Zobacz pełną wersję : D90 pułapka ostości/ priorytet ostrości
puszosław
20-03-2013, 21:58
Witam, przeczytałem w wątku dot. serii Dxxx, że niższe modele też mają możliwość pstrykania w trybie priorytetu ostrości, jednakże, nie wiem jak ustawić moją puchę, by chciała to realizować, a wskazówki do D300 nie wiele mi mówią, bo mam wrażenie, że albo funkcje zostały inaczej nazwane, albo mój aparat po prostu jest pozbawiony takich wodotrysków. Proszę o pomoc, krok po kroku, jak skonfigurować puszkę.
To mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość, oraz nie robienie pręgierza z wątku jak to bywa w przypadku innych nowych userów jeśli potrzebne będą jakieś dodatkowe informacje, postaram się możliwie szybko doprecyzować.
Zobacz tak:
- ustawiasz Autofocus w tryb AF-S
- w menu ustawień osobistych, elementy sterujące, pozycja f4 i przypisujesz guzikowi AE-L/AF-L -> AF-ON
- nie dotykając spustu migawki ustawiasz ostrość przyciskiem AE-L/AF-L na wybrany punkt i po ustawieniu, puszczasz przycisk
- Kadrujesz (cały czasz jeszcze nic nie wciskasz) tam gdzie chcesz, bele nic nie było w punkcie ostrości
- Wciskasz spust migawki do oporu i trzymasz - migawka się nie wyzwoli do momentu aż coś się znajdzie w wybranym punkcie ostrości
MstrG coś mi się wydaje, że autorowi chodziło o coś innego...
MstrG coś mi się wydaje, że autorowi chodziło o coś innego...
Wydaje mi się, że autor trafił na ten temat: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=70225 i chce zrobić to w D90. Mogę się jednak mylić :)
puszosław
21-03-2013, 07:31
Dzięki, tego potrzebowałem. Wczoraj nie udało mi się sprawdzić jak to działa, teraz jestem w drodze do pracy, ale po powrocie sprawdze. Rozumiem ze jeśli będę miał nadal problem z ustawieniem tego cuda mogę jeszcze pozawracać. Pozdrawiam
Próbowałem w D90 i działa.
puszosław
21-03-2013, 21:39
tak potwierdzam, wszystko działa jak należy jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc :)