PDA

Zobacz pełną wersję : 27'' cali do fotografii: CX270, SX2762W czy PA271W

wacki4
21-03-2013, 09:22
Właśnie, dobre pytanie, mimo że wiele na oczy widziałem - to wciąż nie udało mi się pomacać żadnego z tych monitorów, a czas zakupowy rychle nadszedł, i nie mam zielonego pojęcia na którego z tych się zdecydować...

Cały czas byłem pewien CX270 i czekałem na jego pojawienie się w PL, jednak ostatnio jak się wgłębiłem w temat, to w praktyce SX2762W oferuje dokładnie to samo... jednak, gdy zacząłem szukać czegoś na jego temat, to wypadała często w zestawieniu z nim nazwa PA271W... który więc z nich nada się do fotografii, bądź do dość częstego programowania?

Jak również w kwestii hdmi - czy bez problemu do portów DVI w obu można podpiąć przewód HDMI z końcówką DVI bądź przejściówką? Zależy mi bo mam również podpiętą do tego monitora konsole.

Aeon88
21-03-2013, 10:21
Na monitorach się nie znam więc nie poradzę, ale co do złącz to zarówno DVI jak i HDMI to łącza cyfrowe - możesz je łączyć ze sobą w dowolny sposób dowolnymi przejściówkami DVI->HDMI czy na odwrót. Różnica między tymi złączami jest taka, że HDMI przesyła również max 8kanałowy dźwięk a DVI nie. DVI aby przesłac obraz większy niż 1920x1080 czyli np 2560x1600 (taki zapewne będziesz miał) musi być podwójne (tzw. DualDVI, wtyczka ma poprostu więcej wtyków niż zwykłe DVI). Także jak chcesz pracować na takich rozdzielczościach musisz kupić taki kabel. To samo z przejściem do HDMI, musisz mieć kostkę DualDVI -> HDMI. HDMI od wersji 1.3 wyświetla już obraz 4k x 2k więc tu problemów miał nie będziesz.

wacki4
21-03-2013, 10:44
Na monitorach się nie znam więc nie poradzę, ale co do złącz to zarówno DVI jak i HDMI to łącza cyfrowe - możesz je łączyć ze sobą w dowolny sposób dowolnymi przejściówkami DVI->HDMI czy na odwrót. Różnica między tymi złączami jest taka, że HDMI przesyła również max 8kanałowy dźwięk a DVI nie. DVI aby przesłac obraz większy niż 1920x1080 czyli np 2560x1600 (taki zapewne będziesz miał) musi być podwójne (tzw. DualDVI, wtyczka ma poprostu więcej wtyków niż zwykłe DVI). Także jak chcesz pracować na takich rozdzielczościach musisz kupić taki kabel. To samo z przejściem do HDMI, musisz mieć kostkę DualDVI -> HDMI. HDMI od wersji 1.3 wyświetla już obraz 4k x 2k więc tu problemów miał nie będziesz.

napisałem że hdmi to kwestia tylko konsoli - któraś aktualna obsługuje 4k ? ;) w kwestii komputera wiem, i to mnie nie martwi. Pytanie bardziej czy te monitory nie gryzą się z sygnałem bądź nie mają przy takiej konfiguracji problemów z hdcp... jeśli ktokolwiek oczywiście ma/używał ;)

QuadMan
21-03-2013, 13:12
Witam,

gdybyś chciał pomacać SV271 ( czyli "przebraną" wersję PA271W ), zapraszam na PW.

Pozdrawiam, QuadMan.

marcys
21-03-2013, 19:17
Jak nie masz możliwości wybrania swojego spośród 20 monitorów, chcesz mieć święty spokój i porządną gwarancję "w razie czego" to zapomnij o NECu :) No chyba, że SV...

marcz
21-03-2013, 23:46
Zdecydowanie CX270.

wacki4
22-03-2013, 09:05
Panowie, koledzy - nie potrzebuję rad w stylu 'bierz to' - a raczej -weź tego, gdyż :)

marcys - właśnie coraz bardziej skłaniam się ku sx2762w właśnie przez nierównomierność neców. a szkoda, bo jednak różnica w cenie też mała nie jest ;)

Cichy
22-03-2013, 09:57
Ja ostatnio "ćwiczyłem" SX2762 (po zmianie z Della 2711), w końcu zostałem ze zwykłym EV2736... Moje przemyślenia na czerwonym forum.

linka: http://www.canon-board.info/druk-skanowanie-wyswietlanie-zarzadzanie-barwa-69/monitory-porady-problemy-itd-czesc-ii-79421/index105.html#post1151382

i jeszcze moja pierwsza reakcja po przyjeździe SX: http://www.canon-board.info/druk-skanowanie-wyswietlanie-zarzadzanie-barwa-69/monitory-porady-problemy-itd-czesc-ii-79421/index104.html#post1150784

wacki4
22-03-2013, 10:15
Ja ostatnio "ćwiczyłem" SX2762 (po zmianie z Della 2711), w końcu zostałem ze zwykłym EV2736... Moje przemyślenia na czerwonym forum.

linka: http://www.canon-board.info/druk-skanowanie-wyswietlanie-zarzadzanie-barwa-69/monitory-porady-problemy-itd-czesc-ii-79421/index105.html#post1151382

i jeszcze moja pierwsza reakcja po przyjeździe SX: http://www.canon-board.info/druk-skanowanie-wyswietlanie-zarzadzanie-barwa-69/monitory-porady-problemy-itd-czesc-ii-79421/index104.html#post1150784

proszę... musisz mi dokładać jeszcze ? choć nie powiem - wnioski b. interesujące...

Cichy
22-03-2013, 10:29
Masz ciśnienie żeby kupować już teraz ? SX obecnej generacji są na rynku już ponad 2 lata, więc pewnie za chwilę Eizo pokaże coś nowego, a jak doskonale widać na przykładzie nowego EV - nowe panele IPS znacznie lepiej radzą sobie z czernią i jej świeceniem.

wacki4
22-03-2013, 10:48
Masz ciśnienie żeby kupować już teraz ? SX obecnej generacji są na rynku już ponad 2 lata, więc pewnie za chwilę Eizo pokaże coś nowego, a jak doskonale widać na przykładzie nowego EV - nowe panele IPS znacznie lepiej radzą sobie z czernią i jej świeceniem.cisnąc bardzo nie ciśnie - choć po 2giej wymianie gwarancyjnej mojego della, egzemplarz który mam teraz nie jest zbyt 'dobry' - przez co chciałem się rozglądnąć za czymś nowszym, ciekawszym...
w kwestii nowszego SX - wątpię by tak szybko to nastąpiło, skoro CX-a praktycznie oparli o jego produkcję i wypuścicili na rynek. raczej jeszcze grubszy czas pobędzie.

a jak ogólnie EV się sprawuje ? jak w kwestii kolorystycznej wypadał przy SX? jak gradienty? - no i jakim softem kalibrowałeś?

Cichy
22-03-2013, 11:31
Jeśli chodzi o kalibrację to można powiedzieć, że jestem laikiem, więc trudno powiedzieć. Używam Color Munki Display, więc jeśli chodzi o kalibrator też szału nie ma, aczkolwiek udało mi się wypracować taki profil, jaki miałem na dwu poprzednich Eizo po kalibracji i1. Gradientów nie oceniam, bo nie umiem. Umiem jako tako ocenić biel i tutaj jest taka bardzo neutralna. W S2411 i SX2763 biel była bardziej "matowa", papierowa. Tutaj jest neutralna, w EV2333 była nieco chłodna. Za to umiem porównać równomierność podświetlenia na białym i czarnym tle. O dziwo na białem tle w SX widziałem przy ramce różowawe zafarby, tutaj tego nie widzę. O czerni to już pisałem, patrząc z bliska na wprost SXa świecenie pojawiało się w prawym górnym rogu, zmieniając kąt patrzenia w poziomie świecenie czerni dramatycznie wzrastało na całej powierzchni panelu.

wacki4
22-03-2013, 12:18
kurcze, mało praktyczne informacje... sam już nie wiem ;) gdybyś kalibrował to choć cmp z agryllem to można by było dyskutować, ale przy cmd to ciężko cokolwiek powiedzieć...

