Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : ostrość nikkora 24-70

Panerai
17-03-2013, 03:25
Witam.
Mam pewne wątpliwości co do nowiutkiego Nikkora 24-70 f/ 2.8 G ED, którego posiadam od wczoraj. Możliwe, że żądam od niego więcej niż optyka daje, że bezpodstawnie spodziewałem się jakości rzucającej na kolana. Możliwe, że z obiektywem wszystko jest OK, a ja czepiam się i szukam problemów tam gdzie ich nie ma. Zadam tutaj pytania na które pewnie pośród tysięcy postów na pewno ktoś już odpowiedział. Nie jestem leniwy, potrafię szukać ale skakanie po tematach dekoncentruje mnie, a dodatkowo z dziesiątków postów "myślę, że" trudno wyłuskać "wiem, że". Jak mówią: Do Brzegu !

1. Foty zrobione nowym obiektywem po obrobieniu w NX oraz wyświetleniu na monitorze laptopa są super ostre, ale kiedy stopniowo powiększam je w windosowej przeglądarce, powiększam procentowo w Nikonowskim programie NX - dosyć szybko zaczynają być nieostre, jakby pozbawione tej super ostrości. Pytanie brzmi: jak sprawdzić w Photoshopie czy NX jak będzie wyglądała fotografia w rozmiarze np. 50 x 60 cm - zakładam, że skoro na powiększeniu w komputerze obraz traci ostrość to pewnie przy dużym powiększeniu na papierze będzie podobnie ? Na ile procent powiększenia ustawić obraz w PS czy NX by prawidłowo ocenić ostrość "negatywu", a jednocześnie nie był to crop, który z założenia chyba jest nieostry ? Powtarzam: na ekranie monitora w laptopie w trybie pełnego ekranu zdjęcie jest ostre ale już kilkunastoprocentowe powiększenie w NX czy PS pokazuje nieostrość, takie "rozmemłanie" obrazu. ?? mam nadzieje, że wyraziłem się precyzyjnie z moim pytaniem.

2. Jaka jest procedura sprawdzania sprawdzania AF do ewentualnej kalibracji ? Wiem, że aparat powinien być na statywie, pod katem 45 stopni względem kartki z podziałką, ustawiony w AF-S, pomiar czujnika AF centralny punktowy, największy otwór przysłony czyli w moim przypadku / 2.8, ogniskowa ustawiona na 50 mm, test w świetle dziennym.
Pytanie brzmi: jaka powinna być odległość obiektywu od kartki z testowym nadrukiem ? Czy badanie FF/BF przeprowadzamy tylko na 50 mm czy też dodatkowo na 24mm, 25mm, 35mm, 70mm dla tego obiektywu ? Jaki rozmiar pola pomiaru AF wybrać dla centralnego pomiaru (jest chyba do wyboru 8mm, 12mm itd) ? Czy badanie/test wykonać jedynie poprzez wizjer czy także w trybie Live View ?

Mam nadzieje, że swoimi pytaniami nikogo nie doprowadziłem do palpitacji serca ! W porze dziennej chce prawidłowo przeprowadzić test i zamieścić tutaj do Waszej oceny i wskazania czy i ewentualnie jak powinienem skalibrować to w moim D 800. Możliwe, że jest wszystko ok, a ja szukam nieistniejących problemów bawiąc się w oglądanie cropów. Ja wiem, że sprawdzanie obrazka w skali 1:1 jest bez sensu i nie mam takiego zamiaru ale domyślam się, że jest jakieś procentowe powiększenie (być może inne dla PS i inne dla NX) mówiace o tym czy obiektyw ma prawidłową ostrość czy też jest "rozjechany" ! Mój obiektyw 85mm f/ 1.8 G podczas fotografowania osoby/portretu obrzydliwie dokładnie pokazuje każdy włos, każdą zmarszczkę, pryszcz, rejestruje kryształowo czyste oczy modela ... natomiast nowy 24-70 ... no własnie .... jak na mój gust NIEKONIECZNIE. Mam nadzieję skorzystać z porad co do prawidłowego przeprowadzenia testu AF po czym wynik zamieszczę tutaj w tym dziale. mam nadzieje, że wyraziłem sie jasno, jest grubo po 2 w nocy i jestem trochę zmęczony popełniając niniejszy post. Jeśli ktoś z Państwa zamiast nudnego pisania woli pomóc mi w rozmowie telefonicznej - proszę o taką informację na PW z podaniem numeru telefonu i dogodna godziną kiedy będę mógł zawrócić głowę. Jestem w sieci PLAY - warto to zaznaczyć, mam darmowe połaczenie.

Dziękuję za przeczytanie i ewentualne odpowiedzi.

PS. Wyprowadza mnie z równowagi fakt, że pomiar na oczy i zdjęcie robione obiektywem 85mm f/ 1.8 za 1850 zł wydaje się być istotnie bardziej ostre niż wykonane obiektywem za 6000 zł .... nie nazwę tego dosłownie :) Być może po wykonaniu prawidłowego testu wyjdzie, że czepiam się i nowy Nikkor 24-70 jest super-hiper ze słynna jakością obiektywów stałoogniskowych. Potrzebuję jednak do tego Waszej pomocy, spojrzenia chłodnym fachowym okiem !

pgaik
17-03-2013, 09:52
Podeślij mi jakiegoś nieostrego Twoim zdaniem sampla. (kontakt.małpa.pgaik.pl)
Już jeden kolega z forum wymieniał 24-70 do czasu aż oddał D800 do kalibracji. :)
Test kartka, jakiś kontrastowy kartonk postawiony na styku z linią na kartce (żeby nie zasłaniał skali, ja używam kartonika od sigmy, duży i mam pewność, że mi af nigdzie boczkiem nie ucieknie) statyw, światło dzienne, oś obiektywu prostopadle do kartonika, tak, robisz dla różnych ogniskowych i możesz na różnych odległościach. Robisz lewym centralnym i prawym (skrajnymi)

MariuszJ
17-03-2013, 10:22
zamiast nudnego pisania

Napiszę tutaj, może przyda się garstka moich przemyśleń w tym temacie.

Pierwsza sprawa - 24-70 jest dużym i ciężkim obiektywem, w niewprawnych rękach niezmiernie łatwo nim o poruszone zdjęcia. Zasada odwrotnej ogniskowej oczywiście działa i dla niego, ale nie jest to zasada deterministyczna. Na długim końcu udawało mi sie kompletnie zepsuć zdjęcie przez poruszenie dla 1/250s.

Dlatego wszelkie porównywania rozdzielczości są wiarygodne dopiero wtedy gdy aparat z obiektywem jest unieruchomiony poza rękami operatora (uważam przy okazji że stół jest lepszy niż słaby statyw w tym względzie). Ale to nie wszystko - trzeba wyeliminować potencjalne przekazanie siły przez naciśnięcie spustu oraz - i to jest NAJWAŻNIEJSZE - wyeliminować największą wadę lustrzanek - wibracje od podniesienia lustra. Sprawy załatwiają samowyzwalacz oraz opóźnienie ekspozycji - nie trzeba wężyków ani innej aparatury.

Kolejna rzecz - porównywanie rozdzielczości na wielu ogniskowych. Proponuję zasadę stałego kadru - zdjęcia robimy z odległości będącej tą samą wielokrotnością ogniskowej. W serwisach przyjęło się używać do tego celu odległości roboczej 50 x ogniskowa - jest to głęboko sensowne, bo daje to sensowną skalę odwzorowania dla obiektów które fotografujemy najczęściej - ludzi. Co oznacza że porównywać krańce 24-70 należy dla kadrów robionych z odległości 1.2m oraz 3.5m, dla 85mm - z 4.25m. Wyniki (oceniane wizualnie) mogą być diametralnie inne od tych, które dostajemy "fotografując oko z bliska". Dla stabilizacji przydaje się również lampa błyskowa (raczej nie kukułka).

Tę samą odległość (50 x ogniskowa) stosujemy przy ustaleniu BF/FF. I tu ważna rzecz - żadnego strzelania w obiekty pod kątem, np. w wydrukowaną kartkę z kreską. To zwykłe badziewiactwo. Nie ma żadnego kłopotu, aby zestawić sobie komplet do testowania spełniający wymogi "sztuki". Wystarczą np. książki. Dobrze by było żeby nie były bardzo błyszczące, żeby na okładkach miały raczej czarne litery na białym tle a przede wszystkim żeby na tych okładkach był sensowny punkt zaczepienia dla AF - obszar o zmiennym kontraście i ostrych konturach. Niby dużo tych wymagań, ale spełnia je większość tanich serii wydawniczych, do znalezienia w każdym domu ;) np. encyklopedie czy słowniki z Gazety Wyborczej :)

Wyliczamy pozycję pierwszej książki, dla ogniskowej 70mm będzie to 3.5m od aparatu. Ustawiamy ją bezwzględnie równolegle do matrycy! Po bokach ustawiamy odpowiednio z przodu i z tyłu książki z tej samej serii. Proponuję ustawiać je w odległości wyznaczonej na podstawie głębi ostrości dla danej przysłony, np. za pomocą narzędzia http://www.fotografuj.pl/Article/Kalkulator_glebi_ostrosci/id/41 Dla 3.5m odległości roboczej, ogniskowej 70mm, na f2.8 na pełnej klatce głębia ostrości rozciąga się 17cm przed obiektem i 18cm za nim. Można ustawić więc książki-odniesienia np. w odległościach 10 i 20 cm, po obu stronach.

Porównujemy nieobrobione nefy, najlepiej 1:1 w ViewNX.

Co do 24-70 - obiektyw ten jest gorszy na długim końcu i to, że prezentuje się tu gorzej niż 85/1.8G nie jest dla mnie zaskoczeniem.

Panerai
17-03-2013, 10:22
Dziękuję Pgaik.
Dziękuję MariuszJ.
Teraz muszę ogarnąć cała tę procedurę testową, szczególnie po wpisie Mariusza.
Panowie - wiem, że sa jakieś serwery, czy poczta mailowa gdzie mogę przesyłać pliki co najmniej 80MB.
Możecie wskazać jakąś stronę w tym temacie ? Niestety mój gmail.com pozwala na wysyłanie tylko na 25MB (od dawna chciałem o to zapytać).

:) :(To będzie pracowity dzień.

pgaik
17-03-2013, 10:26
Może być jpg duzy

MariuszJ
17-03-2013, 10:26
Dziękuję pgaik. Testy zrobię max do godz. 13:00. Plik w nef czy może być jpg ? Oryginał czy może być zmniejszony - poczta gmail nie obsługuje plików większych niż 25 MB ewentualnie chętnie zarejestruję nowy adres na jakiejś stronie, która pozwala na wysyłanie większych plików tak do 80MB - tylko nie wiem która na to pozwala ?

Załóż sobie konto na dropbox.com - to najlepszy sposób na udostępnianie dużych plików.

pgaik
17-03-2013, 10:28
Jden z wielu, ale faktycznie dobry. ;)

Panerai
17-03-2013, 11:33
Oczywiście wykonam test zgodnie z zasadami. Tutaj z czystej niecierpliwości (cóż za określenie) zamieszczam obrazek wykonany wczoraj późnym wieczorem. Fota na mocnym statywie, kat 45 stopni lub bardzo blisko, odległość od kartki max 1 metr lub mniej, pomiar AF-S, priorytet przysłony na f/ 2.8, ogniskowa 50mm. Centralny punkt mierzony na bliższą widzowi linię centymetra krawieckiego na 125 cm ( punkt celowania AF oznaczyłem czerwoną kropką). Miara krawiecka w centrum kadru. Oświetlenie koszmarne żarówek energooszczędnych. Zdjęcie zamieniłem jedynie na jpg. oraz potraktowałem auto tonami w PS. Niczego innego nie ruszałem, nie wyostrzałem , nie likwidowałem dystorsji. /Opssss musiałem przekadrować ...wywaliłem nieistotne brzegi zdjęcia/.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img826.imageshack.us/img826/6529/fokus50mmf28.jpg)

MariuszJ
17-03-2013, 11:37
Oczywiście wykonam test zgodnie z zasadami. Tutaj z czystej niecierpliwości (cóż za określenie) zamieszczam obrazek wykonany wczoraj późnym wieczorem. Fota na mocnym statywie, kat 45 stopni lub bardzo blisko, odległość od kartki max 1 metr lub mniej, pomiar AF-S, priorytet przysłony na f/ 2.8, ogniskowa 50mm. Centralny punkt mierzony na bliższą widzowi linię centymetra krawieckiego na 125 cm ( punkt celowania AF oznaczyłem czerwoną kropką). Miara krawiecka w centrum kadru. Oświetlenie koszmarne żarówek energooszczędnych. Zdjęcie zamieniłem jedynie na jpg. oraz potraktowałem auto tonami w PS. Niczego innego nie ruszałem, nie wyostrzałem , nie likwidowałem dystorsji.

Nie widać tu nic niepokojącego.

Co do testowania - spróbuj wykorzystać jednak światło naturalne. Oświetlenie żarowe, a już szczególnie migające świetlówki to bardzo poważne utrudnienie dla fazowego AF. Procedury kalibracyjne w serwisie Canona wykonuje się dla 5200K, czyli pi razy oko słoneczny dzień.

Panerai
17-03-2013, 11:40
Hmmmmm teoretycznie chyba wszystko jest ok ?! Normalnie obłęd ... Aha .... ostrzyłem przez wizjer nie przez Live View o ile to ważne !

pgaik
17-03-2013, 11:42
Bardzo ważne, ale dobrze ostrzyłeś. Jednak faktycznie wykonaj próbę w świetle dziennym. I nie śmiećmy już bo to wątek o zupełnie innym sprzęcie :)

MariuszJ
17-03-2013, 11:43
Hmmmmm teoretycznie chyba wszystko jest ok ?! Normalnie obłęd ... Aha .... ostrzyłem przez wizjer nie przez Live View o ile to ważne !

Bardzo ważne, bo to zupełnie inny układ ostrzenia. Ostrzenie Live View w warunkach kontrolowanych (niestety, mało mających wspólnego z rzeczywistym robieniem zdjęć) nie zawiedzie Cię nigdy i może zawsze stanowić referencję (oczywiście jedynie precyzji) dla fazowego AF.

vASQ
17-03-2013, 13:34
Kartka w ten sposób:

źródło (http://th.interia.pl/20,gf2c7bdd91252935/i104910.jpg)

No to jedziemy zwykly strzal iso 400 F/8 1/30s

źródło (http://i471.photobucket.com/albums/rr73/MichalKoperski/1zw.jpg)

LV iso 400 f/8 1/80s

I tak na marginesie moze chce ktos kupic sigme 100-300 f/4 ;)

dem
17-03-2013, 14:01
Według mnie jest ok. Pytanie tylko, dlaczego na F8?

vASQ
17-03-2013, 14:08
Według mnie jest ok. Pytanie tylko, dlaczego na F8?

Wiekszy obszar jest przed kreska a ostrosc byla ustawiana na kreske czyli powinno byc jak wyzej u kolegi ciut ponad i ponizej. Nie wiem dlaczego poprostu od paczatku robie na f/8 nie piszcie mi ze znowu zle ;) Dobrze nie jest na pewno bo foty nie sa ostre ostrzej ostrzyl d80 wiec moglem nie zmieniac wkoncu zero wiecej daje zero ;p Rozrzut jest straszny na rormalnych kardach ostrosc ustawiam na twarzy a jest na ziemi przed obiektem od dzisiaj bede walil za plecy to moze cos wyjdzie...

MariuszJ
17-03-2013, 14:15
Wiekszy obszar jest przed kreska a ostrosc byla ustawiana na kreske czyli powinno byc jak wyzej u kolegi ciut ponad i ponizej. Nie wiem dlaczego poprostu od paczatku robie na f/8 nie piszcie mi ze znowu zle ;)

Wszystko robisz źle. Ludzie, nie odwalajcie kichy, proszę - opada motywacja do pomagania.

Co to znaczy większy obszar? Skąd wiesz, czy miałeś dokładne te nieszczęsne 45 stopni? (jeżeli miałeś inny kąt, to za przeproszeniem g...o widzisz a nie prawidłowy rozkład). Skąd wiesz gdzie dokładnie masz czujnik AF względem tego, co go niby odwzorowuje na matówce?

Zrób porządny test, na największej przysłonie, jak już nie chcesz się bawić w to 50x ogniskowa, to chociaż odległości znacząco większej niż minimalna odległość ostrzenia.

vASQ
17-03-2013, 19:15
Wszystko robisz źle. Ludzie, nie odwalajcie kichy, proszę - opada motywacja do pomagania.

Co to znaczy większy obszar? Skąd wiesz, czy miałeś dokładne te nieszczęsne 45 stopni? (jeżeli miałeś inny kąt, to za przeproszeniem g...o widzisz a nie prawidłowy rozkład). Skąd wiesz gdzie dokładnie masz czujnik AF względem tego, co go niby odwzorowuje na matówce?

Zrób porządny test, na największej przysłonie, jak już nie chcesz się bawić w to 50x ogniskowa, to chociaż odległości znacząco większej niż minimalna odległość ostrzenia.

Narazie nie mam sily na testowanie do wtorku mam dwojke dzieci na karku a przy nich moge spokojnie wyjac sprzet tylko w nocy. Prawda jest ze obiektyw z lampa wali ostro od f/4 a bez niej nie i nie jest wazne jaki tryb ostrosci wybiore albo przyslone (to mnie najbardziej irytuje). Czas migawki ustawiam od okolo 1/400s wyczytalem ze 36mpix potrzebuje nieco dluzszego czasu niz wczesniejszy d80. Kolejna rzecza ktorej pojac nie moge sa ogromne przeklamania na wyswietlaczu w d800 ostrosc siedzi dokladnie gdzie ustawiam ale co innego pokazuje edycja w cs. Z tym szklem mialem rowniez problemy z d80 ostrosc jakosc i kontrast byly ponizej srednich oczekiwan.
Nie planuje zatrzymac sigmy ale chwilowo nie mam wyjscia bede strzelal komorka... Dzieki wszystkim za pomoc.

Yanis
17-03-2013, 20:59
Z tą odległością x50 przy tej ogniskowej to bym tak "po aptekarsku" się nie ustawiał - w warunkach domowych mógłby być problem. W tym wypadku chodzi przecież jedynie o wstępne ustalenie, czy walnięty jest aparat czy szkło. Ja sprawdzałem swoje tele na odległości 3m i, proszę wierzyć, widać było różnicę przed i po korekcie body. Nie posiadam już fotek sprzed kalibracji, ale mogę pokazać wynik testu na rzeczonej ogniskowej po kalibracji. Oczywiście to inne szkło niż kolegi vASQ, ale parametry te same...

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/03/300mm_zps1ae13d9c-2.jpg
źródło (http://i536.photobucket.com/albums/ff323/yanis76/300mm_zps1ae13d9c.jpg)

vASQ
08-04-2013, 22:54
Body ok sigma rozjechana sprawdzilem z innym szklem, dzieki wszystkim za pomoc czyli serwis mi tylko pozostaje...

zgera
09-04-2013, 13:24
Kartka w ten sposób:
No to jedziemy zwykly strzal iso 400 F/8 1/30s

To nie jest właściwa a zarazem miarodajna tablica do testów.
Pojedynczy punkt AF-u jest większy niż kreska milimetrowa, w punkcie zapewne zmieści się kilka kresek, skąd układ AF ma wiedzieć na której wyostrzyć.
Tablica testowa powinna być prostopadła do obiektywu, a z boku tablicy skala pod kątem 45 stopni do oceny rozkładu GO.
Testy wykonujemy na pełnej dziurze, mniejsza GO bardziej uwidoczni ewentualne błędy.