Zobacz pełną wersję : AF w Nikkor 70-210/4
tomek8899
19-03-2013, 23:04
Witajcie, zakupiłem właśnie nikkora 70-210/4 i niepokoi mnie głośność działania AF. Wersja z pierścieniem (nie pompka). Podpięty pod Fuji S3, zobaczcie krótki film
FILM (http://www.youtube.com/watch?v=QHsloKVxk24&feature=youtu.be)
Jest się czym martwić? Chodzi o to te dźwięki gdy "mordka" się chowa, czyli gdy AF przechodzi od 0m do nieskończoności.
Sprawdziłem i ustawiam ostrość w pozycji gdy obiektyw jest skierowany 90* w dół to tych dźwięków nie ma. Gdy skierowany 45* w dół to już są ale mniejsze niż wtedy gdy obiektyw jest równolegle do ziemi.
A co ciekawsze sprzedający twierdzi że to normalne i że tak też miał w drugim egzemplarzu...
AF u mnie chodzi głośno, ale tego dodatkowego chrobotu nie mam.
Miałem tak w 75-300, używałem przez 4 lata be jakiekolwiek problemu.
A co ciekawsze sprzedający twierdzi że to normalne i że tak też miał w drugim egzemplarzu...
To nie jest normalne. Mi nic nigdy nie chrobotało, a też miałem dwa. Nie wiem jednak czy to groźnie, czy tylko irytujące.
nokinnikon
20-03-2013, 19:39
Witajcie, zakupiłem właśnie nikkora 70-210/4 i niepokoi mnie głośność działania AF. Wersja z pierścieniem (nie pompka). Podpięty pod Fuji S3, zobaczcie krótki film
FILM (http://www.youtube.com/watch?v=QHsloKVxk24&feature=youtu.be)
Jest się czym martwić? Chodzi o to te dźwięki gdy "mordka" się chowa, czyli gdy AF przechodzi od 0m do nieskończoności.
Sprawdziłem i ustawiam ostrość w pozycji gdy obiektyw jest skierowany 90* w dół to tych dźwięków nie ma. Gdy skierowany 45* w dół to już są ale mniejsze niż wtedy gdy obiektyw jest równolegle do ziemi.
A co ciekawsze sprzedający twierdzi że to normalne i że tak też miał w drugim egzemplarzu... Też kupiłem niedawno i jestem zaskoczony że jest egzemplarz, który wydaje dokładnie takie same dźwięki jak mój. Niech zaczynają się bać ci co im cichutko chodzi bo to chyba nie jest normalne.
Normalne to jest to, że po tylu latach (jak dobrze pamiętam to 86 rocznik) smar może stracić swoje właściwości i prowadnice mogą się trochę wyrobić. Trzeba szkło po prostu przesmarować i będzie śmigać.
tomek8899
20-03-2013, 23:36
deep właśnie spotykam się najczęściej z taką opinią. Jednak wkurza sam fakt że sprzedawca mnie o tym nie poinformował. Sądzę że skoro on trafił na dwa egzemplarze z tego typu problemem to widocznie przypadłość starszych egzemplarzy no ale nie wszystkich. Dziwi trochę fakt iż nie spotkałem się nigdy z tego typu problemami, czyżby to był aż tak rzadki problem?
Czy ktoś kto spotkał się z tym może potwierdzić czy przesmarowanie smarem pomoże (oczywiście w serwisie)?
Niech zgadnę, kupiłeś okazję?
tomek8899
23-03-2013, 15:32
No właśnie nie do końca, dałem 7 stów wiec cena bym powiedział standardowa
deep właśnie spotykam się najczęściej z taką opinią. Jednak wkurza sam fakt że sprzedawca mnie o tym nie poinformował. Sądzę że skoro on trafił na dwa egzemplarze z tego typu problemem to widocznie przypadłość starszych egzemplarzy no ale nie wszystkich. Dziwi trochę fakt iż nie spotkałem się nigdy z tego typu problemami, czyżby to był aż tak rzadki problem?
Czy ktoś kto spotkał się z tym może potwierdzić czy przesmarowanie smarem pomoże (oczywiście w serwisie)?
Nie pomoże, przyczyną jest mikroskopijny luz na ośce śrubokręta. W moim już byłym 70-210/4-5,6 po przesmarowaniu różnica była prawie niezauważalna.
Ja miałem dwa egzemplarze rzeczonego obiektywu i powiem, że zachowanie z filmiku jest normalne.
W pierwszym nie było chyba w ogóle smaru, przy szybkim obracaniu pierścienia ręką był słyszalny wizg. Obiektyw był jednak celny, ostry i pewny. Raz mi nawet wpadł taki drobny listek w mechanizm i AF nie dawał rady, po ręcznym zmieleniu listka nadal działał prawidłowo. Zwiedził kawałek świata, ostatecznie zostając w Maroko.
Drugi egzemplarz miał się lepiej ze smarem, ale miałem go na tyle krótko, że w sumie nie pamiętam jak pracował.
Jak to się mówi "..ten typ już tak ma..". Jednak mimo chrobotu nie martwił bym się o awarię , one są praktycznie niezniszczalne.
nokinnikon
23-03-2013, 16:52
A ja chromolę chrobot. Zdjęcia wychodzą rewelacyjne, na każdej ogniskowej o f4.