Zobacz pełną wersję : Liturgiczny kurs fotografowania w kościele
Witam kolegów i koleżanki, w maju miałbym okazję robić zdjęcia na Komunii.
Niestety nie posiadam w/w kursu, a na zrobienie go przed uroczystością już nie ma szans.
Zamierzam iść na kurs do Krakowa 7-8 maja a Komunia jest 5maja.
Pogadałem z kolegą i zgodził się pożyczyć mi legitymację na jeden dzień.
Pytanie moje jest takie: czy ksiądz wymaga przed uroczystością tylko legitymacji, czy wymaga również dowodu osobistego?
Bo jeżeli tylko legitymacji to bym obskoczył na legitymacji kolegi.
Pytanie kieruję do ludzi którzy już niejednokrotnie focili w kościele i mają odniesienie, czy i jak często wystarczy sama legitymacja.
Pozdrawiam
militarius
21-03-2013, 12:26
spóźniłeś się 2-3 miesiące (zapisy), na początku marca był kurs w Katowicach :)
na legitymacji jest napisane, że "zaświadczenie ważne jest z dokumentem tożsamości".
moim zdaniem kwestia odpowiedniego podejścia i dogadania z księdzem przewodzącym uroczystość, trzeba odpowiednio zagadać ;)
moim zdaniem kwestia odpowiedniego podejścia i dogadania z księdzem przewodzącym uroczystość, trzeba odpowiednio zagadać ;)
W sensie posmarować?
RobertMiernik
21-03-2013, 12:35
Nie macie zdjęcia w legitymacji?
Na Podkarpaciu jest ze zdjęciem...
W 3city też jest zdjęcie.
militarius
21-03-2013, 12:38
W sensie posmarować?
może niekoniecznie :) wystarczy mieć gadane i przekonać xsiędza ;)
Nie macie zdjęcia w legitymacji?
Na Podkarpaciu jest ze zdjęciem...
bez zdjęcia, tylko imię i nazwisko, ważne bezterminowo.
E tam podróbki z netu mają. Prawdziwa legitka ino ze zdjęciem.
U mnie ze zdjęciem :).
Odnośnie tematu, idź wcześniej pogadać z księdzem, powiedz jaka jest sytuacja. Ja natomiast zauważyłem, że rzadko kiedy ksiądz chce legitymację (może to kwestia miasta, parafii, księdza), warto natomiast iść przed mszą, czy dzień wcześniej i na spokojnie porozmawiać.
A ja powiem przewrotnie że jak pójdziesz pytać co w przypadku braku legitymacji, czego nie wolno to wtedy ksiądz zacznie wymyślać czego nie wolno ;)
Dlatego pójdź dużo wcześniej porozmawiać i jak nie dostaniesz pozwolenia to znajdź zastępstwo. Dzień przed może Ci być ciężko. Możesz próbować z jakimś dokumentem bez fotki ale to trochę dziwne. Albo idź na ogień, może nie sprawdzi ale jak wyrzuci to będzie krucho :p
I do zobaczenia 7-8 maja w Krakowie, też będę. I dostaniemy legitymacje ze zdjęciami.
De Camtrois
21-03-2013, 13:55
Witam kolegów i koleżanki, w maju miałbym okazję robić zdjęcia na Komunii.
Niestety nie posiadam w/w kursu, a na zrobienie go przed uroczystością już nie ma szans.
Zamierzam iść na kurs do Krakowa 7-8 maja a Komunia jest 5maja.
Pogadałem z kolegą i zgodził się pożyczyć mi legitymację na jeden dzień.
Pytanie moje jest takie: czy ksiądz wymaga przed uroczystością tylko legitymacji, czy wymaga również dowodu osobistego?
Bo jeżeli tylko legitymacji to bym obskoczył na legitymacji kolegi.
Pytanie kieruję do ludzi którzy już niejednokrotnie focili w kościele i mają odniesienie, czy i jak często wystarczy sama legitymacja.
Pozdrawiam
Jeśli grupa "komunistów" ma już zarezerwowanego jakiegoś fotografa, który będzie fotografował uroczystość to ksiądz może nie zgodzic się na obecność drugiego (konkurencyjnego) fotografa, bo mogą sobie przeszkadzać a w skrajnych przypadkach przeszkadzać uczestnikom i prowadzącemu uroczystość. Generalnie księża nie są chetni do wydawania zgody kilku fotografów (zgodę dostaje jeden który może wziac sobie pomocnika, ale to ten jeden ponosi za wszystko odpowiedzialność).
No właśnie ja byłbym jedyny :)
De Camtrois
21-03-2013, 14:43
No właśnie ja byłbym jedyny :)
Jeśli jesteś jedyny, to wystarczy z księdzem pogadać. Jeśli rodzice dzieci wyrażają zgodę to nie powinno być problemu...
pprofanum
21-03-2013, 19:19
Właśnie patrzę na ogłoszenie o kursie w Rzeszowie- wymagane dokumenty- opinia proboszcza...
Nie mieszkam w Rzeszowie już kilka lat, ale nadal jestem tam zameldowany, proboszcz na bank wystawi mi świstek zgodny z prawdą, przecie zna mnie na wylot...
A najlepszy jest dopisek, który trzeba umieścić na przelewie: "ofiara na cele Duszpasterstwa Liturgicznego" (cena 200 zł).
Niestety ale Twoje zameldowanie nie ma tu żadnego znaczenia. Należysz do tej parafii gdzie przyjmujesz Kolendę. Jeżeli nigdzie nie przyjmujesz jesteś wyklęty i na nic się przydajesz księdzu i kościołowi ;-)
pprofanum
21-03-2013, 19:55
Widzisz, myślałem, że papierowo jestem we "władaniu" parafii, która obejmuje miejsce mego zameldowania.
Taki cwany jestem bo też tak myślałem dopóki nie poszedłem po papierek na ojca chrzestnego. Ale "wolny" datek czyni cuda. Dodatkowo musiałem się przepisać do tej parafii gdzie przyjmuję kolędę i gdzie mieszkam fizycznie.
pprofanum
21-03-2013, 20:16
@manfred, dzięki za info, zaoszczędziłeś mi kursu Sanok-Rzeszów, okowitę ci wiszę, jak się okazja zdarzy...
Pójdę razem z jednym rodzicem pogadać z księdzem i zobaczymy co z tego wyjdzie:-)
Wątpię, aby opinia proboszcza była potrzebna. Ja jesienią byłem na kursie, a była jedna osoba, niewierząca, bez opinii i do kursu została dopuszczona i otrzymała legitymację. Co ciekawe, pomimo faktu, że za kurs powinno się zapłacić u mnie 100 zł. Ja przy zapytaniu ile się należy, pani robiąca zapisy odpowiedziała, że już wszystko jest załatwione i nic nie trzeba. Mam kurs za darmo, nie wiem, albo się ktoś pomylił, albo nie wiem. W każdym bądź razie legitka wydana na 5 lat :).
I do zobaczenia 7-8 maja w Krakowie, też będę. I dostaniemy legitymacje ze zdjęciami.
Możesz podać adres strony z tym kursem bo nie mogę jej znaleźć ponownie :-(
http://www.liturgia-foto.pl/ a tu masz na samym dole po prawej stronie http://www.diecezja.pl/
Dzięki, ale ciemna masa ze mnie, szukałem na stronie archidiecezji i nie mogłem znaleźć :P
Podziękował.
a w mojej diecezji nie było i nie ma kursu i księża nie wymagają i nie pytają o legitymację.
I zawsze mam problem jak jadę do sąsiedniej Archidiecezji Lubelskiej- ale cóż jak ktoś wspomniał wcześniej rozmowa z księdzem i jakoś przechodzi.
Nie będę jechał 120km, do innej diecezji aby kurs zrobić.
Orientujecie się może czy we Wrocławiu lub okolicach będzie w najbliższym czasie jakiś kurs?
Orientujecie się może czy we Wrocławiu lub okolicach będzie w najbliższym czasie jakiś kurs?
Wrocław najczęściej podaje datę ok lutego.
Świdnica również podaje informacje ok lutego
Legnica już podała: http://diecezja.legnica.pl
nonnatus
22-01-2014, 17:49
po co kłamać, oszukiwać i ściemniać?
idź do księdza, opowiedz mu jak jest i poproś go o to, żeby Ci wytłumaczył jak się masz zachować w kościele.
to nie jest przecież fizyka kwantowa. w sumie to kilka wskazówek i cała filozofia.
barracuda
06-02-2014, 10:40
W Legnicy w marcu. Trochę się cenią w porównaniu z innymi miastami, 100zł, a widywałem zwykle 40zł.
W Legnicy w marcu. Trochę się cenią w porównaniu z innymi miastami, 100zł, a widywałem zwykle 40zł.
40zł za kurs ?? Chyba 20 lat temu... Aktualnie średnia cena to ok 100, 200, a nawet więcej.
barracuda
06-02-2014, 15:08
40zł za kurs ?? Chyba 20 lat temu... Aktualnie średnia cena to ok 100, 200, a nawet więcej.
Gdzieś tam mi się przewinęła taka cena, ale może jakaś nieaktualna była. W każdym bądź razie, niech to będzie więcej, ale na jakiś dłuższy czas, a nie jak niektórzy robili, że dawali na rok czasu. Teraz zdaje się, że w Legnicy jest na 5 lat ważne.
Katowice 11-12 marca br. - 50zł: http://www.archidiecezja.katowice.pl/index.php/informacje-biece/2296-kurs-fotografowania-i-filmowania30
W Poznaniu, płaci się 40 zł. Przynajmniej w listopadzie tyle płaciłem. Ważność bezterminowa oczywiście.
W Bydgoszczy 3 lata temu było coś koło 150zł :)
Przezdziu
17-02-2014, 09:05
Sosnowiec Diecezja organizuje 1 marca taki kurs, zapisty do 22 lutego koszt 70 zł
http://www.diecezja.sosnowiec.pl/diecezjalne/1345-kurs-dla-fotografow-i-operatorow-kamer tu są wszystkie info ;)
Lena&TheShadow
22-03-2014, 18:57
PWTW w Warszawie 23-24.04.2014 r.
http://www.pwtw.pl/kurs-dla-fotografow/
Lublin 25-26 kwiecień w piątek od 17 do 20 w sobotę od 9 do 13 zapisy do 15 kwietnia jeśli chodzi o cenę to nie orientuję się, a tak poza tym to kiedy i w jaki sposób to się płaci? Tam na miejscu?
Mr Teatime
07-04-2014, 19:50
Był może ktoś w Legnicy w marcu i otrzymał już obiecane zaświadczenie ?