Johanan
22-03-2013, 13:20
wacki4, masz w podpiętym wątku o monitorach LCD całe epistoły pisane na temat serii CX i to bynajmniej nie przez laików, dlatego zerknij tam, zamiast oczekiwać, że ktoś będzie powielał te opinie.

To całe 3k drożej, niż 27'' SX, ale ...

Zresztą sam przeczytaj.

ps.
W serii CX obydwa modele są dość jakościowo podobne.

raptor88
22-03-2013, 13:34
Tak sobie czytam ( ciekawe wnioski ) i mnie jedna kwestia zaciekawiła. Piszesz Cichy, że powłoka w EV2736 jest delikatna. I teraz, czy to jest nowy IPS z już lepszą powłoką, czy to jednak jest PLS od Samsunga który od zawsze miał ją delikatną? Bo ponoć EV2436 ma ją kiepską, ziarnistą a to jest IPS. Wiadomo, diabeł tkwi w pierdołach. ;)

Cichy
22-03-2013, 15:33
Tak sobie czytam ( ciekawe wnioski ) i mnie jedna kwestia zaciekawiła. Piszesz Cichy, że powłoka w EV2736 jest delikatna. I teraz, czy to jest nowy IPS z już lepszą powłoką, czy to jednak jest PLS od Samsunga który od zawsze miał ją delikatną? Bo ponoć EV2436 ma ją kiepską, ziarnistą a to jest IPS. Wiadomo, diabeł tkwi w pierdołach. ;)

Nie mogę odnieść się do EV2436 bo go nie znam. Dla mnie ziarnista (chropowata) była w Dellu i podobna w SX. Tu (EV27) jest inna, gładka.

wacki4
22-03-2013, 21:19
wacki4, masz w podpiętym wątku o monitorach LCD całe epistoły pisane na temat serii CX i to bynajmniej nie przez laików, dlatego zerknij tam, zamiast oczekiwać, że ktoś będzie powielał te opinie.

To całe 3k drożej, niż 27'' SX, ale ...

Zresztą sam przeczytaj.

ps.
W serii CX obydwa modele są dość jakościowo podobne.
johanan - to polecam przejrzeć wątek samemu, bo sami guru piszą dość często że seria cx i sx jest praktycznie tym samym, nawet jest gdzies wypowiedź czornyja który mówi że gdyby miał oba do wyboru to przy tej różnicy ceny brałby sx bo niczym nie ustepuje cx-owi, bo w praktyce to te same monitory ;) za to jak poszuka sie informacji o sx-ie, to pojawia się PA, i bądź tu mądry. Tamten wątek ma zbyt duży bałagan by go przeglądać, szukać, pytać - a ja mam konkretne wymagania które chce zaspokoić, a nie 'szukam jakiegoś monitora' ;)

Johanan
22-03-2013, 23:47
Pogódź zatem portfel z bezkompromisowością rozwiązań i oglądnij CX240.

Jakbym miał wydać ok. 5k na monitor, to wybór padłby właśnie na ten model.

I na nic gadanie, musisz sam pomacać.

wacki4
22-03-2013, 23:54
Pogódź zatem portfel z bezkompromisowością rozwiązań i oglądnij CX240.

Jakbym miał wydać ok. 5k na monitor, to wybór padłby właśnie na ten model.

I na nic gadanie, musisz sam pomacać.

nie bez powodu wymieniłem już konkretne modele - 27'' i 2560 × 1440 to absolutne minimum. a Ty znów wyskakujesz z CX240 ;) kasa nie jest tu problemem, jedynie brak konkretów na temat tych rozmiarów, a nawet opinia http://www.mva.pl/viewtopic.php?f=4&t=888&p=8535&hilit=SX2762W#p8535 tego typu. Neca odrzuciłem już raczej na 99%, za to kolega Cichy zrobił lekkie zamieszanie wraz z EV2736 o którym praktycznie spece nic nie pisali... i bądź tu mądry ;)

edit:
dobra, jak zawsze informacje w 'odpowiednim' wątku ;) http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=214297&page=5 - jednak EV nie jest tak cudowny jakby mogło się zdawac...

Johanan
23-03-2013, 00:20
Ano wyskakuję i to nie bez powodów, jak możesz przeczytać w zacytowanym wątku z naszego forum.

Bierz CX-a i nie marudź.

wacki4
23-03-2013, 00:23
Ano wyskakuję i to nie bez powodów, jak możesz przeczytać w zacytowanym wątku z naszego forum.

Bierz CX-a i nie marudź.
tak, z tym że cx240 nie spełnia moich wymagań, jakie podałem wyżej ;)
nie marudzę, chcę wiedzieć że w przypadku CX270 a SX2762W różnica nie będzie praktycznie w literkach i colornavigatorze, bo póki co, wydaje się że właśnie tak jest.

Johanan
23-03-2013, 00:52
tak, z tym że cx240 nie spełnia moich wymagań, jakie podałem wyżej ;)
nie marudzę, chcę wiedzieć że w przypadku CX270 a SX2762W różnica nie będzie praktycznie w literkach i colornavigatorze, bo póki co, wydaje się że właśnie tak jest.

Skoro pieniądze dla Ciebie to nie problem i chcesz, by monitor był z najwyższej półki, to bierz CG276. :D

Sorry, ale jakoś nie mogłem się powstrzymać.

ps.
Nie mam jakoś zaufania do serii SX, zresztą tak samo jak i do CX, nawiasem mówiąc. ;)

wacki4
23-03-2013, 01:08
Skoro pieniądze dla Ciebie to nie problem i chcesz, by monitor był z najwyższej półki, to bierz CG276. :D

Sorry, ale jakoś nie mogłem się powstrzymać.

ps.
Nie mam jakoś zaufania do serii SX, zresztą tak samo jak i do CX, nawiasem mówiąc. ;)

serio, jakieś krótkie szkolenie od któregoś z modów w kwestii 'wypowiedzi z sensem i na temat' by się mogło przydać w końcu ;)

problem to nie jest, pytanie tylko gdzie sens skoro niższa półka zaspokaja moje potrzeby w pełni ?

Cichy
23-03-2013, 12:15
No to bierz tego SX i tyle. Mnie po prostu przeszkadzała ta czerń, bo jak odpalam LR i przyciemniam panele dookoła, to w prawym górnym rogu prawie nic nie widziałem, musiałem przechylać głowę, żeby "siwizna" uciekła.

2marekm
24-03-2013, 12:20
Masz ciśnienie żeby kupować już teraz ? SX obecnej generacji są na rynku już ponad 2 lata, więc pewnie za chwilę Eizo pokaże coś nowego, a jak doskonale widać na przykładzie nowego EV - nowe panele IPS znacznie lepiej radzą sobie z czernią i jej świeceniem.
Czy widzisz jakąś znaczącą różnicę w kolorach posiadanego monitora EV2736W, a poprzedniego SX2762 ?
Na pewno posiadając przez pewien czas obydwa robiłeś jakieś porównania.

wacki4
24-03-2013, 12:52
Czy widzisz jakąś znaczącą różnicę w kolorach posiadanego monitora EV2736W, a poprzedniego SX2762 ?
pamiętaj że używał do kalibracji colormunki display, które niezbyt nadaje się do tej klasy sprzętu - podejrzewam więc że efekty kolorystyczne mogły być takie same w skutek obcięcia palety przez powyższy czujnik ;)

Cichy
24-03-2013, 16:25

Dobrze by było, żeby ten monitor ocenił ktoś, kto się na tym naprawdę zna. Niestety do dziś nie znalazłem w sieci ani jednej opinii na jego temat.

Porównując jednak do moich poprzednich monitorów muszę stwierdzić, że:

1. Czerń jest w nim (i w ogóle jak na IPS) doskonała. Nie ma żadnych wycieków "spod ramki" czy rogów. Tutaj foto:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/03/black-1.jpg
źródło (http://www.kubacichocki.pl/test/ev2736w/black.jpg)

Co dziwne nie "srebrzy" pod kątem, a jeśli już to naprawdę minimalnie.

