić nie znając przyczyny problemu i wprowadzać korektę zmieniając szkła co może być upierdliwe.
Odpowiada na pytanie dokładnie. Z resztą zobacz sobie na DxO na testy szkieł i odchylenia od nominalnej wartości przesłony.
Odpowiada na pytanie dokładnie. Z resztą zobacz sobie na DxO na testy szkieł i odchylenia od nominalnej wartości przesłony.
Jeżeli odpowiada to ja w takim razie nie rozumiem przyczyny lub tej odpowiedzi nie znalazłem.
Pełna dziura, szary jednolity obiekt w odległości 2 m, obiektywy ustawione ręcznie na nieskończoność by ew. raportowany do body pomiar odległości ostrzenia nie zaburzał ekspozycji, identyczne warunki, histogramy przesunięte.
Odchylenie od wartości przysłony moim zdaniem nie ma tu nic do rzeczy.
Przy pełnej dziurze teoretycznie nie powinno być różnic, ale...
Sprawdź czy mimo wszystko obiektyw się nie domyka. Czasem nawet na pełnej dziurze pojawiają się listki przysłony po wciśnięciu podglądu GO.
Przy pełnej dziurze teoretycznie nie powinno być różnic, ale...
Sprawdź czy mimo wszystko obiektyw się nie domyka. Czasem nawet na pełnej dziurze pojawiają się listki przysłony po wciśnięciu podglądu GO.
OK, sprawdzę, ale czy dobrze rozumiem, że to by wskazywało na winę body (ruch popychacza w puszce w momencie gdy powinien się nie ruszać) a testowałem na dwóch różnych body.
Poza tym to by tłumaczyło ew. niedoświetlenie, a efekt jest taki, że jeden histogram jest idealnie w środku a drugi wskazuje (moim zdaniem) prześwietlenie.
adriansocho
25-03-2013, 15:26
Moim zdaniem pomiary w tamtym wątku były wykonane trochę inaczej, i faktycznie różnice wynikały z różnego T. Ale u licha, przecież w trybie A to aparat sam ma tak dobrać czas, żeby zapewnić ilość światła wymaganą do naświetlenia z ustawioną korekcją ekspozycji! Dlaczego 35/1.8 jest "ciemniejsza" od każdego innego obiektywu, jaki miałem w łapach? Przypinam cokolwiek (nawet naprawdę tanie obiektywy) i robię swoje amatorskie foty przy powiedzmy 0,0 EV, przepinam na 35/1.8 i po pierwszej focie widzę, że muszę zmienić na +0,3 lub +0,7 EV. Niech sobie już body wydłuży samo ten czas, ale niech utrzyma taką samą jasność gotowego zdjęcia!
Body zawsze rusza popychacz na pełnej dziurze.
Body zawsze rusza popychacz na pełnej dziurze.
OK. Sprawdzę to.
OK. Sprawdzę to.
Praca przysłony wygląda prawidłowo. Nie widać ruchu listków na pełnej dziurze.
To jeszcze spróbowałbym zmienić rodzaj pomiaru światła na punktowy.
To jeszcze spróbowałbym zmienić rodzaj pomiaru światła na punktowy.
Sprawdziłem w matrycowym, punktowym i centralnie-ważonym. Praktycznie nie ma różnicy w histogramach. Aparat dobiera takie same parametry ekspozycji.