Zobacz pełną wersję : Filtr polaryzacyjny zastepnik szarego?
Witam! Interesuje mnie o ile wydłuża się czas ekspozycji z filtrem polaryzacyjnym? Odpowiednikiem jakiego filtra szarego będzie (ND2, ND4...)? Dodam, że chce kupić filtr na jasny obiektyw tak aby móc fotografować np. w południe kiedy brakuje mi migawki na f1.8. Pewnie bardzo rzadko będę szukał takich ujęć więc wymyśliłem sobie, że polaryzacyjny będzie dla mnie bardziej praktycznym wyborem ze względu na jego główne właściwości tzn. polaryzacyjne.
Ok. 2EV, przynajmniej mój Marumi DHG bez Super.
Ciężko jednoznacznie powiedzieć jakiemu filtrowi ND odpowiada CPL, bo CPL nie ma liniowej charakterystyki i stopień przyciemnienia zależy od stopnia spolaryzowania światła.
Uśredniona przepuszczalność CPL to 30-40% (wg. testów na optycznych), więc daje od 1 1/3 do 1 2/3 EV.
Przy maksymalnej polaryzacji: Heliopan zwykły - ok. 2 EV, Heliopan High Transmission - 0.5 EV.
Dziękuje za odpowiedzi :-) Czyli co? Może być za mało na warunki o jakich pisałem? (najkrótszy czas migawki 1/4000s)?
W moim przypadku w Egipcie spokojnie dawał radę sam polar. Filtra szarego nawet nie brałem.