2. Biel jest biała na całej powierzchni. Nie ma żadnych zafarbów (przy dolnej krawędzi w SX dostrzegałem różowy zafarb, w Dellu zaś przy prawej i lewej krawędzi pionowe zafarby). Przy białej powierzchni widzę jedynie różnice w równomierności podświetlenia, co odzwierciedla zdjęcie:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/03/white-1.jpg
źródło (http://www.kubacichocki.pl/test/ev2736w/white.jpg)

Jeśli chodzi o smużenie, często widzę testy z "bolidem". U mnie wyszło coś takiego z włączonym overdrive:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/03/smuzenie-1.jpg
źródło (http://www.kubacichocki.pl/test/ev2736w/smuzenie.jpg)

Nie umiem tego zinterpretować, więc nie będę komentował.

Kolorystyka ogólnie mi się bardzo podoba, ale chyba kupię sobie i1 Display Pro, żeby sobie zrobić profil przy obniżonym o jakieś 300K punkcie bieli (o ile to w ogóle możliwe) bo teraz widzę, że przy ustawieniu ręcznym z 6500K na 6000K biel jest naprawdę fajna, prawie dla mnie optymalna.

Jednak jak już wspominałem na początku - chętnie przeczytałbym opinię kogoś bardziej obeznanego w monitorach :)

raptor88
24-03-2013, 21:50
Patrząc na filmik z porównania czerni między SX a EV faktycznie EV wygląda rewelacyjnie. Nic a nic nie było widać, żeby się czerń zmieniała. Wygląda to jak w CX240, co jest w tej klasie monitora jest nie do uwierzenia. ;)

@Cichy
Po co Ci opinia speców, przyjdą, zjadą monit i Ciebie i tyle z tego wyjdzie. ;) Jak się podoba TOBIE, to tylko i wyłącznie pozytywna kwestia.

Tomek Konopka
26-03-2013, 19:09
od 1,5 roku jestem posiadaczem PA271W jestem z niego bardzo zadowolony :) polecam ten monitor :)

wacki4
12-04-2013, 09:46
padło ostatecznie na SX2762W. Jak już chwilę postoi opisze swoje odczucia w jego przypadku ;)

Cichy
12-04-2013, 12:22
padło ostatecznie na SX2762W. Jak już chwilę postoi opisze swoje odczucia w jego przypadku ;)

Ciekaw jestem Twojej opinii :)

Borat1979
12-04-2013, 13:26
Jak nie masz możliwości wybrania swojego spośród 20 monitorów, chcesz mieć święty spokój i porządną gwarancję "w razie czego" to zapomnij o NECu :) No chyba, że SV...
Możesz wyjaśnić o co chodzi z tą "porządną gwarancją"?

Cichy
17-04-2013, 10:09
Właśnie się dowiedziałem, że nowy EV 27 jako jeden z nielicznych został wyposażony w folię polaryzacyjną likwidującą widoczny np. w SX efekt świecenia czerni pod kątem. Radzę więc poczekać, aż szanowne EIZO wypuści nowe wersje swoich monitorów klasy wyższej niż biurowa również wyposażone w owe warstwy.

Czornyj
17-04-2013, 10:20
Jak szanowny Samsung wypuści - EIZO nie ma w tej kwestii nic do gadania.

Cichy
17-04-2013, 10:49
Ano chyba, że tak. albo niech od razu dadzą Eizo OLEDY o pokryciu Adobe RGB i będzie spokój na dekady :)

Czornyj
17-04-2013, 11:06
Wolałbym zwykłe LCD o rozdzielczości 4K - w OLEDach wysokie rozdziałki chwilowo są jeszcze nieosiągalne. Czerń to problem wydumany i bez większego znaczenia w fotografii.

Ale fakt-faktem nowe profesjonalne 27-ki EIZO (CX270/CG276) szału nie robią - praktycznie zmienili firmware i nalepki na SX2762W/CG275W.

Cichy
17-04-2013, 11:08
Nie wiem, czy taki wydumany. Mnie przy monitorze 27" i pracy z bliska na LR dość mocno przeszkadzało świecenie czerni. A jak ktoś chce sprofanować taki monitor obejrzeniem jakiegoś filmu w panoramie, to już w ogóle kiepska sprawa.

Czornyj
17-04-2013, 11:11
Znaczy pracujesz w nieodpowiednich warunkach.

Cichy
17-04-2013, 11:16
Całkiem możliwe. Ale ja nie lubię obrabiać w świetle dziennym. Jak w pokoju jest jasno problem faktycznie zanika.

Johanan
17-04-2013, 12:10
http://www.swiatobrazu.pl/poradnik-zapanuj-nad-kolorem-cz-v-warsztat-cyfrowego-fotografa-21931.html

raptor88
17-04-2013, 12:30
Właśnie się dowiedziałem, że nowy EV 27 jako jeden z nielicznych został wyposażony w folię polaryzacyjną likwidującą widoczny np. w SX efekt świecenia czerni pod kątem. Radzę więc poczekać, aż szanowne EIZO wypuści nowe wersje swoich monitorów klasy wyższej niż biurowa również wyposażone w owe warstwy.

Też od razu mi się coś w gałę rzuciło na tym Twoim filmiku. SX świecił na czerni jak psu jajca, a EV jakoś dziwnie nic a nic.

Cichy
18-04-2013, 09:11
http://www.swiatobrazu.pl/poradnik-zapanuj-nad-kolorem-cz-v-warsztat-cyfrowego-fotografa-21931.html

Chodzi o to, że podpięty EV na zdjęciach, czy o to, jak powinno wyglądać oświetlenie podczas pracy ?

Johanan
18-04-2013, 09:49
Chodzi o to, że podpięty EV na zdjęciach, czy o to, jak powinno wyglądać oświetlenie podczas pracy ?

Cały artykuł wart jest przeczytania, ale powodem zamieszczenia linka, były właśnie warunki oświetleniowe w pracowni.

Cichy
18-04-2013, 10:14
Ja mam akurat oświetlenie bliżej "poprawnego" chociaż ten filmik po wgraniu na youtuba wyszedł bardzo ciemny.

Czornyj
18-04-2013, 11:40
Przy poprawnym oświetleniu tło za monitorem nie powinno być ciemniejsze od 50% szarości wyświetlonej na monitorze (RGB 119,119,119) - zbyt ciemne otoczenie monitora wizualnie rozjaśnia cienie i śródtony na zdjęciach. Mówiąc kolokwialnie - zmienia się "gamma" naszego wzroku i monitor skalibrowany do gamma 2,2 postrzegamy mniej-więcej jak gamma 1,8-2,0. W efekcie odbitki wychodzą za ciemne w stosunku do tego, co mamy na monitorze.

Całość nie powinna być za ciemna, bo w okolicy 80cd/m2 percepcja zaczyna przechodzić w tryb widzenia mezopowego, co zaburza postrzeganie barw i krzywej kontrastu.

Cichy
22-04-2013, 10:12

Postał ? :)

wacki4
22-04-2013, 13:47
Postał ? :)

Tak, na pewno na razie nie zmienie na nic ;) Poczekajcie trochę na opis mam gorący okres, a i chce go wygrzać by nie robić opisu na 'wyjętym z pudełka' bo to w żaden sposób nie jest adekwatne do ostatecznych wyników ;) Powiem tylko że póki co zszedłem do 0.06 na punkcie czerni i wszelkie testy gammy jakie na poprzednim wykonywałem nareszcie widzę poprawnie bez żadnego kolorowego prześwitu ;)

Kyle
23-04-2013, 21:44
Powiem tylko że póki co zszedłem do 0.06 na punkcie czerni Przy jakiej jasności bieli?

wacki4
24-04-2013, 11:22
Przy jakiej jasności bieli?

z tego co pamiętam 120 - wiem że nie do końca to póki co optymalne i zgodne ze standardem, ale i tak jestem zadowolony ;)

jeszcze zastanawiam się nad zmianą grafiki, żeby podpiąć go pod displayport... i nie wiem czy do tego czasu nie poczekam z wygrzaniem ;)

Cichy
06-05-2013, 10:45
Pamiętaj, że po podpięciu pod DP nie działa sterowanie programowe Eizo.

wacki4
06-05-2013, 20:16
Pamiętaj, że po podpięciu pod DP nie działa sterowanie programowe Eizo.

coś za coś, potrzebuję wolnego DVI do xboxa ;)

Tom01
07-05-2013, 21:26
Cały artykuł wart jest przeczytania, ale powodem zamieszczenia linka, były właśnie warunki oświetleniowe w pracowni.

Przeczytałem. Sporo poważnych błędów, które namieszają amatorom mającym jeszcze mniejsze pojęcie niż autor.

Johanan
07-05-2013, 23:36
Przeczytałem. Sporo poważnych błędów, które namieszają amatorom mającym jeszcze mniejsze pojęcie niż autor.

Cieszę się zatem, że na Ciebie zawsze można liczyć, jako na eksperta praktycznie od wszystkiego.

Któż by się tak równał z Tomem, to po prostu niepodobieństwo.

Tom01
07-05-2013, 23:56
Cieszę się zatem, że na Ciebie zawsze można liczyć, jako na eksperta praktycznie od wszystkiego.

Któż by się tak równał z Tomem, to po prostu niepodobieństwo.

Czornyj i ja tłuczemy rozmaite proste zasady od lat. Przykład: W przypadku zdjęcia w artykule pokazującego "prawidłowe" oświetlenie, 50% szarość na monitorze (mniej więcej paski w LR) za chorobę nie jest podobna w jasności do tła.

Borat1979
08-05-2013, 00:55
Ostatnio zaciekawił mnie ten monitor: LG ColorPrime 27EA83
http://www.lg.com/us/monitors/lg-27EA83-D-led-monitor

Orientuje się ktoś co ten wynalazek jest wart i jak wypada w porównaniu z monitorami Dell, NEC czy EIZO w podobnym przedziale cenowym?

Tom01
08-05-2013, 00:58
LG do tej pory nie skalało się zrobieniem żadnego ludzkiego monitora o walorach lepszych, niż do brylowania w marketach, więc nie ma za bardzo podstaw oczekiwać czegoś nadzwyczajnego.

Borat1979
08-05-2013, 01:08
LG do tej pory nie skalało się zrobieniem żadnego ludzkiego monitora o walorach lepszych, niż do brylowania w marketach, więc nie ma za bardzo podstaw oczekiwać czegoś nadzwyczajnego.
Jeszcze 5 lat temu Samyang też nie skalał się obiektywem, który byłby lepszy niż luneta z bazaru a wystarczyło parę lat i sytuacja bardzo się zmieniła. Samyang zaczynał praktycznie od zera a LG jest jednak jednym ze światowych potentatów w produkcji matryc więc przeszkód technicznych w produkcji sprzętu wyższej klasy nie ma.

Tom01
08-05-2013, 01:19
Błąd, do skasowania.

Tom01
08-05-2013, 01:23
LG jest jednak jednym ze światowych potentatów w produkcji matryc

No, tyle że LG Electronics i LG Display to inne firmy. Wspólny jest właściciel. Podobnie z Samsungiem. Fabryka paneli i fabryka monitorów to inne podmioty z innym zarządem, finansami i polityką rynkową. W obu przypadkach, zakłady robiące monitory mają wizję operowania na rynku masowym i poza mało udanymi incydentami/debiutami w działkach specjalistycznych, siedzą mocno w marketach. Fabryki paneli natomiast produkują większość tego co siedzi w monitorach rozmaitych firm, przy czym wyższej klasy wyświetlacze sprzedają w całości firmom wyspecjalizowanym w takich właśnie monitorach.

Poza tym, mieć do dyspozycji dobrą matrycę a zrobić w oparciu o nią dobry monitor to co innego. Matryca to nie kineskop, który w 90% decydował jaki będzie monitor. Niech przykładem będzie DELL U2711 i NEC SV271. W obu siedzi ten sam panel a jest różnica?

Johanan
08-05-2013, 02:37
Czornyj i ja tłuczemy rozmaite proste zasady od lat. Przykład: W przypadku zdjęcia w artykule pokazującego "prawidłowe" oświetlenie, 50% szarość na monitorze (mniej więcej paski w LR) za chorobę nie jest podobna w jasności do tła.

Na wszelki wypadek, jednak się z Marcinem nie stawiaj w jednym szeregu. ;)

Na moje rozeznanie, co do praktyki dzieli Was przepaść.

Borat1979
08-05-2013, 12:26
No, tyle że LG Electronics i LG Display to inne firmy. Wspólny jest właściciel.
Ale w ramach jednego koncernu więc w nic nie stoi na przeszkodzi aby LG Display zrobiło wysokiej jakości matryce a LG Elecronics zrobiło na te matrycy dobrej jakości monitor.

Tom01
08-05-2013, 12:33
Ale w ramach jednego koncernu więc w nic nie stoi na przeszkodzi aby LG Display zrobiło wysokiej jakości matryce a LG Elecronics zrobiło na te matrycy dobrej jakości monitor.

Teoretycznie nie, praktycznie jeśli firma jako receptę na sukces ma operowanie na runku masowym, to ciężko wymagać faktycznego przebranżowienia. Nisza sprzętu wyższej klasy to masa komplikacji których nie ma w masówce. Wystarczy robić tanio i efektownie a ludzie sami będą wywozić taczkami. Zarabia się na tym 10x mniej ale sprzedaje 15x więcej. Bilans jest prosty.

wacki4
08-05-2013, 16:05
Na wszelki wypadek, jednak się z Marcinem nie stawiaj w jednym szeregu. ;)

Na moje rozeznanie, co do praktyki dzieli Was przepaść.tyle dobrego że Ciebie w stosunku do nich dzielą 3 przepaście i znów nie wiadomo po co rozpoczynasz dyskusję czy wcinasz się w kolejną. To, że Tom01 jest postacią kontrowersyjną wie każdy. To że trollujesz już chyba też każdy. Po co?

Żeby nie odstawać zbyt, powiem że SX ma teraz nabite już 172 godziny, więc postaram się w najbliższym czasie 'zrobić z nim porządek' i podesłać trochę wiadomości na jego temat ;)

Johanan
08-05-2013, 19:48
tyle dobrego że Ciebie w stosunku do nich dzielą 3 przepaście i znów nie wiadomo po co rozpoczynasz dyskusję czy wcinasz się w kolejną. To, że Tom01 jest postacią kontrowersyjną wie każdy. To że trollujesz już chyba też każdy. Po co?
...

Słuchaj no cztery wacki, czy tam wacki cztery, jak tam wolisz, to że brak Ci elementarnych zasad kultury, to widać i nie da się tego przypudrować, nie wydaje mi się także, by Kol. Tom01 chciał pomocy w roli adwokata osoby na twoim poziomie.

Jeśli chciałby zająć stanowisko w sprawie tekstu, który wypowiedziałem, to przypuszczam, że doskonale poradzi sobie bez twojej pomocy.

Daruj sobie zatem te zaczepki, bo nie masz nawet pojęcia jak daleki jesteś od prawdy, a jak bliski zwykłego chamstwa.

parman
04-11-2013, 00:01
Nie chcę zakładać nowego wątku, bo o monitorach można bez końca. Interesuje mnie poruszany tutaj temat LG 27EA83. Minęło trochę czasu, czy ktoś go miał, używał? Chcę do swojego laptopa zainwestować w duży monitor i zastanawiam się nad nim. Budżet to jakieś 2000,- . Jak nie warto to kupię coś tańszego w tym rozmiarze. Jak nie widać różnicy to po co przepłacać. Zdjęcia obrabiam wyłącznie amatorsko i na 17" laptopie della daję radę, więc nie chcę inwestować w 22" 5000,-

Tom01
04-11-2013, 00:09
Te 2 tys dobrze radzę włożyć w sensowny amatorski 23-24". Obraz to zupełnie inny kosmos w stosunku do tych LG. Czegoś gorszego nie wyprodukowano od czasów wyświetlaczy pasywnych.

parman
04-11-2013, 00:13
Wielkie dzięki i jestem pod wrażeniem szybkiej odpowiedzi.